Ylläs 27.2.2024

1. Taustaa hiihtokeskustoimialan eettiselle ohjeistolle

Suomen Hiihtokeskusyhdistys (SHKY) ja sen jäsenyritykset haluavat tarjota suomalaisille ja ulkomaalaisille alamäen harrastajille turvallisia ja innostavia ulkoiluelämyksiä laskettelurinteissä sekä bike parkeissa.

Toimialan eettinen ohjeisto kertoo, miten SHKY ja hiihtokeskustoimialan yritykset toimivat eettisesti ja vastuullisesti.

2. Asiakkaat

Asiakkaita kohdellaan kuten kaikkia laskukavereita: ystävällisesti ja huomaavaisesti. Tavoitteenamme on antaa asiakkaille ainutlaatuisia elämyksiä, joiden taustalla on ystävällinen ja ammattitaitoinen palvelu, hyvät suorituspaikat ja turvallisuus.

3. Rooli työnantajana

Hiihtokeskustoimialalla rekrytoidaan, tarjotaan koulutusta ja kehittymismahdollisuuksia sekä palkitaan suoritusten ja osaamisen perusteella iästä, sukupuolesta, sukupuolisesta suuntautumisesta, rodusta, uskonnosta, kansallisuudesta, etnisestä taustasta, poliittisista mielipiteistä tai muusta vastaavasta riippumatta.

Hiihtokeskustoimialalla ei hyväksytä minkäänlaista fyysistä, psyykkistä, sanallista tai seksuaalista häirintää.

Hiihtokeskustoimialalla noudatetaan työehtosopimuksia ja työlainsäädäntöä.

4. Toimiala, jäsenet ja yhteistyökumppanit

Hiihtokeskustoimialalla ollaan avoimia ja rehellisiä, sekä noudatetaan lakia ja muita viranomaisten asettamia sääntöjä.

Odotamme hiihtokeskustoimialan yhteistyökumppaneiden myös toimivan tämän eettisen ohjeiston mukaisesti.

5. Ympäristö

Välitämme luonnosta ja ympäristöstä. Suomen Hiihtokeskusyhdistys haluaa kehittää toimialan ympäristötyötä edistykselliseksi ja kattavaksi.

6. Turvallisuus

Hiihtokeskustoimialalla kannetaan vastuu asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuudesta. Rinneturvallisuuden edistäminen on keskeinen tehtävä ja sitä kehitetään jatkuvasti.

7. Taloudellinen raportointi ja valvonta

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n kirjanpito ja tilinpäätös laaditaan sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Samaa odotamme yhdistyksen jäseniltä ja kumppaneilta.

Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hyvä suksi tai lauta on helppo ostaa, mutta itselleen mieleisin löytyy vain kokeilemalla. Ski.fi Testikeskus tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden!
”Kaikkien kanssa ei voi olla kaveri, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Eriävät näkemykset selviävät puhumalla”, Riihivuoren ski patrol Kaisa Miettunen muistuttaa. Kuva: Kalle Jokinen
Ei näin! Juomatölkin maatumisaika on 80–200 vuotta. Rinteeseen heitetty juomatölkki leikkaantuu teräviksi lastuiksi tampparin jyrsimen alla.
”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa.