Talma 2.2.2023

1. Taustaa hiihtokeskustoimialan eettiselle ohjeistolle

Suomen Hiihtokeskusyhdistys (SHKY) ja sen jäsenyritykset haluavat tarjota suomalaisille ja ulkomaalaisille alamäen harrastajille turvallisia ja innostavia ulkoiluelämyksiä laskettelurinteissä sekä bike parkeissa.

Toimialan eettinen ohjeisto kertoo, miten SHKY ja hiihtokeskustoimialan yritykset toimivat eettisesti ja vastuullisesti.

2. Asiakkaat

Asiakkaita kohdellaan kuten kaikkia laskukavereita: ystävällisesti ja huomaavaisesti. Tavoitteenamme on antaa asiakkaille ainutlaatuisia elämyksiä, joiden taustalla on ystävällinen ja ammattitaitoinen palvelu, hyvät suorituspaikat ja turvallisuus.

3. Rooli työnantajana

Hiihtokeskustoimialalla rekrytoidaan, tarjotaan koulutusta ja kehittymismahdollisuuksia sekä palkitaan suoritusten ja osaamisen perusteella iästä, sukupuolesta, sukupuolisesta suuntautumisesta, rodusta, uskonnosta, kansallisuudesta, etnisestä taustasta, poliittisista mielipiteistä tai muusta vastaavasta riippumatta.

Hiihtokeskustoimialalla ei hyväksytä minkäänlaista fyysistä, psyykkistä, sanallista tai seksuaalista häirintää.

Hiihtokeskustoimialalla noudatetaan työehtosopimuksia ja työlainsäädäntöä.

4. Toimiala, jäsenet ja yhteistyökumppanit

Hiihtokeskustoimialalla ollaan avoimia ja rehellisiä, sekä noudatetaan lakia ja muita viranomaisten asettamia sääntöjä.

Odotamme hiihtokeskustoimialan yhteistyökumppaneiden myös toimivan tämän eettisen ohjeiston mukaisesti.

5. Ympäristö

Välitämme luonnosta ja ympäristöstä. Suomen Hiihtokeskusyhdistys haluaa kehittää toimialan ympäristötyötä edistykselliseksi ja kattavaksi.

6. Turvallisuus

Hiihtokeskustoimialalla kannetaan vastuu asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuudesta. Rinneturvallisuuden edistäminen on keskeinen tehtävä ja sitä kehitetään jatkuvasti.

7. Taloudellinen raportointi ja valvonta

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n kirjanpito ja tilinpäätös laaditaan sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Samaa odotamme yhdistyksen jäseniltä ja kumppaneilta.

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.