Sappee 20.6.2024

Sappee Bike Park on suosittu pyöräilykupla

Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille. Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Sappee Bike Parkin vuosien kehitystyö näkyy suosiossa. Keskus on suomalaisten alamäkipyöräilijöiden suosikkikohde.

Sappee Bike Park on Suomen suosituin bike park. Vuosien määrätietoinen työ bike parkin eteen on tuonut pirkanmaalaiselle keskukselle vahvan kanta-ajajien joukon. Joukon kertymistä on edesauttanut myös tuntuvat alennuksen kausikortin ennakkoon ostaneille.

Työ on myös palkittu: Sappee Bike Park sai ensimmäisenä Vuoden Bike Park -tittelin vuonna 2021.

Sappeella on asiat mietitty ajajan puolesta, alamäkiajaja voi pudottautua pyöräilykuplaan ilman arkihuolia. Pyörän ja kuskin huolto tapahtuu bike parkin keskuksena toimivan Huippu-ravintolan ympäristössä. Kosketus ulkomaailmaan jää vähäiseksi, kun kaikki toiminnot ovat erittäin kompaktisti lähellä toisiaan.

Sappeella reittihuoltoon panostetaan isosti.

Sähköautoille on useampi latausasema ja laajalle parkkipaikalle mahtuu mainiosti. Parkkitilaa hyödyntävät moninaiset pyörien kuljettamiseen tuunatut ajoneuvot. Osa alamäkipyöräilijöistä tekee kodikkaan laitumen peltilehmänsä ympärille, jossa pidetään niin pyörän kuin ajajan huoltotaukoja. Suosituimpia paikkoja leirin perustamiseen ovat puiden suojassa olevat varjoisammat paikat.

Kunnia-asiana hyväkuntoiset reitit

Sappeen bike park -tiimi tekee töitä joka arkipäivä 3–4 henkilön voimin. Töitä avittaa mittava konekanta, jonka avulla reittien huolto on pelkkää käsityötä tehokkaampaa ja jälki on kestävämpää.

Bike patrol -toimintaan panostetaan ja mikäli kiinnostusta on toimia Sappeen bike patrolina, joukkoon vielä mahtuu, Sappeelta vinkataan.

Kesällä 2024 vasaran ja muiden rakennustöiden ääniä kuuluu bike parkin liepeiltä, sillä uuden mökkikylän rakentaminen etenee suunnitellusti. Ensimmäiset mökit ovat valmiina vuoden 2024 lopulla.

Taustalla näkyvän Huippu-ravintolan läheisyydestä löytyy kaikki, mitä pyöräilijä tarvitsee.

Pyöräkoulun kurssitarjonta on runsas: perinteisten Werneri-, bike park tutuksi-, alkeis- sekä jatkokurssien lisäksi tarjolla on myös Mimmien tekniikkatorstai-kurssit sekä maastopyöräilijöille tarkoitettu Polulta mäkeen -kurssi.

Vuokraamon pyörävalikoimaa on päivitetty ja lisätty dh-pyörillä. Shopin valikoimasta saa tarpeellista, tyylikästä tai muuten mukavaa pyöräilyhenkistä päälle puettavaa.

Aloittelijoille hissimatka on tehty mahdollisimman helpoksi: ankkurihissien ala-asemalla on aina palvelu ja osa ankkureista on varustettu hissin käyttöä todella paljon helpottavalla Easyloop-järjestelmällä. Harjoitusalueella käytössä on mattohissi.

Vastuullisuutta ja tapahtumia

Sappeella on seulottu toimintaa tiukalla syynillä ja mietitty tekemistä myös ympäristön kannalta. Tuloksena on ympäristösertifikaatti Ekokompassi ja Visit Finlandin myöntämä Sustainable Travel Finland – merkki (STF).

Suomen suurin alamäkipyöräilytapahtuma Sappee Bike Fest kasvaa entisestään. Päiväohjelmassa on mm. Red Bullin järjestämiä kisoja ja Seven Bikes-hyppyklinikka ja Ghostin ajoklinikoita (huom. klinikat ovat maksuttomia). Ajot päättyvät legendaariseen Night Rideen, jossa illan hämärryttyä Firestarter-reitti valaistaan värivaloin ja kuskit päästetään radalle.

Reittivalikoima on monipuolinen. Useampia flow-reittejä aloittelija voi helposti rullata molemmat renkaat tiukasti maassa. Osaajat löytävät samoilta reiteiltä lennokkaita ajolinjoja.

Sappee Bike Park: uudistuksia kaudelle 2024

Kiinnostavimpana uutuutena Sappee tuo uuden Easy Loop 2.0 hissijärjestelmän. Viime kaudella keskuksessa kokeiltiin jo 1.0 versiota. Siinä ”hissikapula” on ohjausputkeen asetettava koukku, joka irtoaa ylhäällä automaattisesti, kun pyörä lähtee liukumaan alamäkeen. Järjestelmä helpottaa hissinousuja ja on eritoten lasten, vasta-alkajien ja hiilikuitupyörillä ajavien mieleen. Uusin versio sopii myös DH-pyörien ns. tuplakruunu-keuloihin.

Sappeella järjestetään paljon bike park -kursseja ja muita tapahtumia.

Reittivalikoima on pitkälti sama kuin viime kaudella. Osa reiteistä joudutaan lanaamaan talvikauden ajaksi, joten pieniä muokkauksia on luvassa. Aivan kesän 2023 lopulla valmiiksi saatu Lemminkäinen on nyt kuosissa ja sen yläosaa on virkistetty muun muassa korottamalla bermejä.

Sappeen ajokausi alkaa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Silloin on ajettavissa ainakin enduroreitit, DH ja noin 2–3 muuta reittiä. Sappeen tavoitteena on, että juhannuksena 2024 olisi kaikki reitit ajettavissa.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.
Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit
Sappee on voittanut Suomen ensimmäisen Vuoden Bike Park -palkinnon. Samassa tilaisuudessa valintaraati huomioi Meri-Teijo Bike Parkin reittisuunnittelun ja -toteutuksen Vuoden teko -palkinnolla.

Suomen ensimmäinen Vuoden Bike Park -palkinto on jaettu

Bike park -uutiset
Hyvän bike park -reitin rakentaminen vaatii näkemystä, osaamista, taitoa, järeätä kalustoa sekä riittävästi pääomaa.

Näin rakennetaan hyvä bike park -reitti

Bike park -uutiset