Sappee 13.7.2024

Ruka bike park laittoi hyvää entistä paremmaksi

Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen. Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Rukalle ojennettiin ajokauden 2023 päätteeksi Vuoden bike park -palkintopysti. Erityismaininta lohkesi aloittelijoiden ja junioreiden suorituspaikoista. Rukalla ensikertalaisellakin on helppoa ja hauskaa ajaa.

Rukalla bike park -reitistöstä pidetään hyvää huolta. Tämä lisää ajamisen helppoutta ja turvallisuutta. Rukan huipulta lähtee useita eri tasoisia reittejä. Helppojen flow-reittien lisäksi tarjolla on haastavammaksi rakennettua flow-baanaa kuin myös teknisempiä metsäreittejä.

Pyöräiljöitä huipulle nostaa neljä hissiä. Matto- ja gondoli-hissin käyttäminen on äärimmäisen helppoa, tuolihississä on aina avustavaa henkilökuntaa paikalla, kuten myös ankkurihississä. Alamäkipyöräily on Rukalla tehty helpoksi aloittaa ja turvalliseksi harrastaa.

Ruka bike parkin kehitys on viime vuosina ollut vauhikasta. Syksyllä 2023 keskus palkittiin Vuoden bike park -tittelillä.

Kesällä 2023 Maston alue oli hissi- ja rinnetyömaana. Sen jäljiltä Ahonlaita ja Masto -reittien alut on uudistettu pyöräilykaudelle 2024 ja niissä on enemmän flow-henkistä ajettava.

Muutoinkin reittejä on kohennettu useasta kohdasta. Pääajatuksena on, että lisämuotoja tekemällä reiteistä tulisi entistä hauskempia. Runsaat muodot monipuolistavat reittejä, jolloin lajin aktiiviharrastajat löytävät reiteiltä innostavia ajolinjoja.

Eturinteiden puolelle Ravintola Pisteen kupeesta löytyy uusi moderni pyörien pesupiste.

Selkeät reittimerkinnät ovat osa helppoutta.

Ruka bike park rakentaa alamäkipyöräkulttuuria

Rukalla on ajettu alamäessä jo pitkään ennen bike parkin perustamista. Ruka Freeridersin puheenjohtaja Henri Suopanki kertoo käyneensä lapioimassa reittejä tunturin kylkeen jo kymmenisen vuotta.

”Lapioiden kanssa kaivoimme Rukakeskuksen luvalla pieniä hyppyreitä metsiin. Saaruan rinteiltä löytyi jotain vanhoja pohjia, joten on täällä ajettu meitäkin pidempään. Pikkuhiljaa kaivaja- ja ajajajoukko kasvoi. 2018 järjestimme ensimmäisen ajotapahtuman”, Henri muistelee Ruka Bike Parkin alkuhetkiä.

Henri Suopanki havainnollistaa, että flow-reiteiltä kaiken tasoiset kuskit voivat löytää itselleen hauskimmat ajolinjat.

Henri on nykyisin Rukakeskuksen palveluksessa, joten hän pääsi Rukan bike parkia perustettaessa yhdistämään työn ja harrastuksen.

”Meillä oli yhdistyksen ja keskuksen kanssa yhteinen näkemys, että harrastajamäärät saadaan kasvuun helppojen ja turvallisten reittien kautta. Yhdistyksen tekemiä reittejä käytiin fiksailemassa ja nyt osa niistä on myös virallisia bike park -reittejä. Toki metsästä löytyy edelleen pätkiä, jotka eivät ole virallisia, semmoisia teknisiä kalliorytyytyksiä. Voi olla, että jostain niistä vielä tulee virallisiakin reittejä.”

Jos haluaa paikallista ajoseuraa, niin kannattaa laittaa Ruka Freeridersin -instatilille viestiä. Useimmiten pääsee seuran aktiivin ajokaveriksi.

”Meillä lähtee juhannuksesta koulujen alkuun joka tiistai kuudelta kimppalenkki. Päivän ajosuunnitelma tehdään porukan taito- ja tahtotason mukaan.”

Rukan reitit on rakennettu huolella ja niiden ylläpitoon panostetaan.

Kitka on Rukan pyöräilykesän kruunu

Rukan alamäkipyöräilykulttuurin näkyvin tapahtuma on Kitka. Kisatapahtumasta syntynyt Kitka on laajentunut monipuoliseksi ja kaikille ajajille passeliksi pyöräfestivaaliksi.

”Halusimme DH-kisat Rukalle, jotta voisimme näyttää kärkikuskeille hienoja olosuhteitamme. Sitten lähdimme rakentamaan laajempaa ja vähän viihteellisempää kokonaisuutta. Haluttiin tähän yhteyteen matalan osallistumiskynnyksen jokamies-kisa. Kitka viestii alamäkipyöräilyn olevan myös nautintolaji – tämä on myös ulkona olemista ja maisemista nauttimista”, Henri kertoo Kitka-tapahtumasta.

Lue myös: Kitka – Ruka Mountain Bike Weekend

Henri Suopanki on mukana kehittämässä Rukan bike parkia, joten hänellä on näkemystä siitä, mihin suuntaan bike park lähivuosina kehittyy:

”Meillä rukalaisilla on kova tahto saada uusia harrastajia mukaan. Eli helppouteen ja turvallisuuteen panostamme jatkossakin. Aktiivikuskeille on tulossa monipuolisesti lisää ajettavaa. Yleisesti Rukan bike parkia suunnitellaan entistäkin monipuolisemmaksi.”

Kaikille jotain. Bistron vierestä löytyy pump track ja mainiota harjoittelualuetta palvelee mattohissi.

Bike patrol näkyy aktiivisesti reiteillä

Ruka valittiin huhtikuussa 2024 Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen kevätkokouksessa Vuoden Patrol -keskukseksi. Talvella Rukalla päivystää ski patrolit ja kesällä rinneturvallisuutta edistää bike patrolit.

Puna-asuiset patrolit näkyvät reiteillä seuraamassa ajotunnelmaa tai kunnostamassa reittejä. Patrolit tietävät kulloisetkin olosuhteet eri reiteillä, joten heiltä on hyvä käydä kysymässä vinkkejä päivän ajoja varten.

Patrolit näkyvät Rukan rinteillä kaikkina vuodenaikoina.

Ajotaitoja voi kartuttaa Rukan alamäkipyöräilyopissa. Laajan kurssitarjonnan lisäksi oppia voi tilata myös yksityistunteina. Rukan hiihtokoulun bike park -kursseihin voit perehtyä keskuksen sivuilta.

Monipuolista pyöräiltävää

Koillismaan pyöräreittitarjonnassa on alamäkipyöräilyn lisäksi monipuolisia maastopyöräreittejä, joista osa kulkee Hossan ja Syötteen kansallispuistojen alueella. Gravel-reittejä on karttaan merkitty huikeat 930 kilometriä. Maantiepyöräilijöitä ilahduttaa erittäin vähän liikennöidyt tiet, joskin joskus porotokka saattaa tilapäisesti laskea keskivauhteja.

Ruka-Kuusamon pyörävuokraamoissa on monipuolinen kattaus ja myös lasten pyöriä on tarjolla.

Rukan alamäkipyöräilyyn liittyviä tapahtumia 2024: Kympin keskiviikot, Kansallinen bike park -päivä 26.6.2024, Kitka – Ruka Mountain Bike Weekend 24.–27.7.2024. Lisää tapahtumia löydät Rukan sivuilta.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.
Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.

Kansallinen bike park -päivä: poimi tutustumistarjoukset!

Bike park -uutiset
Alkukankeuksien jälkeen on Ruka bike park kehittynyt monipuoliseksi pyöräilykohteeksi.

Ruka Bike Park haluaa olla pohjoisen monipuolisin

Bike park -uutiset
Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!

Parhaat pyöräreitit löydät hiihtokeskuksista

Bike park -uutiset