Laskettelu ja lumilautailu ovat hauskaa ulkoilmaliikuntaa. Mäessä voi harrastaa yhdessä perheen ja kavereiden kanssa. Lisäksi laskeminen sopii lähes kaiken ikäisille pikkulapsista senioreihin. Laskettelun voikin aloittaa melkein minkä ikäisenä tahansa.
Lue myös: Kari, 75 v.: laskettelu ei ikää katso ja 9-vuotias Anniina Perhovaara näyttää: lautailu sopii kaikille
Hae ensituntuma harjoitusrinteessä
Jokainen suomalainen on liikkunut suksilla tai ainakin luistellut. Molemmista on apua laskettelussa, kun liukkaalla pinnalla liikkuminen on selkäytimessä. Kokemus maastohiihtosuksilla tai luistimilla liikkumisesta nopeuttaa oppimista, sillä niiden avulla on saanut tuntumaa myös auraamisesta, käännöksistä ja jarruttamisesta.
Ensimmäisillä kerroilla kannattaa harjoitella lastenrinteisissä tai helpoissa loivissa harjoitusrinteissä. Mikäli maltat valita riittävän helpon rinteen, pääset alkuun jo ladulta tai luistelukentiltä kartutettujen taitojen avulla.
Jos on kovin epävarma olo, niin suksilla tai laudalla liikkumiseen voi hakea tuntumaa ihan tasamaalla.
Myös kaatumista ja etenkin nousemista takaisin ylös kannattaa kokeilla. Kaatumista ei pidä jännittää tai pelätä, sillä kaatuakin voi turvallisesti.
Lue myös: Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…
Näin laitetaan laskuasento kuntoon
Hyvä laskuasento on tärkeää, sillä sen ansiosta tasapaino säilyy vaihtuvissa olosuhteissa – etkä jännitä turhaan lihaksiasi laskun aikana.
Hyvän laskuasento suksilla löytyy helposti: Nojaa kevyesti eteenpäin. Pidä paino päkiöillä ja jousta hieman polvista. Sivusta katsoessa varpaat, polvet ja hartiat muodostavat suoran linjan ja selkä kaareutuu hieman. Kädet voi tuoda eteen kuin auton rattiin. Aluksi kannattaa harjoitella ilman sauvoja.
Lumilaudalla hyvä laskuasento on rento. Nilkat, polvet ja lantio ovat hieman koukussa, mutta kuitenkin niin, että ollaan laudan päällä.
Kohti ensimmäisiä käännöksiä
Suksilla opetellaan ensin vauhdinhallinta oikoauran avulla. Kun sen hallitsee, voi harjoitella käännöstä ulkosuksea kuormittamalla.
Laudalla ensimmäisiä opeteltavia asioita on luisuminen rinnettä pitkin lauta poikittain. Opettele luisumista sekä etu- että takakantilla. Kun suoraan luisuminen sujuu, voit siirtää painoa jalalta toiselle, jolloin suoraan luisumisen lisäksi voit vaihdella suuntaa putoavan lehden tavoin.
Hiihtokoulu on oikotie alamäkeen
Hiihto- tai lautaopettajan avustuksella aloittelija oppii nopeasti löytämään hyvän laskuasennon ja laskuvarmuuden helpoimmissa rinteissä. Jarruttaminen otetaan heti haltuun ja kääntyminenkin luonnistuu hiihtokoulun jälkeen.
Alkeiden ollessa hallussa siirrytään harjoittelemaan laskuasentoa, jarruttamista ja käännöstekniikkaa sujuvammassa vauhdissa ja ehkä myös vähän vauhdikkaammassa rinteessä.
Laskijan lähtötaso vaikuttaa opetuksen etenemisnopeuteen, mutta jokainen oppilas ottaa hiihtokoulussa takuulla taitoloikan!
Werneri on hauska ja tunnustettu hiihtokoulukonsepti lapsille. Ski.fi:n YouTube-kanavalta voit käydä katsomassa, kuinka Werneri opettaa laskettelun ja lumilautailun alkeet. Wernerin opit toimivat myös aikuisille!
Lue myös: Opi lumilautailun alkeet helposti tai Opi laskettelun alkeet – näin pääset kiinni lajiin
Älä jännitä, vaan nauti!
Laskemiseen, niin suksilla kuin lumilaudallakin, kuuluu rauhallisuus ja rentous. Lähde leppoisasti liikkeelle helpossa rinteessä, äläkä jännitä turhaan. Nauti uuden oppimisesta, laskemisesta, ulkoilmasta ja tietysti myös kavereiden seurasta.
Ennen kuin huomaatkaan, koet laskun tuoman riemun. Ja mikä parasta, tämän riemun voit jakaa kavereiden ja perheen kanssa!
Muistilista laskettelua ja lautailua aloittavalle
- Hae ensituntuma harjoitusrinteestä tai tasamaalta
- Harjoittele myös kaatumista ja nousemista
- Opettele oikea laskuasento
- Hiihtokoulu on oikotie oppiin
- Muista nauttia!
Hiihtokoulujen yhteystiedot ja hiihtokeskusten rinnetiedot löydät Ski.fi-sivuilta.
Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!