Laajis 10.7.2025
Matti Lehikoinen on ensimmäisen bikepark-ohjaajakurssin kouluttaja. Matti Lehikoinen on ensimmäisen bikepark-ohjaajakurssin kouluttaja.

Näytä sivu

Yhä useampi hiihtokeskus tarjoaa pyöräilyä kesätoimintana (muutama myös talvella). Suomen Hiihtokeskusyhdistys aloitti bikepark-ohjaajien koulutukset kesällä 2019.

Ensimmäinen FMBIA:n (Finnish Mountain Bike Instructors Association) bikepark-ohjaajien koulutus järjestettiin Sappeella toukokuussa 2019. Kouluttajina olivat Suomen kokeneimmat ja menestyneimmät alamäkipyöräilijät, eli Antti-Pekka Laiho sekä Matti Lehikoinen.

FMBIA:n bike park -ohjaajakoulutuksessa käsitellään mm. seuraavia aiheita:

– Taidon oppiminen ja opettaminen
– Pyörän valinta ja perussäädöt
– Maastopyöräilyn perustaidot
– Aloittelijan suorituspaikat
– Turvallisuus bike parkissa

Kurssi on tarkoitettu bike parkeissa ja/tai hiihtokouluissa työskenteleville ohjaajille. Alaikäraja kurssille on 18 vuotta. Kurssille tulevilla tulee olla SHKY:n jäsenkoulun suositus, motivaatio opettaa aloittelijoita lajin pariin sekä vankka bike park -ajotaito (minimivaatimuksena ajorutiini oman ja naapurikeskuksen punaisiin reitteihin).

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan FMBIA-kurssille, ole yhteydessä bike parkisi koulutustoiminnasta vastaavaan henkilöön.

Kesän FMBIA 1 ja FMBIA 2 koulutukset

FMBIA 1 ja FMBIA 2 -kurssit on uudistettu täysin tälle kaudelle. Uuden koulutusohjelman mukaiset koulututukset

Luitko jo nämä?

Suomen yksi kaikkien aikojen menstyneimmistä pyöräilijöistä, Matti Lehikoinen, kertoo ajovinkit poluille ja alamäkeen. Matin pyörä on Ghost Path Riot Fullparty.
Tornari Bikepark kehittyy uusien yrittäjien johdolla entistä monipuolisemmaksi. Silti keskus on yhä etenkin osaavien kuskien suosiossa ja musta reitti on edelleen oikeasti musta.
Oikein säädetty pyörä on nopea, hauska ja turvallinen ajaa. Matti Lehikoinen näyttää, miten pyörä kannatata säätää. Matin pyörä on Ghost Path Riot Fullparty.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Juhlapäivänä useassa keskuksessa on tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
Vastaa kyselyyn ja auta hiihtokeskuksia kehittymään. Voit samalla voittaa Bollén hienot laskulasit tai kuvassa näkyvän Elämäni on alamäessä -pipon.
Nyt tutkitaan, kuinka paljon ja millaisia harrastajia Suomessa liikkuu vyöryalttiissa maastoissa. Osallistu kyselyyn 19.5.2025 mennessä ja autat suomalaisen lumivyörykoulutuksen kehittämisessä.
”Hiihtokeskukset ovat Suomen käyntikortti kansainvälisille vieraille”, muistuttaa valintaraadin puheenjohtaja ja Visit Finlandin Kristiina Hietasaari. Kuvassa Vuoden hiihtokeskus -palkinnon 2025 voittanut Saariselkä Ski & Sport Resort.
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Hiihtokeskukset ovat auki lakosta huolimatta. Lakon piirissä olevissa keskuksissa voi olla poikkeuksia palveluiden, rinteiden ja hissien aukioloissa. Kannattaa siis käydä ennen mäkipäivää tarkastamassa keskusten sivuilta ajankohtainen rinne- ja hissitilanne.
”Ilmassa on ihan sama, onko jalassa alpit, lauta vai tellut. Feikkiin ländäyksessä telluilla on ongelmia, jos ländää liian etunojaan. Silloin naamaplätsi on mahdollinen”, Iisko Kuusisto kertoo parkkilaskusta telemarkeilla.