Talma 2.2.2023
Suomalainen hiihdonopettajakoulutus on huippua. Suomalainen hiihdonopettajakoulutus on huippua.

Suomessa on nykyään kaksi polkua hiihdonopettajaksi: Ski.fi-sivustoa julkaisevan Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n (SHKY) tammikuussa 2020 alkanut koulutus sekä Suomen Hiihdonopettajat ry:n (Shory) kolmiportainen koulutusjärjestelmä (opettaja 1, 2 ja 3).

Hiihdonopettajien koulutusjärjestelmä

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n hiihdonopettajakursseja (opettaja 1) järjestetään useissa hiihtokeskuksissa ympäri Suomea. Näin on helppo valita lähin kurssipaikka ja parhaiten sopiva ajankohta. Opettajakoulutus alkaa verkko-opinnoilla, jotka tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen lähiopetusjaksoa.

SHKY:n opettajakurssi on lajikohtainen (eri kurssi alppihiihdolle ja lumilaudalle), ja antaa valmiudet opettaa alppihiihdon tai lumilautailun alkeita asiakkaalle. Edellytyksiä kurssille osallistumiseen on mm. hyvä laskutaito, kiinnostus kehittää itseään laskijana ja opetustyössä sekä paikallisen hiihtokoulun suositus.

Verkko-opinnoissa perehdytään esimeriksi laskettelun/lumilautailun tekniikkaan ja perusteisiin, keskeisiin termeihin ja käsitteisiin, syvennetään välinetietoutta sekä opiskellaan pedagogiikan perusteita ja Werneri-konseptia. Lähiopetuksessa keskitytään teemoihin, joihin osallistujat ovat jo etukäteen perehtyneet.

Sekä SHKY:n että Shory:n opettajakoulutus 1 -kurssikokonaisuus on noin 80 tuntia.

Kuinka hakeutua hiihdonopettajakoulutukseen?

Ota ensin yhteyttä kotirinteesi hiihtokouluun. Siellä voidaan katsastaa taitotasosi ja antaa suositus SHKY:n kurssille. Opettaja 1 -kursseja järjestetään suksilla ja lumilaudalla ympäri Suomea. Kurssien aikatauluista kannattaa kysyä omasta hiihtokeskuksesta. Aikataulut ilmoitetaan myös Ski.fi-sivuilla.

Lisätietoja ja hakuohjeet Suomen hiihdonopettajat ry:n kursseille löydät Shory:n sivuilta . Shory on myös kansainvälisen hiihdonopettajaliiton ISIA:n jäsen.

SHKY-kouluttajakurssit kaudella 2022–2023

SHKY kouluttajakurssia on uudistettu kaudelle 2022–2023.

Kurssin suorittaneet voivat kouluttaa suksi-ja lautaopettajia omissa keskuksissaan ja kouluissaan. Koulutuksen sisältö on rakennettu alkeisopetuksen tarpeita ajatellen ja antaa uudelle ohjaajalle tarvittavat valmiudet opetustyöhön. Koulutuksen laajuus on noin 80 tuntia. 

Lähtötasovaatimukset kouluttajakoulutukseen tulevalle opettajalle:

  • Aktiivista opetuskokemusta.
  • Kurssille tulijalla pitää olla hiihdonopettajan koulutus, valmentajakoulutus tai pedagogiset ja lajikohtaiset taidot; tausta voi olla esim. kilpaurheilun, ammatillisen opetuksen tai valmennuksen puolelta tai myös jonkun muun maan hiihdonopetuskoulutusjärjestelmästä.
  • Motivoitunut, avoin, kehityskykyinen
  • Mahdollisesti tehnyt jo koulutustyötä hiihtokoulussaan tai muualla
  • Hiihtokoulun suositus
  • Lisäksi hakemukseen liitetään video omasta laskusta.

Kouluta keskukseesi oma kouluttaja nyt ja voit järjestää keskuksessasi ohjaajakoulutuksia jo alkavalla kaudella! Mikäli olet kiinnostunut kouluttajakurssista, täytä tämä hakemus.

Tervetuloa mukaan!

SHKY:n hiihdonpettaja 1 -kurssit kaudella 2022–2023

Kauden 2022-2023 hiihdonopettaja 1 kursseja päivitetään tähän kauden aikana, joten kannattaa käydä tarkistamassa kurssitarjonta säännöllisesti. Huomioikaa, että koulutusten etäopinnot alkavat 3-4 viikkoa ennen lähijaksoa.

Joulukuu9.-13.12.2022, Alppi Opettaja 1, Ylläs

9.-11.12. ja la-su 17.-18.12.2022, Alppi Opettaja 1, Sveitsin hiihtokeskus

9.-11. ja 16.-18.12.2022, Alppi ja Lauta Opettaja 1, Talma

17.-18.12.2022 ja 6.-8.1.2023, Alppi Opettaja 1, Messilä

Tammikuu

13.-15.1. ja 20.-22.1.2023, Alppi Opettaja 1, Laajis

28-30.1.2023 ja 4-5.2.2023, Alppi Opettaja 1, Ruka

28-30.1.2023 ja 4-5.2.2023, Lauta Opettaja 1, Ruka

Helmikuu

Maaliskuu

Huhtikuu

Luitko jo nämä?

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.