Kouluttaudu hiihdonopettajaksi

Suomalainen hiihdonopettajakoulutus on huippua.
Suomalainen hiihdonopettajakoulutus on huippua.

Hiihdonopettajien koulutusjärjestelmä, ja kuinka hakeutua hiihdonopettajakoulutukseen.

Hiihdon- ja lumilautailunohjaajien ja opettajien koulutuksesta on Suomessa vastannut Suomen Hiihdonopettajat ry (SHOry) jo 50 vuoden ajan. SHOry on kansainvälisen hiihdonopettajaliiton ISIA:n jäsen ja yhdistys tekee yhteistyötä Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen kanssa.

Hiihdonopettajien koulutusjärjestelmä

SHOry:n koulutusjärjestelmä on kolmiportainen. Ensin suoritetaan ohjaajakurssi, joka antaa valmiudet toimia ohjaajan ja apuopettajan tehtävissä hiihtokouluissa. Ohjaajakurssi kestää yhdeksän päivää ja sille ilmoittaudutaan netissä SHOry:n kotisivujen kautta. Hiihdonopettajakurssien alaikäraja on 18 vuotta.

Työharjoittelun jälkeen voi hakeutua opettajakurssille, jonka suorittaneet saavat virallisen hiihdon- tai lumilautailunopettajan auktorisoinnin Suomessa. Tämän jälkeen suoritetaan jälleen työharjoittelu, jonka jälkeen voi jatkaa jatkokurssille, joka tähtää kansainväliseen ISIA-stamp-statukseen. Lumiturvallisuuskurssien, taitomoduulien ja ISIA-testin hyväksytysti suoritettuaan hiihdonopettaja on oikeutettu ISIA-cardiin eli ISIA pätevyyteen. ISIA pätevyys helpottaa mm. työllistymistä ulkomailla ja sen avulla saa rinnekohtaisia alennuksia hissilipuista.

Kuinka hakeutua hiihdonopettajakoulutukseen?

Ota ensin yhteyttä kotirinteesi hiihtokouluun. Ennen hakeutumista ohjaajakurssille kannattaa olla yhteydessä oman kotirinteen hiihtokouluun ja pyytää jotakuta SHOry:n jäsenopettajaa katsastamaan hakijan taitotaso ja lisäksi pyytää hiihtokoulusta mahdollinen suositus SHOry:n kurssille. Suositus helpottaa kurssipaikan saantia, jos hakijoita on enemmän kuin paikkoja.

Lisätietoja ja hakuohjeet SHORY:n sivuilta.