Sappee 16.9.2023

Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…

Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa hakemaan alamäkioppia hiihtokoulusta.
Suomalaiset ovat tunnetusti tee-se-itse -kansaa. Hiihtämistä pidetään usein kansalaistaitona joka edelleen tulisi kulkea lähinnä perimätietona. Ei kuitenkaan ole häpeä hakea oppia hiihtokoulusta.

Nämä selitykset ovat hauskoja!
Opettaisin kyllä itse lapseni laskemaan, mutta polveni on leikattu.
…mutta meille tulisi riita.
…mutta minulla on vääränmalliset sukset.

Voisin kuvitella, että sakkoja kirjoittavalla poliisilla on hieman samanlainen olotila hänen kuunnellessaan koottuja selityksiä.

Mutta miksi? Siis opettaisit? Miksi sinun täytyisi? Miksi hiihtokoulun palveluiden ostamista täytyy selitellä?

Näitä selityksiä olen ihmetellyt monta vuotta. Onko laskettelu sen sortin kansalaistaito suomalaisille, että on häpeä, jos ei osaa lasketella?

Mielestäni tällainen selittely sisältää oletuksen siitä, että kuka tahansa osaa opettaa kenet tahansa laskettelemaan. Eihän siihen mitään erikoisosaamista tarvita.

Voin kuvitella, että nöyrät, maanläheiset suomalaiset selittelevät viedessään autoaan pesulaan, tilaavat kakkua leipomosta ja päästäessään siivoajan kotiinsa (herranjestas sentään eivätkö ne edes siivoa itse?). Joo, jokainen osaa jollakin tavalla siivota, pestä ja ehkä leipoakin – arki olisi kovin vaikeaa, jos ei osaisi. Mutta eihän laskettelu ole arkitaito, eikä se ole ihan yhtä yksinkertainen suoritus lihaksille kuin rätin heiluttaminen.

Hiihdonopettajat ovat koulutettuja ja usein opettaneet kymmeniä, jollei satoja ihmisiä laskettelemaan. Jokin ajatus niissä harjoituksissa saattaa olla ja joitain ajatuksia opettajalla saattaa olla siitä, miten ihmisiä motivoidaan. Hiihdonopettajat ovat ammattilaisia ihan niin kuin ne leipurit, autonpesijät ja siivoajatkin.

Ei ole häpeä viedä lastaan hiihtokouluun ammattilaisen opetukseen. Eikä ole häpeä päivittää sitä omaakaan osaamistaan.

Teija Uurinmäki
hiihdonopettaja, Meri-Teijon hiihtokoulun rehtori, vapaa toimittaja

PS. Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Hiihdonopettajan vinkit: näin lapsi innostuu laskettelusta

Laskettelu

Opi laskettelun alkeet – näin pääset kiinni lajiin

Hiihtokoulu

7 vinkkiä: näin kehität laskutaitoasi

Vinkit