Sappee 13.7.2024

Ylläs Bike Park kehittyy isolla kädellä

Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki. Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Erilaiset työkoneet työmiehineen ovat viime vuosina olleet tuttu näky Ylläs Bike Parkin ympäristössä. Paljon on tapahtunut, eikä kehitystahti ole hiipumaan päin.

Ylläs Bike Park on vuosia ylpeillyt pitkillä reiteillä ja gondoli-hissillä. Kesällä 2023 ylpeydenaiheisiin lisättiin uusi helppo ja nopea tuolihissi sekä välittömästi pyöräilijöiden suosioon noussut Ylläs Flow -reitti.

Kehitystyö Ylläksellä jatkuu isolla kädellä, joten lisää ylpeydenaiheita syntyy lähes jatkuvalla syötöllä. Pyöräilykaudelle 2024 on luvassa muun muassa pump trackia sekä uutta ilmavaa reittiä.

Ylläs Flow on varsinainen koko kansan reitti, sillä se sopii kaiken kokoisille ja tasoisille kuskeille.

Tuolihissi avasi Ylläkselle uuden pyöräilymaailman

Ylläs Express tuolihissi otettiin viime kesänä myös bike park käyttöön. Siinä on käyttäjäystävällinen pyörien lastaus ja poistojärjestelmä. Helppokäyttöisyyden juju on hissin ohjelmistossa, joka hidastaa ala-asemalla tuolia. Tuoleissa on pyörille kuljetustelineet. Pyörän nostamista kyytiin voi treenata tuolihissin vierellä olevalla harjoituspisteellä.

Ylläksen uusi tuolihissi on helppo ja nopea. Jos ensikertalaista jännittää, niin hissiin menoa voi ensin harjoitella.

Tuolihissin yläasemalta lähtee kaksi sinistä reittiä; Appetizer helppo ja selkeä reitti sekä viime syksynä avattu Ylläs Flow. Heti avaamisen jälkeen Ylläs Flow keräsi valtavasti ylistystä kaiken tasoilta kuskeilta.

Nimensä mukaista jouhevaa reittiä voi ajaa rauhallisesti renkaat reitin hyväkuntoisella pinnalla pitäen. Vaihtoehtona on leikitellä reitin sivustoilta löytyvistä pienistä hyppyreistä. Myös taitavat kuskit nauttivat hyvin muotoiltujen bermien tuomasta vauhdista.

Ylläs Bike Park ja kesän 2024 uutuudet

Elokuussa 2024 avataan kolmas tuolihissiltä lähtevä reitti, punainen Air Flow. Kyseessä on noin kaksi kilometriä pitkä harrastajille tarkoitettu hyppyreitä sisältä flow-reitti. Reitti rakennetaan yhteistyössä Allegran kanssa, joka oli rakentamassa myös kehuttua Ylläs Flow -reittiä.

Tuolihissiltä lähtee myös siirtymä, jonka kautta pääsee kolmen metsäisen enduroreitin alaosalle ajamaan.

Vaikka Ylläs Flow tarjoaa halukkaille ilmakylpyjä, niin todelliset ilmojen valtiaat odottavat innoissaan uutta Air Flow -reittiä.

Työkoneet ovat pyörineet alkukesällä myös tuolihissin ala-aseman kupeessa. Sinne on rakennettu asfaltoitu pump trackia. We Build Parks on ollut mukana toteuttamassa Velosolutionsin pump track -rataa. Pump track on asfaltoitu harjoittelu- ja harrastuspaikka pyöräilijöille, skeittareille ja scoottaajille.

Pump trackin kokonaisala on 1 650 neliötä ja radalta löytyy muun muassa hyppylinja, bowl ja wall ride.

Mattohissillä ollut helppo ja turvallinen harjoittelureitti, Training Track, sai kesäkuussa 2024 kaverin. Vihreän uutukaisen nimi on Party Starter.

Pitkän mattohissin ympräille rakennetuilla reiteillä on hyvä aloittaa ja opetella lajin salat.

Gondoli nostaa Suomen pisimmille reiteille

Gondolihissi on bike park -kuskille erittäin mukava. Pyörä lastataan kyytiin nostamalla eturengas ylös ja pyörä työnnetään koppiin keula pystyssä. Lähdön jälkeen kuskilla on kymmenisen minuuttia aikaa vaihtaa kuulumisia kanssakuskien kanssa. Ensikertalainen saattaa hätäillä lastauksen ja poistumisen kanssa, mutta se on turhaa. Toimintoihin on hyvin aikaa ja mikäli vaikeuksia ilmenee, auttaa hissihenkilökunta mielellään.

Gondolihissillä ylös päästyä avautuu huikeiden maisemien lisäksi kaksi lähtölinjaa. Jokaisella vaihtoehdolla on yli kolme kilometriä ajettavaa. Ylhäältä ajosuuntaan katsottuna vasen reitti on rahtusen helpompi. Puurajalle saavuttaessa, eli noin puolivälissä, reitti jakaantuu kolmeksi eri vaihtoehdoksi. Mitä kauemmas hissistä lähtee, sen endurohenkisemmästä reitistä on kyse.

Ylläksen huipulta avautuu hulppeat maisemat sekä pitkät reitit.

Ylhäältä ajajan oikealle lähtevä reitti tarjoaa haastavaa ajettavaa ylhäältä alas. Puolivälissä reitti jakaantuu neljäksi eri reitiksi ja mitä kauempana hissistä ollaan, sitä teknisemmästä reitistä on kyse. Suomen pisin bike park -reitti Full Enduro on 3,9 kilometriä pitkä tarjoten teknisiä ilometrejä rouheampien reittien rakastajille.

Ylläksen reittien tarkemmat kuvaukset löydät keskuksen sivuilta.

Pyöräkoulussa aiempaa enemmän kursseja

Ylläksen Bike School on laajentanut huomattavasti kurssitarjontaansa. Kursseja on pienten polkijoiden Werneri-kursseista edistyneimpien kuskien ajoklinikoihin.Ylläksen Bike Schoolin kurssitarjonnan löydät keskuksen sivuilta.

Tapahtumia bike parkissa ja muualla Ylläksellä 2024: 26.6. Kansallinen Bike Park-päivä, 17.–19.7. Elevate by Puss Camp -valmennustapahtuma, 20.–21.7. Funduro Cupin osakilpailu, 24.8.–25.8. Pump Track warm up & Air Flow grand opening, 28.9. Ylläs Bike Parkin kesäkauden päättärit. Poimi tästä Ylläs Bike Parkin tapahtumat.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.
Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.

Sirly Ylläsjärvi innostui alamäkipyöräilystä

Bike park -uutiset
Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!

Parhaat pyöräreitit löydät hiihtokeskuksista

Bike park -uutiset
Ylläs panostaa pyöräilyyn. Mittavan bike parkin lisäksi tunturissa on paljon maastopyöräreittejä. Kuva: Eetu Leikas

Ylläksellä pyöräily on huippua – kokeile ainakin nämä!

Bike park -uutiset