Ylläs 27.2.2024

Sirly Ylläsjärvi innostui alamäkipyöräilystä

Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista. Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Monipuolisesti ulkoilua harrastava Sirly Ylläsjärvi jännitti alamäkipyöräilyä, mutta innostui kokeiltuaan. Osaavassa opetuksessa hän pääsi oppimaan omaan tahtiin.

Keittiömestari Sirly Ylläsjärvi on tv-kokki, konsultti ja puhuja. Oli kysyttävä, innostuisiko keittiömestari myös alamäkipyöräilystä. Vastaus kutsuun oli nopea ja päättäväinen:

”Olen monesti miettinyt, etten koskaan varmaan uskalla kokeilla lajia. Kävelen paljon tunturissa, mutta alamäkipyöräily on tuntunut jotenkin liian rajulta. Otan silti haasteen vastaan, jos löytyy helppoja reittejä myös meikäläiselle.”

Ja löytyyhän Ylläkseltä helppoja reittejä, myös erittäin helppoja reittejä.

Sovitun ajopäivän aamu oli karu. Heinäkuinen Ylläs tervehti koillistuulella, +8 C -asteen lämpötilalla sekä sadekuuroilla. Hyinen keli ei kuitenkaan Sirlyä hetkauttanut, eikä ajatus ajankohdan siirtämisestä tullut kysymykseenkään. Ylläksen bike parkiin saapui tilannetta jännittävä nainen, vaikkei se juurikaan näkynyt ulospäin.

”Alamäkipyöräily on vaikuttanut minulle liian jännittävältä. Kynnys laski, kun luvattiin, että pääsen kokeilemaan lajia turvallisesti opettajan kanssa.”

Kokeilukynnys on matala. Mattohissillä pääse helposti ylös ja ensikertalaisille on harjoittelualueita sekä helppoja reittejä.

Sirly Ylläsjärvi päätti ylittää itsensä

Ajopäivä eteni aluksi tasamaalla pyörän hallintaa opettelemalla. Ajoasento, jarrujen hallinta sekä painopisteen siirrot harjoiteltiin ennen mattohissille siirtymistä.

”Ajattelin, että tänään ylitän itseni. Sain selkeät ohjeet pyörän hallintaan, miten pyörän päällä ollaan sekä miten jarrutetaan. Etenimme askel kerrallaan. Vaikka jännitti, niin ei minua pelottanut ja hymy pysyi huulilla koko ajan.”

Toimintakyky säilyikin alamäessä.

”Haasteiden ylittäminen ja onnistumiset antoivat lisäintoa ja tunteen, että vitsi, pystyn tähän!”

”Pelottavinta tässä on, että innostuin tästä ihan valtavasti! Pitää tulla huomenna uudestaan”, Sirly totesi.

Opastus loi turvaa

Muutaman mattohissikierroksen jälkeen oli aika siirtyä tuolihissin vietäväksi. Lumilautailua harrastavalle Sirlylle tuolihissi on tuttu kapine.

Pyörän nostamista hissiin harjoiteltiin hissin vieressä olevalla telineellä.

”Harjoittelun jälkeen itse hissimatka oli helppo. Taas se, että sai etukäteen harjoitella ja ymmärtää mitä tulee tapahtumaan, teki itse toiminnasta helppoa.”

Tuolihissin yläasemalla oli nauttimaan valmis alamäkipyöräilijä.

”Kun alun harjoitusten jälkeen pääsin itse mäkeen, niin oli mahtava fiilis olla siellä ylhäällä. Tarjolla oli huikeat maisemat ja sieltä sain ajaa omaan tahtiini alas.”

Sirly jakaa saamastaan opista pari hyvää vinkkiä.

”Ajaessa pitää olla skarppi, reiteille ei kannata mennä väsyneenä. Silloin voi käydä vahinkoja. Kun menee omaan tahtiin, niin alamäkipyöräily on turvallista. Toinen asia on katse, kun se on tarpeeksi edessä, voi ennakoida reitin tulevia käänteitä. Ensimmäisellä kerralla asialliset varusteet päälle ja opettaja mukaan. Tätä lajia ei kannata lähteä kokeilemaan ilman opettajaa.”

Yksi asia jäin kuitenkin Sirlyä pelottamaan.

”Pelottavinta tässä on, että innostuin tästä ihan valtavasti! Pitää tulla huomenna uudestaan.”

Sirlyn vinkit muille ensikertalaiselle: katse riittävän kauas eteen, asianmukaiset varusteet ja alas omaan tahtiin.

Moniosaaja ravintolan puikoissa

Sirly Ylläsjärvi omistaa Ylläksellä sijaitsevan boutique-hotelli Aurora Estate yhdessä Heidi Seikkulan kanssa. Sen lisäksi Sirly tekee ravintola-alan konsultointia ja saapuu tarvittaessa vaikka pitämään kokkikoulua asiakkaan mökille.

Uusimpana hankkeena hänellä on Hannukaisissa sijaitseva Elsa-ravintola, jonka rakennus on vanha navetta. Se on siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 2002, minkä jälkeen se on toiminut ravintolana.

”Nimi on annettu mieheni isoäidin Elsan mukaan. Ravintolassa on vain yksi pöytä, johon mahtuu useampikin seurue. Kaikki ruoka tehdään käsin paikan päällä, kuten pastat ja jäätelöt. Raaka-aineet tulevat mahdollisimman läheltä. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että italialaista reseptiikkaa Lapin raaka-aineilla.”

Paikka on Sirlylle entuudestaan tuttu.

”Olen ollut siellä töissä 13 vuotta sitten ja oppinut kaiken ranskalaisen keittiön perusteista. Paikassa on käynyt kuninkaallisia ja presidenttejä. Koen, että on mieletön mahdollisuus pyörittää tätä ravintolaa. Elsan suhteen minulla on korkeat tavoitteet, ihan tähtiä tavoittelen.”

Nälkä tulee keittiömestarin puheita kuunnellessa. Mikä olisi sopiva ruoka alamäkipyöräilypäivän päätteeksi?

”Tuossa ihan vieressä olisi tacoja tarjolla, mutta ehkä kuitenkin lohikeittoa! Tämä on fyysinen laji, ei tullut kylmä, vaikka keli oli kolea. Tähän päälle maukas lohikeitto, niin olo illalla on varmasti raukea.”

Luitko jo nämä?

Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hyvä suksi tai lauta on helppo ostaa, mutta itselleen mieleisin löytyy vain kokeilemalla. Ski.fi Testikeskus tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden!
”Kaikkien kanssa ei voi olla kaveri, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Eriävät näkemykset selviävät puhumalla”, Riihivuoren ski patrol Kaisa Miettunen muistuttaa. Kuva: Kalle Jokinen
Ei näin! Juomatölkin maatumisaika on 80–200 vuotta. Rinteeseen heitetty juomatölkki leikkaantuu teräviksi lastuiksi tampparin jyrsimen alla.
”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.

Sami Hyypiä ihastui alamäkipyöräilyyn kertaheitolla

Bike park -uutiset
Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!

Parhaat pyöräreitit löydät hiihtokeskuksista

Bike park -uutiset
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit