Sappee 16.9.2023

Parhaat pyöräreitit löydät hiihtokeskuksista

Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas! Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!
Tiesitkö, että hiihtokeskukset tarjoavat erinomaiset olosuhteet pyöräilyyn? Jo kymmenillä keskuksilla ympäri Suomea on monipuolinen pyöräilytarjonta.

Maastopyöräily on hauska ja suosittu harrastus, joka sopii erinomaisesti laskettelijan ja lumilautailijan kesälajiksi. Monia saattaa yllättyä, että hienot olosuhteet pyöräilyyn löydät sieltä mistä talvellakin: hiihtokeskuksista!

Kesällä moni keskus muuttuu monipuoliseksi bike parkiksi, mistä löytyy rinteiden, reittien ja hissien lisäksi vuokraamo-, ravintola- ja majoituspalveluita.

Hiihtokeskukset muuttuvat kesäisin monipuolisiksi pyöräilykohteiksi.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit

Perinteisten polkujen lisäksi monissa keskuksissa on myös mainiot reitit alamäkipyöräilyyn.

Alamäkipyöräilyllä on monen mielessä raju maine, mutta turhaan. Hurjan rymistelyn sijaan keskusten reiteiltä löytyy kaikille sopivia ja fiiliksen nostavia sujuvasti ajettavia ”flow-reittejä”.

Alamäkipyöräily ei ole rajua rymistelyä (ellet itse niin halua), vaan mukavaa alamäkeä hoidetuilla reiteillä.

Reitit ja rinteet on talven tapaan luokiteltu värikoodein helposta vaikeaan: vihreä on erittäin helppo ja musta vastaavasti vaikea. Monien kuskien suosikkireitit ovat sinisiä, sillä ne yleensä sopivat kaiken ikäisille ja tasoisille pyöräilijöille.

Lue myös: Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit

Hiihtohissi on myös pyöräilijän ystävä

Bike parkeissa voi keskittyä olennaiseen, eli pyöräilyyn. Mäen päälle noustaan talven tapaan hissillä.

Hissin käyttö on helppoa, etenkin kun monessa keskuksessa helpoimpien reittien vieressä pyörii mattohissi.

Ankkuri- tai sompahissin käyttö voi aluksi vähän jännittää. Keskusten henkilökunta kuitenkin opastaa alkuun ja pian nousu on yhtä sujuvaa kuin talvella.

Ankkurishissillä matka mäen päälle sujuu joutuisasti. Keskuksen henkilökunnalta saa vinkit ensimmäisiä nousuja varten.

Tuolihissien ja gondolien käyttö on aivan yhtä vaivatonta pyörän kanssa kuin talvella suksien tai lumilaudan kanssa. Pyörät kulkevat mäen päälle niille varatuilla telineillä ja gondolihisseissä myös hissin sisällä.

Lue myös: Hissin käyttö pyörällä on helppoa

Opastusta ja opetusta

Haluatko oppia nopeasti sujuvan ja vauhdikkaan ajamisen salat? Oikotien hauskoihin ja turvallisiin pyöräilyhetkiin tarjoaa valmennukset. Useimmista bike parkeista löytyy koulutettuja ohjaajia, jotka auttavat ensivaikeuksien yli ja opastavat lajissa pidemmällekin edistyneitä kuskeja.

Lasten hiihtokoulusuosikki, maailman hauskimmaksi ja parhaaksi hiihdonopettajaksi tituleerattu Werneri, opastaa perheen pienimmät myös alamäkipyöräilyn kiehtomaan maailmaan.

Lue myös: FMBIA on osaavan bike park -ohjauksen tae

Hyvät varusteet löytyvät vuokraamosta

Oma pyörä tai varusteet eivät ole välttämättömiä, sillä vuokraamosta löytyy bike parkiin sopivien pyörien lisäksi kypärät ja kaikki muutkin varusteet sekä suojat.

Pyörien vuokraus on erittäin suosittua, joten välineet kannattaa varata etukäteen!

Alamäki kutsuu kaiken ikäisiä. Monista vuokraamoista löytyy pyöriä myös lapsille.

Vuokraamoissa on hyvä valikoima pyöriä, joten erilaisten välineiden testaaminen kannattaa myös silloin, kun olet ostamassa pyörää. Näin saat hyvän käsityksen erilaisista pyöristä ja löydät itsellesi mieluisan fillarin.

Lue myös: Bike parkien vuokrapyörät – katso kattava lista

Maastopyöräreitit täydentävät kokonaisuuden

Bike parkien pyöräilytarjonta ei ole pelkkää alamäkeä. Rinteiden ympäriltä löytyy myös maastopyöräilijöille paljon merkittyjä polkuja.

Alamäkipyöräilyn ja maastopyöräilyn yhdistämällä harrastaminen on entistäkin monipuolisempaa. Keskuksen reittiverkosto avaa aivan uudenlaisen ja kiehtovan maailman – näihin perheen tai kavereiden kanssa on hauska tutustua.

Maastopyöräreiteillä on paljon nähtävää ja koettavaa. Pyöräilykausi jatkuu ympäri vuoden, sillä monessa keskuksessa on myös kunnostettuja talvipyöräilyreittejä.

Lyhytkin vierailu alamäessä tai maastopoluilla piristää. Varsin moni on kuitenkin huomannut, että pyörän selässä kannattaa käyttää aikaa. Siksi kesälomasuunnitelmat johdattavat entistä useamman hiihtokeskusten tuttuihin maisemiin.

Tule kokeilemaan! Kansallinen bike park -päivä 28.6.2023

Kesäkuun lopussa on mainio hetki tutustua bike parkien maailmaan. Keskiviikkona 28.6.2023 useassa keskuksessa on tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta. Tervetuloa näkemään ja kokemaan tuttu hiihtokeskus aivan uudenlaisena!

Lue myös: Kansallinen bike park -päivä kutsuu alamäkeen

28.6.2023 vietetään Kansallista bike park -päivää seuraavissa keskuksissa: Sappee, Tahko, Kalpalinna, Ruka Bike Park, Mielakka, Iso-Syöte Bike Park, Ylläs, Rusko Bike Park, Ounasvaara, Nuuksio Bike Park, Ruosniemi Town Hill Center, Ellivuori, Mustavuori, Laajis ja Levi.

Muutokset mahdollisia, joten kysy tarkemmat lisätiedot suoraan keskuksista. Keskukset löydät myös Bikeparkfinland.fi-sivuilta.

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit
Hissillä nousu bike park -reittien päälle sujuu nopeasti ja helposti.

Hissin käyttö pyörällä on helppoa

Ajovinkit
”Tällä iällä ei lähdetä enää tekemään ihmeitä, vaan lähinnä hakemaan arjesta poistumista – ja siihen tämä on yksi parhaista keinoista", Petra Karasti kuvailee suhdettaan alamäkipyöräilyyn.

Kun äiti alamäkipyörän osti – Petra Karasti aloitti alamäkipyöräilyn aikuisiällä

Ajovinkit