Laajis 26.11.2022

Hiihdonopettajan vinkit: näin lapsi innostuu laskettelusta

Lapset oppivat yhdessä tekemällä. Erilaiset radat ovat mainioita paikkoja harjoitella kääntämistä. Tässä kurvaillaan Sappeen lastenmaailmassa.
Isälle tai äidille oman lapsen hiihdonopetus voi olla haastavaa. Oman lapsen opettamisessa vaaditaan erityistä keskittymistä mielenhallintaan, ainakin suurimmassa osassa perheitä. Kerromme vinkit kuinka lapsen kanssa kannattaa ensi kertaa rinteessä toimia.

Rinteissä kuuluu toisinaan tarinoita onnellisista perheistä, joissa hiihtotaito on onnellisesti opiskeltu perhepiirissä. Ei siis ole mahdotonta opettaa omaa lasta laskemaan sovun särkymättä.

Perhepiirissä tunteet kuitenkin näytetään suuremmalla skaalalla, niin hyvässä ja kuin pahassa. Siksi hiihtokoulu on usein paras vaihtoehto lapsen hiihtotaidon kartuttamiseen.

Perusasiat kuntoon ja keskus tutuksi

Ennen lähtöä tulee tarkastaa pari ihan peruskysymystä: Onhan lapsella oikea määrä vaatteita, eikä vaatteissa ole mitään mikä voisi takertua hissiin. Onhan energiavarannot täytetty, nälkäkiukku on turha vieras lastenrinteessä.

Mikäli lapsi on aristelee rinteeseen lähtöä tai on jopa hieman pelokas, niin ale kouluikäisen kanssa kannattaa tulla ensimmäisen kerran hiihtokeskukseen ihan vain katselemaan.

”Tampparit, hissit, mönkijät ja ylipäätään koko äänimaailma kiinnostavat lapsia. Toisten lasten innostuneet ilmeet ruokkivat lapsen halua päästä itsekin mäkeen”, kertoo Peuramaan hiihtokoulun opettaja Ina Sohn-Rajamäki.

Tämä parivaljakko perehdyttää ilolla lapset lasketteluihin saloihin: Werneri ja Peuramaan hiihtokoulun johtaja Ina Sohn-Rajamäki.
Tämä parivaljakko perehdyttää ilolla lapset lasketteluihin saloihin: Werneri ja Peuramaan hiihtokoulun opettaja Ina Sohn-Rajamäki.

Kärsivällisyyttä tasaisella ja loivalla

Kun monot ja kypärä ovat ensimmäistä kertaa puettuna, siinä on ensimmäisen kiukun paikka. Monot ovat raskaat ja kankeat. Myssyn kanssa puettu kypärä tuntuu myös oudolta. Mäkeen päästyä kannattaa valita lapsen, ei aikuisen, mielestä loiva rinne.

Usein vanhemmat vievät lapset ensimmäisenä hissillä lastenrinteessä ylös saakka. Hiihtokouluissa tunti aloitetaan tasaisella ja rinnettä noustaan vain sen verran, että saadaan pieni liuku aikaiseksi. Kun kävely tasaisella ja jarruttaminen auraamalla loivassa rinteessä luonnistuu hyvin, laskumatkaa kasvatetaan vähitellen ja siirrytään käännöksiin.

”Sauvat, keilat, kepit tai mikä tahansa kierrettävä konkreettinen paikka on lapselle hyvä paikka tehdä käännös. Laske itse edellä ja näytä mallia”, Ina Sohn-Rajamäki jatkaa vinkkilistaa.

Aikuisten kieli voi olla lapselle aika rajua. Heille ei toimi ”kuormita ulkosuksea” -komennot, vaan asioita kannattaa viedä leikin kautta. Vasemman ja oikean lapset ymmärtävät varmasti vasta kouluikäisenä, joten suunta kannattaa antaa ”hissiä kohti”, eli konkreettisen asian kautta. Haarakäyntitaitoa – eli ”Aku Ankka kävelyä” tarvitaan myöhemminkin, joten sen oppimiseen on hyvä käyttää kunnolla aikaa.

Hissit haltuun

Monesta hiihtokeskuksesta löytyy harjoitushissejä, eli irtoankkureita tai -nappihissejä, joita voi lainata. Tasamaalla vetämällä kannattaa opettaa hissin toiminta ja sitten vasta siirtyä oikean hissin äärelle.

Mikäli hissin omatoiminen käyttäminen ei vielä tule kyseeseen, lapsi voi kulkea aikuisen kanssa samalla hissillä. Lapsi kannattaa asettaa aikuisen reittä vasten siten, että lapsen sukset ovat aikuisen suksen molemmin puolin ja lapsi nojaa aikuisen jalkaa vasten. Aikuinen ottaa ankkurin tai napin normaaliin tapaan. Yläasemalla aikuinen työntää ensin lapsen pois jalkojensa välistä ja sitten irrottaa hissin itsestään. Näin lapsella on mukava matkustaa, kun saa tuen koko selälle ja voi olla rennosti. Matkalla on hyvä vaihtaa tuntemuksia ja kuulumisia.

”Taikamattohissi on pienten kanssa ihan unelma, sitä kannatta käyttää”, Ina Sohn-Rajamäki muistuttaa.

Apuvälineet eivät sovi kaikille

Sauva on yleisin apuväline, jota käytetään lasten hiihdonopetuksessa. Vanhempi saa edessä poikittain pidettävällä sauvalla hyvin kontrolloitua lapsen vauhtia ja suuntaa. Riesaksi lapsen hiihtotaidon kehittymisen kannalta sauva muuttuu, jos lapsi roikkuu tai nojaa sen varassa, eikä seiso omilla jaloillaan.

”Sauva on hyvä apuväline, kunhan lapsi laskee aikuisen vierellä eikä edessä. Sauvan kärjen tulee olla aikuisen puolella ja lapsen rinnan korkeudella, mikä voi olla aikuiselle vähän haastava korkeus”, kertoo Ina Sohn-Rajamäki.

Jotkut käyttävät suksien kärkipidikkeitä auraamisen alkeiden opettelussa. Toiset käyttävät lapsensa opettamisessa valjaita. Haasteena tällöin on, että lapsi oppii laskemaan valjaihin nojaamalla tai vanhempi vetää lapsen laskuasennon takapainoiseksi.

Moni hiihdonopettaja karsastaa ylimääräisiä apuvälineitä, vaan haluaa opettaa lapsen mahdollisimman varhain omatoimiseksi.

”Valjaista en oikein pidä, niiden käyttöön pitää olla hyvin perusteltu syy. Lähinnä turvallisuusnäkökulma tulee mieleen. Kärkipidikkeitä olen käyttänyt tosi vähän. Sen sijaan jos keskuksessa on aaltolatuja, laskettavia metsänreunoja tai pieniä hyppyreitä, niin niitä kannattaa kokeilla. Ne kehittävät laskuasentoa ja tasapainoa todella tehokkaasti”, Ina Sohn-Rajamäki vinkkaa.

Kaatumisen opettaminen

Lapsi kaatuu alkeita opetellessa, se on varma. Hyvää tarkoittava vanhempi nostaa lapsen pystyyn. On tärkeää, että lapsi osaa nousta itse ylös ja toimia oikein eri tilanteissa, esimerkiksi hississä kaaduttaessa. Suksien irrottaminen ja kiinnittäminen ovat taitoja, jotka kannattaa opettaa alkumetreillä.

”Lapselle kannattaa opettaa, että kyseessä ei ole hiihtopalvelu, vaan hän itse ainakin yrittää pukea varusteet päälle, nousee itse ylös kaatuessaan ja ylipäätään huolehtimaan itsestään ja varusteistaan”, Ina Sohn-Rajamäki muistuttaa.

Hiihtokoulujen Werneri-kursseilla lapsi oppii muiden lasten seurassa laskettelun salat kuin itsestään. Werneri-hiihtokoulut löydät täältä. Ski.fi:n YouTube-kanavalta löydät paljon Wernerin hiihtokouluvideoita.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Myllerrysten jälkeen Riihivuoresta kuuluu iloisia uutisia: Pohjoisrinteillä on uusi hissi, keskuksessa on uusi rinnekone, parkki on entistä parempi ja seuralaskijoiden toiveita on kuultu.
Onko talvea 2022–2023 kauniimpaa? Ainakin Levin marraskuu on parhaimmillaan näyttänyt herkulliselta, kuten tämä 23.11.2022 otettu kuva todistaa. Kuva: Essi Toikkanen
Sallan tunnetaan tunnelmasta, mainioista rinteistä ja kodikaasta palvelusta. Kehitystä tehdään systemaattisesti ja kestävästi. Talvelle 2022–2023 Sallassa on parannettu rinteiden valaistusta ja sujuvoitettu ankkurihississä matkustamista.
Monon valintaan kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta, sillä sopivalla kengällä laskee pitkän päivän kovallakin pakkasella.
Rento fiilis ja hyvä meininki ovat Suomen lumilautamaajoukkueen tavaramerkkejä. Myös tältä osin Mikko Rehnberg (kuvassa vasemmalla) ja Kalle Järvilehto jatkavat perinnettä.
Levin kehitys ei hidastu. Talvikaudelle 2022–2023 valmistuu eturinteiden "jäätikköprojekti”, eli uusi nopea tuolihissi, entistä parempi rinneprofiili sekä tehokas valaistus. Lisäksi tunturissa on muita, etenkin lapsia ja vapaalaskijoita, ilahduttavia uudistuksia.
Nyt on aihetta hymyyn! Kaudelle 2022–2023 avautuu Pohjoisrinteille lisää laskettavaa. Uusi rinne kulkee kuvan oikeassa reunassa olevassa metsässä.
Älä katso vain hintaa, vaan hanki omaa taitotasoa ja käyttöä vastaavat sopivan mittaiset sukset. Kasvunvaraa ei kannata miettiä, sillä käytetyt sukset on helppo myydä eteenpäin.
Perjantaina 7.10.2022 on vaikea olla hymyilemättä. Laskukausi 2022–2023 Rukalla on alkanut.
Aloittelevalla laskukansalla on talvesta 2022–2023 lähtien entistä leppoisampaa laskettavaa, kun Tahko Mountainin eturinteen muotoja on loivennettu.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

10 kysymystä hiihtokoulusta

Hiihtokoulu

Hiihdonopettajan vinkit: näin herätät suksituntuman

Laskettelu

Hiihdonopettaja kannustaa: naiset, luottakaa taitoihinne!

Keskusuutiset