Sappee 16.9.2023

Lumilaudan voitelu – ammattilaisen vinkit

Lumilaudan voitelu onnistuu myös itse. Voitelu kannattaa, sillä sen jälkeen lauta liukuu nopeammin ja laskeminen on hauskempaa. Ski Servicen Heka Kiukkanen kertoo, miten lumilauta kannattaa voidella.

Pieni teko, iso ilo – lumilaudan voitelu ei vie paljoa aikaa, mutta lisää huomattavasti laskunautintoa. Onnistunut voitelu vaikuttaa liukumiseen, eli sitä kautta nopeuteen sekä myös laskettavuuteen. Hyvin voideltu lauta on yksinkertaisesti hauska laskea. Ski Servicen Heka Kiukkanen neuvoo lumilaudan voiteluvinkit.

Onnistunut lumilaudan voitelu vaatii pohjaan kuvion

Onnistuakseen lumilaudan voitelu tarvitsee oikeanlaisen kuvion laudan pohjaan. Kun lumi (myös pakkaslumi) muuttuu vedeksi, se pitää ohjata pois. Muuten tapahtuu imukuppi-ilmiö ja lauta suorastaan imeytyy rinnettä vasten. Asiaa on helppo havainnollistaa kahdella lasilevyllä: kun niiden välissä on vettä, niin lasit jämähtävät kiinni toisiinsa. Samoin käy lumilaudan kanssa, jos pohja on aivan sileä.

Huoltokoneella pitää siis ensin ajaa pohjaan kuvio. Pohjaan voidaan tehdä erilaisia kuvioita – mitä kosteampi lumi, sitä suurempi kuvion pitäisi olla. Moni haluaakin keväällä uuden alkutalvea suuremman kuvion pohjaan, mutta peruskuviollakin pärjää lähes kelissä kuin kelissä.

Kuvion hiominen pitää jättää ammattilaisen tehtäväksi. Kuvio kannattaa uusia noin 20–30 laskupäivän jälkeen, mutta vähintään kerran vuodessa. Karkea lumi kuluttaa luonnollisesti voidetta ja kuviota enemmän kuin pehmeä puuterilumi.

Lumilaudan pohjaan hiotaan kuvio koneella.

Lumi määrittää sopivan voiteen

Voidepaketteihin on merkitty suositellut käyttölämpötilat. Näillä tarkoitetaan lumen lämpöä, ei siis ilman lämpötilaa. Yleensä punaiseksi värjätty voide, jonka käyttölämpötila on neljästä neljääntoista pakkasastetta, toimii lähes aina Suomen laskukeleissä. Ainakin Etelä-Suomessa.

Voide sulatetaan noroina ja levitetään sen jälkeen tasaisesti laudan pohjaan.

Voiteluraudan avulla voide sulatetaan ohuena norona laudan pohjaan. Tämän jälkeen voide levitetään raudalla tasaiseksi. Rauta ei saa olla liian kuuma, eikä se saa levitysvaiheessa pysähtyä kertaakaan – muuten pohja voi vaurioitua ja pahimmassa tapauksessa jopa irrota.

Levitetyn voiteen annetaan jäähtyä kymmenisen minuuttia. Tämän jälkeen ylimääräinen voide poistetaan muovisiklillä.

Älä anna voiteen jäähtyä täysin kovaksi, sillä hieman pehmeä voide on helpompi siklata.

Viimeistele lumilaudan voitelu harjalla

Lumilaudan voitelu viimeistellään harjaamalla. Tämä myös tuo pohjaan ajetun kuvion jälleen esille. Voitelukäyttöön on tarjolla erilaisista materiaaleista valmistettuja harjoja, mutta yleisimmin käytetään nailonharjaa. Lauta harjataan kärjestä kantaan kovalla paineella, kunnes voide ei pohjasta enää pölytä.

Jos haluaa viimeistellä lumilaudan pohjan oikein hienoksi, voi sen vielä kiillottaa hienolla harjalla tai mikrokuituliinalla. Aivan välttämätöntä se ei ole, sillä pohja kiillottuu hyvin jo ensimmäisen hissinousun aikana.

Harjaamalla saadaan kuvio taas esille ja viimeistellään voitelu.

Nestemäinen voide on hyvä lisä

Kaupoissa on myytävänä runsaasti myös nestemäisiä voiteita. Nämä eivät korvaa perinteistä rautavoitelua, mutta ne toimivat erittäin hyvänä lisänä. Kun lauta on huolellisesti voideltu esimerkiksi hiihtolomareissua varten, voi luistoa ylläpitää nopeasti nestemäisellä pikavoiteella.

Nestemäinen voide levitetään tasaisesti pohjaan ja annetaan kuivua. Tämän jälkeen pohjan voi vielä pikaisesti harjata.

Pikavoide on nopea apu, mutta se ei juurikaan imeydy pohjaan. Pidemmän päälle nestemäinen pikavoide kuivattaa pohjaa, joten lauta kannattaa rautavoidella säännöllisesti – ainakin ennen kun pohja näyttää kuivuudesta harmaalta.

Nestemäisellä voiteella saa helposti ja nopeasti varmistettua luiston reissun jokaisena päivänä. Aivan ongelmattomia tuotteita ne eivät kuitenkaan laskureissuilla ole: nestemäiset voiteet ovat yleisesti tulenarkaa ainetta, joten niitä ei saa viedä lentokoneeseen.

Lue lisää aiheesta: Tee itse helppo ja nopea suksihuolto. Jutun ohjeet on helppo soveltaa myös lumilaudalle.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Pohjois-Suomessa on panostettu isosti pyöräilytarjontaan ja ero muutaman vuoden takaiseen on huomattava. Hiihtokeskukset ovatkin nykyään monipuolisia pyöräilykeskuksia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Lumilautasiteiden säätämisen ABC

Lumilautailu
Splitboard on vapaalaskuun tarkoitettu lumilauta, joka halkaistaan nousun ajaksi suksiksi.

Splitboard avaa takamaastot lumilautalijalle

Hiihtokoulu
Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Välineet