Sappee 16.9.2023

Splitboard avaa takamaastot lumilautalijalle

Splitboard on vapaalaskuun tarkoitettu lumilauta, joka halkaistaan nousun ajaksi suksiksi. Splitboard on vapaalaskuun tarkoitettu lumilauta, joka halkaistaan nousun ajaksi suksiksi.
Vapaalaskun suosion noustessa yhä useampi laskuharrastaja etsii neitseellisiä rinteitä hiihtokeskusten hissien ulottumattomista. Perinteisesti ylämäkeen on noustu suksilla, mutta myös lumilaudalla voi päästä näppärästi tunturin laelle.

Entistä useampi laskija – niin suksilla kuin laudalla – haluaa piirtää omat jälkensä tuntureiden seinämille. Useimmiten pääsy koskemattomalle lumelle vaatii kiipeämistä omin voimin ilman hissiä. Splitboard on oiva väline takamaastoihin hamuavalle lumilautailijalle.

Perinteisesti ylämäkeen on kuljettu suksilla, mutta myös lumilautailijoilla on keinonsa saada osansa hauskasta. Nykyaikaiset splitboard-lumilaudat mahdollistavat sutjakkaat siirtymät, nousut lihasvoimin ja eeppiset alamäet myös lautailijoille.

Suksiksi halkaistu spliboard on lumikenkiä kevyempi ja näppärämpi keino päästä koskemattomien laskujen päälle.
Suksiksi halkaistu spliboard on lumikenkiä kevyempi ja näppärämpi keino päästä koskemattomien laskujen päälle.

Splitboard on laudan ja suksen risteytys

Splitboard – eli tuttavallisemmin splitti tai splittilauta – on keskeltä pituussunnassa halkaistu lumilauta, jonka puoliskot toimivat myös suksina. Suksiksi jaettuna splitti soveltuu niin rinteiden nousemiseen kuin tasaisessa maastossa liikkumiseen.

Nousua varten lauta halkaistaan suksiksi, splitboard-siteet kiinnitetään hiihtoasentoon ja suksien pohjiin liimataan skinit eli nousukarvat lisäämään pitoa. Lisäksi otetaan hiihdossa käytettävät teleskooppisauvat esiin.

Kun haluttu laskupaikka on saavutettu, irrotetaan suksista skinit ja siteet, ja kasataan paketti jälleen lumilaudaksi. Siteet kiinnitetään kasattuun lautaan laskuasentoon. Teleskooppisauvat laitetaan kokoon ja kiinnitetään reppuun niin, etteivät ne laskun aikana putoa tai takerru kiinni esimerkiksi oksiin.

Nousua helpoittamaan lautaan kiinnitetään skinit, eli nousukarvat.
Nousua helpoittamaan lautaan kiinnitetään skinit, eli nousukarvat.

Splitillä pääsee kevyemmin ja pidemmälle

Splittiharrastukseen kuuluu vakiona jonkin verran välineen parissa askartelua. Insinöörihenkisille harrastajille puuhastelu tuottaa jo itsessään iloa. Ei kannata kuitenkaan murehtia, vaikka et olisi välineurheilija: splitin purkaminen ja kasaaminen nopeutuvat kokemuksen myötä.

Laskuretket ilman lumikenkiä ja painavan laudan repussa kanniskelua maksavat vaivan. Reppu pysyy kevyenä, ja siellä voi lumikenkien ja laudan sijaan kuljettaa vaikka retkieväitä. Upottavassa hangessa suksi myös kantaa lumikenkää paremmin.

Jouhevamman liikkumisen ansiosta eri välineillä laskevistakin koostuva porukka pysyy helpommin kasassa. Ja mikä parasta, yhteen reissuun mahtuu enemmän laskuja!

Splitboard on melko kallis hankinta, joten kokeilua varten välinettä voi kysellä esimerkiksi hiihtokeskusten vuokraamoista. Splittiharrastuksessa alkuun pääsyyn riittää hyvä laskutaito ja peruskäsitys hiihtämisestä. Hiihtokokemuksen puute ei ole kuitenkaan este, sillä tekemällä oppii.

Splitboard vaatii vähän askartelua, mutta on kuitenkin nopea kasattava suksiksi ja takaisin lumilaudaksi.
Splitboard vaatii vähän askartelua, mutta on kuitenkin nopea kasattava suksiksi ja takaisin lumilaudaksi.

Splitboard sopii kotimaan maisemiin

Splitboard-lautailua pääsee kokeilemaan ja harrastamaan kotimaassakin tunturihiihtokeskusten hienoissa maisemissa. Esimerkiksi Ylläksellä toimiva Ylläs Ski hiihtokoulu järjestää viikoittain vapaalaskukursseja, joilla pääsee tutustumaan välineisiin ja harjoittelemaan vapaalaskutekniikkaa.

Splitboardilla liikkuessa, kuten yleisestikin vapaalaskussa, tulee huomioida lumiturvallisuus, sillä vapaalaskijat liikkuvat usein alueilla, joilla voi olla lumivyöryriski.

Monet tunturikeskuksissa toimivat hiihtokoulut (jo mainitun Ylläksen lisäksi esimerkiksi Pyhän hiihtokoulu) järjestävät myös lumiturvallisuuskursseja, joilla perehdytään turvalliseen liikkumiseen luonnontilaisilla rinteillä.

Kasattuna splitboard on täysiverinen lumilauta.
Kasattuna splitboard on täysiverinen lumilauta.

Splitboard-vinkit ostoa harkitsevalle ja käyttöä aloittavalle

1. Osta hankiraudat

Osta splitboardiin cramponit, eli hankiraudat, ja muista harjoitella niiden käyttöä. Cramponien tarpeellisuuden huomaa jäisillä ja tuulen kovettamilla tuntureilla. Erityisesti harrastuksen alkuvaiheessa, kun tekniikka ei vielä ole parhaimmillaan, hankiraudat saattavat pelastaa hyvinkin ikäviltä lipsahduksilta.

Myös kovan rinteen skinnausta kannattaa harjoitella, lumi ei useimmiten ole pehmeää takamaastossakaan koko matkalta.

2. Kokeile ja opettele etukäteen

Harjoittele välineiden käyttöä merkityillä rinteillä tai niiden läheisyydessä ennen takamaastoon suuntaamista. Kokeillessa voit myös huomata puutteet tai välineiden kaipaamat muutokset sekä säädöt.

3. Pakkaa työkaluja mukaasi

Pidä mukanasi aina korjaussetti sekä varaosia.

4. Opi kokeneilta laskijoilta

Lähde maastoon. Tee ensin lyhyt retki ja pidennä pikkuhiljaa, kun olet varma välineiden toimivuudesta. Mikäli mahdollista, lähde takamaastoon kokeneemmassa seurassa harjoittelemaan. Retkeile ja nauti!

Lue lumiturvallisuudesta ja tutustu Finlav-koulutusjärjestelmään. Kattavan lumivyörytietouspaketin löydät tästä linkistä ja tietoa Finlavin lumiturvallisuuskoulutuksista täältä.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Finlav: lumivyöryoppia vapaalaskijoille

Keskusuutiset

Nyt tarkkana rinnealueiden ulkopuolella!

Laskettelu

Opi viisi helppoa temppua lumilaudalla

Hiihtokoulu