Pyhä 17.4.2024

Finlav: lumivyöryoppia vapaalaskijoille

FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus tarjoaa oppia vapaalaskijoille. Kuva: Tuomo Poukkanen
Vapaalaskun suosio kasvaa ja yhä useampi laskija liikkuu merkittyjen rinnealueiden ulkopuolella etsiessään tuoretta lunta suksien tai laudan alle. Uuden koulutusjärjestelmän tavoitteena on lisätä suomalaisten lumiturvallisuusosaamista.

Lumivyöry ei ole tavaton yllätys Suomen tuntureilla. Rinnealueella on turvallista liikkua, mutta neitseellisen lumen etsijät voivat retkillään kohdata vaaroja. Vaikka riskit lumivyöryille Suomessa ovat verrattain pieniä, sattuu Lapissa vuosittain ihmisten liikkeelle laittamia vyöryjä. Suurempaan vaaraan suomalaislaskijat laittavat itsensä kuitenkin vuoristomaissa, kuten Norjassa ja Alpeilla.

Finlav on suomalainen lumivyörykoulutus

Lumivyörytietoudella ja lumiturvallisuuskoulutukselle on Suomessa selkeä tarve. Humanistinen Ammattikorkeakoulu käynnistikin kehityshankkeen vuonna 2015. Tämän myötä luotiin FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus, joka on verrannollinen Ruotsin järjestelmän kanssa. Myös nimet ja logot kertovat yhtäläisyyksistä, naapureiden järjestelmän nimi kun on SVELAV – Sveriges lavinutbildningar.

Hankkeen projektipäällikkönä on toiminut alusta saakka Eeva Mäkelä, jolla on pitkä tausta lumiturvallisuuskouluttamisesta maailmalla. FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus seuraa kansainvälisiä lumivyörykoulutukseen liittyviä suosituksia. Ruotsalainen SVELAV-järjestelmä on yhteistyötahoista tärkein. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kanadassa ja Ruotsissa opiskellut Eeva Mäkelä on yksi Suomen kokeneimmista lumivyörykouluttajista. Kuva: Sini Lahti

Lumivyöryoppia verkosta ja kursseilta

Koulutusjärjestelmässä on kaksi linjaa: harrastuksessaan lumivyörytietoutta tarvitseville on omat kurssit ja ammatissaan tietoutta tarvitseville omansa. Harrastajille suunnatuilla kursseilla pääpaino on vapaalaskijan lumiturvallisuudessa. Näillä kursseilla keskitytään etenkin menetelmiin, joilla riskiä joutua lumivyöryyn voidaan vähentää.

Ammattilaisten kursseilla korostuu työ- ja tuoteturvallisuus. Ammattilaiskurssit on tarkoitettu esimerkiksi hiihdonopettajille, ski patroleille ja eräoppaille. Kursseja voi käydä tarvittaessa myös molemmista linjoista. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus tarjoaa kaksi linjaa: vapaalaskijoille (sekä muille harrastajille) ja ammatissaan lumiturvallisuustietoutta tarvitseville on omat kurssinsa.

Parhaiten tietoa lumivyörykoulutuksista löytää FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutuksen verkkosivuilta osoitteesta www.lumivyory.fi. Sinne on kerätty runsaasti tietoa lumivyöryistä, kursseista, virallisista kouluttajista sekä kursseja tarjoavista tahoista.

Verkkomateriaalin jälkeen lisäoppia voi hakea kursseilta. FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus ei itse järjestä kursseja. Kursseja järjestävät yritykset ja kouluttajat on listattu lumivyöry.fi-sivustolla.

Monen tahon yhteistyötä

FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus on luotu kolmevuotisen ESR-rahoitteisen hankkeen aikana, jossa tavoitteena on ollut lisätä suomalaisten tietoutta ja taitoa lumivyöryjen varalle.

Joulukuussa 2017 hanke järjesti pilottikoulutuksen suomalaisille kouluttajille. Tähän pilottikoulutukseen valittiin mukaan henkilöitä, joilla oli jo aiempaa kokemusta lumiturvallisuuskoulutuksien pitämisestä.

Kouluttajina kurssilla toimi hankkeen työntekijät Eeva Mäkelä, Jussi Muittari ja Kai Lehtonen. Lisäksi tietoa oli jakamassa SVELAV-kouluttaja ja lumivyörykonsultti Stefan Mårtenson.

Suomen Lumivyörykoulutusta hallinnoi Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry, jonka tehtävänä on varmistaa koulutuksien laatu sekä uusien kouluttajien kouluttaminen. Apuna Suomen Hiihtokeskusyhdistyksellä on FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutuksen ohjausryhmä sekä Humanistinen Ammattikorkeakoulu, jonka ideasta hanke ja koko järjestelmä sai alkunsa.

Lue lumiturvallisuudesta ja tutustu Finlav-koulutusjärjestelmään. Kattavan lumivyörytietouspaketin löydät tästä linkistä ja tietoa Finlavin lumiturvallisuuskoulutuksista täältä.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Metsässä on kivaa, mutta siellä laskemisessa on riskinsä. Myös lasten ja nuorten kannattaa tankata ohjeet turvallisiin laskuihin.

Nyt tarkkana rinnealueiden ulkopuolella!

Laskettelu

Näin aloitat vapaalaskun – vinkkejä nuorille laskijoille

Laskettelu

Lumiturvallisuushanke edistää laskijan turvallisuutta takamaastoissa

Keskusuutiset