Sappee 20.6.2024

Laajis bike park huokuu hyvää henkeä

”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla). ”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Jyväskylässä sijaitseva Laajis on monipuolinen kesäkeskus. Pyöräilijöitä ilahduttaa Laajiksen panostus bike parkkiin. Siellä on kaiken tasoisten alamäkipyöräilijöiden mukava olla ja ajaa.

Laajis bike park Jyväskylässä on jo muutaman vuoden ajan panostanut flow-reitteihin. Parin kesän aikana kesällä 2022 avautuista Alfa- ja Omega-reiteistä on tullut erittäin suosittuja kaikkien ajajien keskuudessa.

Kesällä 2024 Laajiksessa kehitystoimenpiteet keskitetään teknisempiin reitteihin, eli niin sanottuihin enduro-reitteihin. Olemassa olevien reittien huoltoa tehostetaan. Suunnitteilla on myös uusia reittejä. Mikäli kaikki etenee erittäin suotuisasti, uutta helppoa metsäistä ajettavaa olisi tarjolla kauden lopulla, viimeistään kesällä 2025.

Laajikselle leimallista on intohimoinen kanta-asiakasporukka, jonka ajotaidot ihastuttavat vähemmän ajaneita. Vaikka heidän ajamisensa näyttää reittiohjusten touhulta, suhtautuvat he erittäin kannustavasti myös vieraileviin lajia aloitteleviin kuskeihin. Laajiksessa on rento meininki ja siellä on kaikkien alamäkipyöräilijöiden mukava olla ja ajaa.

Laajiksessa on yhteisöllinen meininki. Yhdessä ajetaan ja jutellaan.

Laajis bike park on erinomainen aloittelijoille

Laajiksen juurella, vuokraamon kupeessa sijaitsee Treeniparkki, jossa edetään tasamaalta mattohissille ja sieltä ison rinteen puolivälistä lähtevällä vihreälle erittäin helpolle Aavikko-reitille.

Alue on yksi maamme parhaista harjoittelupaikoista aloittelijoille ja vähän ajaneille. Halutessa alamäkipyöräoppia antaa Laajiksen pyöräkoulu. Vuokraamosta löytyy alamäkipyöriä 120 sentin pituisista kuskeista lähtien.

Reittejä huolletaan säännöllisesti ja myös muokataan kesän aikana. Kauden aikana reiteille saattaa ilmaantua jotain lisäyksiä. Muokkausten takana on aktiivinen bike park -tiimi, jota täydentää kanta-ajajien vapaaehtoisjoukko.

Flow-reiteillä kaiken tasoiset kuskit löytävät mieleisensä ajolinjat.

Kantajengi näkyy ja kuuluu

Yksi Laajiksen kanta-ajajista on Hannu Pohjolainen. Hän on aloittanut alamäkipyöräilyn jo parikymmentävuotta sitten. Väliin mahtui tauko, mutta Hannu palasi ohjaustangon taakse nelisen vuotta sitten. Silloin hän kavereineen ryhtyi keräämään freeride-henkistä ryhmää. Porukan ikähaitari on 20–45 vuotta ja Hannun mukaan ajotaitokirjo on laaja.

”Ryhmällä ajellaan ja jutellaan alan touhuista. Osa kuskeista on vasta-alkajia ja osa Suomen kärkikuskeja. Ajaminen riippuu vähän päivästä ja seurasta, välillä ajellaan hiljempaa ja katsellaan eri linjavaihtoehtoja. Tutuilla reiteillä saatetaan sitten ajaa vähän vauhdikkaamminkin.”

Vierailevalle kuskille osan ajo näyttää lähinnä lentämiseltä, kun renkaat osuvat maahan vain ajoittain. Hannu muistuttaa, että osa porukasta on ajanut Laajiksessa jo pitkään, ja tuntee jokaisen mutkan ja kannon.

”Monelle lajia miettineelle olen sanonut, että meno voi näyttää hurjalta, kun on kokemusta ja tuntemusta reiteistä. Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa.”

Kantajengi ajaa kovaa, mutta maltaa opastaa myös vähemmän ajaneita ja ulkopaikkakuntalaisia Laajiksen reiteille.

Laajis bike park on yhteisöllinen

Ryhmä ei pelkästään aja, vaan se osallistuu aktiivisesti Laajis bike parkin kehittämiseen ja ylläpitoon. Talkoihin osallistui mukava määrä kuskeja, myös nuorempia.

”Ennen reittitalkoita pidettiin pieni kokoontuminen, jossa mietittiin mitä kesällä tehdään. Sana talkoista kiersi mainiosti ja hommia tehtiin hyvällä meiningillä. Itse olen ajanut pitkään ja minä teen talkoita rakkaudesta lajia kohtaan. Tämä on vastapainoa omaan työhön – irrottaa arjesta, kun suunnittelee uutta touhuttavaa. Tässä talkoilussa on kaikuja sosiaalisista ajoista, jolloin ei ollut sosiaalista mediaa”, Hannu avaa Laajiksen meininkiä.

Vaikka osa kantaporukasta on huomattavia vauhtihenkilöitä, heillä on myös halua johdattaa uusia kuskeja Laajiksen saloihin.

”Kun kysyy rohkeasti, niin mielellämme lähdemme näyttämään paikkoja. Jos huomaan jonkun epäröivän yläasemalla, niin tarjoudun avuksi. Siellä on myös hyvä tuoda julki kanssakuskeille, mikäli kokee olevansa epävarma ja hitaampi kuski, porukka kyllä ymmärtää ja antaa silloin tilaa ja aikaa sitä tarvitsevalle.”

Kavereiden kanssa fiilistely on olennainen osa onnistunutta ajopäivää.

Monipuolista pyöräiltävää ja paljon oheistekemistä

Poikkeuksellisen monipuolisen reitistön lisäksi Laajiksen liepeillä on oivat maastopyöräilypolut, joista löytyy parahultainen baana kaikille ketjunpyörittäjille. Vuokraamo palvelee myös maastopyöräilijöitä.

Laajis bike park sijaitsee Jyväskylän ytimessä, joten tarjolla on hyvin monipuolinen kattaus erilaista tekemistä. Laajiksessa on myös seikkailupuisto, jossa on tarjolla yli kaksi kilometriä korkeantason seikkailuja.

Monipuolisena kesäkeskuksena Laajis on huomioinut myös pyöräilijöiden tarpeet.

Rinteille on rakennettu myös kaksi pidettyä 18-väyläistä frisbeegolf-rataa. Toinen on tarkoitettu edistyneille ja toinen vähemmän pelanneille.

Kävelleen metsään mieliville löytyy luontopolkuja sekä laavuja. Jos sukset haluaa laittaa kesälläkin jalkaan, niin se onnistuu Laajavuoren vesihyppyrillä.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.
Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat