Sappee 20.6.2024

Ellivuori bike park – metsäistä meininkiä

Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä. Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.
Ellivuori bike park on etenkin enduro-kuskien suosiossa. Flow-reitti laajentaa mukavasti keskuksen reittitarjontaa. Järvimaisema ilahduttaa pyöräilijää ja houkuttaa ajopäivän jälkeen pulahtamaan veteen.

Ellivuori bike park sijaitsee Pirkanmaalla, Sastamalan kaupungissa. Bike parkin identiteetti on metsäinen. Identiteettiin aloittelijaystävällisen railon piirtää viime kesänä viimeistelty nautinnollinen flow-henkinen Slaalomi-reitti.

Ellivuori sijaisee saaressa, tarkemmin määriteltynä Salonsaaressa. Ympäröivät järvialueet kuuluvat Kokemäenjoen vesistöön, jotka ovat pienveneilijöiden ja melojien suuressa suosiossa. Lämpimänä ajopäivänä kannattaa ottaa uima-asu mukaan, sillä Ellivuoren bike parkin välittömässä läheisyydessä on uimaranta.

Hissin nousulatu on tehty ilahduttavan tasaiseksi helpoksi.

Keskus saa tälle kesällä 2024 oman FMBIA-ohjaajan, joten ajo-oppia on saatavilla. Kurssitarjonta löytyy Ellivuori bike parkin sivuilta.

Hissilipun saa kätevästi verkkokaupasta, kuten myös vuokrapyörät- ja varusteet. Alamäkipyöriä löytyy 140 cm pituisille ja siitä pidemmille kuskeille.

Järvimaisemia sekä mäntymetsää

Bike parkin keskuspaikka on talvikaudesta poiketen hotellin rinteen ankkurihissi. Hissin nousureitin muoto sekä pinta on selkeä ja tasainen, joten hissinousu onnistuu helposti myös aloittelijoilta.

Ylhäällä avautuu järvi- ja metsämaisemat. Avoimien rinteiden reunoilla on hienoa mäntymetsää, jossa on osin kallioista pintaakin.

Suurin osa Ellivuoren reiteistä kulkee metsän siimeksessä. Ajatuksella mietityt metsäreitit haastavat myös osaavampaakin kuljettajaa, eritoten jos aikoo kiirus-asenteella niitä ajaa.

Hotelli eikä sen oheispalvelut ole ilmeisimmin avoinna kesällä 2024.

Ellivuori bike parkissa on kahdeksan reittiä. Keskus luonnehtii itseään ”endurohenkiseksi alamäkipyöräkeskukseksi”.

Ellivuori bike park on sinistä, punaista ja mustaa

Suosituin reitti on viime kesänä uudistettu siniseksi luokiteltu Slaalomi. Se on mukava ja leppoisa reitti, joka toimii hyvin myös aktiiviharrastajien lämmittelyreittinä.

Avoimessa rinteessä kulkee myös reitti numero 4, eli Lime. Se on rahtusen vauhdikkaampi kuin Slaalomi, jonka johdosta se on luokiteltu punaiseksi.

Hissin ala-aseman suuntaan lähtee näiden lisäksi myös kolme punaista enduro-henkistä reittiä (numerot 2,3 ja 6). Ne haastavat kuljettajaa enemmän, alusta loppuun. Tarjolla on neulaspolun lisäksi kalliota, juurakkoja ja kiperiä käänteitä. Näiden viehätys on siinä, että näissä pärjää rauhallisesti ajaen kohtuullisella ajotaidolla, mutta vauhdin kasvattaminen vaatii jo parempaa taitotasoa.

Vaikka sininen Slaalomi on suosituin, niin moni osaava kuski kehuu etenkin Ellivuoren metsäisiä enduro-reittejä.

Kolme reittiä (punainen nro 7 ja mustat 8 ja 9) suuntaavat talven lipunmyyntiä kohti. Metsäenduro-reiteillä on jyrkänteitä, juurakoita ja jouheviakin osuuksia. Nämä ovat aktiiviharrastajien suosikkeja. Reiteillä järjestetään myös erilaisia alamäkipyöräilykisoja. Haastavilta reiteiltä paluu hissiasemalle tapahtuu polkemalla pyörätietä pitkin noin viiden minuutin ajan.

Kun jano yllättää tai ranteet toivovat taukoa, hissiasemalla toimii pieni kahvio. Sieltä saa virvokkeita ja pientä purtavaa. Mikäli ajopäivä on päätöksessä, samasta paikasta löytyy myös pyörien pesupiste.

Talvikaudeksi 2024–2025 Ellivuoreen on valmistumassa uusi vuokraamo- ja kahviorakennus, joka palvelee kesällä 2025 myös alamäkipyöräilijöitä.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit
Useimmissa bike parkeissa on pesupisteet. Meri-Teijo Bike Parkin Jani Salminen kertoo, kuinka saat pestyä pyörän nopeasti ja tehokkaasti.

Pyörän pesu – ammattilainen kertoo, kuinka se onnistuu nopeasti

Pyörät ja varusteet
Hissillä nousu bike park -reittien päälle sujuu nopeasti ja helposti.

Hissin käyttö pyörällä on helppoa

Ajovinkit