Tornikeskus 8.9.2024

Pyhä Flow – Suomen kaunein pyöräreitti?

Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat. Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Heinäkuussa 2024 Pyhällä avattiin liki nelikilometrinen bike park -reitti, Pyhä Flow. Pyöränsä reitille ohjaavat innoissaan niin nautiskelijat kuin hurjapäätkin.

Pyhä Flow hurmaa heti ensi ajolla. Ylhäältä avautuu hulppeat tunturimaisemat ja itse reitti on leveä ja kauttaaltaan kivituhkalla pinnoitettu.

Maisemien katselu ei ajaessa onnistu, mutta reitin varrella on turvallisia paikkoja jäädä tunturimaisemia ihailemaan.

Koko reitin mitalle on rakennettu mielekästä ajettavaa. Liki neljään kilometriin on mahdutettu muotoiltuja kumpuja sekä mukavia bermejä (kallistettuja kurveja). Pyhä Flow on suurimmalta osaltaan mukavasti viettävä. Muutamissa vähän jyrkemmässä kohdassa saa jarruja painella vähän ponnekkaammin.

Monipuolista reittiä on mielekästä ajaa useita kertoja peräkkäin, sillä Pyhä Flow tarjoaa uutta ajolinjaa tai temppuiltavaa kokeneemmallekin kuskille.

Pyhä Flow lähtee Pohjoisrinteiden suunnasta. Kansallispuiston tunturimaisemien lisäksi avautuu näkymät Pyhäjärvelle.

Kolmen osan Pyhä Flow

Maisemallinen flow-reitti koostuu kolmesta osasta. Yläosa on vaikeusasteeltaan helppo, mutta keskiosalle tultaessa reitti jyrkkenee. Siinä vaiheessa on mahdollisuus vaihtaa bike park -reitiltä huoltotielle ja ajaa sitä kautta alas hissiasemalle. Nopea Pyhä Express -tuolihissi kuljettaa pyörät ja niiden kuskit ylös reitin alkupisteelle.

Reittinä Pyhä Flow edustaa modernia koulukuntaa. Sen kummut ja bermit on mitoitettu siten, että reittiä on hauska ajaa ja vauhdin hallinta on helppoa. Alun vihreäksi luokiteltu osa lähtee laskemaan Pohjoisrinteiden suuntaan. Reitin alkuosa kulkee avotunturissa, jolloin ihasteltavana on myös avarimmat tunturimaisemat.

Saunakurun ohituksen jälkeen eturinteille siirryttäessä reitti muuttuu haastavammaksi – vähän jyrkemmäksi ja nopeampirytmiseksi.

Reitin alaosa alkaa hotellin korkeudelta. Tajunkankaan portin kupeessa rullataan alaspäin mukavaa metsässä kiemurtelevaa polkua.

Saunakurun jälkeen siirrytään jyrkemmälle pätkälle. Puurajalla suunnataan Tajukankaan suuntaan.

Mini Flow auttaa alkuun

Uusi Pyhä Flow -reitti antaa yhden hyvän lisäsyyn vierailla Pyhällä. Mikäli uuden reitin ajaminen aluksi jännittää, voi lajin alkeita harjoitella Mini Flow -reitillä, joka sijaitsee tuolihissin ala-aseman vieressä.

Mini Flow -reitin nousuista vastaa helppokäyttöinen mattohissi. Reitille sopivat pyörät ja varusteet saa tarvittaessa vuokrattua Pyhän vuokraamosta.

Pyhän pyöräilijöille suunnatut palvelut kohentuvat lisää ensi kesänä, kun Pyhä Express -hissin ala-aseman läheisyyteen valmistuu moderni pump track.

Pyhä Flow on varsin helppo jo jouheva ajettava, mutta osaavat kuskit löytävät reitiltä helposti omia vauhdikkaampia ajolinjoja.

Lisää poljettavaa maastopoluilta

Pyhä-Luoston kansallispuistossa on noin 100 kilometriä merkittyjä maastopyöräreittejä. Kansallispuiston ulkopuoliset reitit huomioiden merkittyjä ja sallittuja reittikilometrejä on liki tuplaten.

Alueelle on tehty ympärivuotista pyöräilyä koskeva Master Plan -suunnitelma, joka keskittyy parantamaan Pyhä-Luoston reitistöjen käytettävyyttä ympärivuotisesti tarjoten monipuolisia reittivaihtoehtoja retkeilystä pyöräilyyn ja lumikenkäilyyn.

Suunnitelma kattaa nykyisten reittien kehittämisen ja uusien reittimahdollisuuksien kartoittamisen sekä opasteiden parantamisen. Suunnitelmassa huomioidaan reitistöjen fyysinen ja digitaalinen saavutettavuus, vastuullinen ja turvallinen liikkuminen sekä kasvava ja kansainvälistyvä asiakaskunta.

Pyhä Flow on rakennettu osana Alamäkireittejä tunturiin -hanketta, jota hallinnoi Pelkosenniemen kunta ja se osarahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020.

Luitko jo nämä?

Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!

Parhaat pyöräreitit löydät hiihtokeskuksista

Bike park -uutiset
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit
Tunturin huipulta löytyvä Maisematupa tunnetaan kaudella 2021–2022 myös Partioaitan Ulkona. Perillä. -paikkana. Maisematuvan seinille on tuotu ohjeita esimerkiksi tikkupullan ja nokipannukahvin valmistukseen.

Pyhätunturi valmistautuu suureen muutokseen

Keskusuutiset