Iso-Syöte 27.11.2023

Lumilaudan valinta: näin löydät itsellesi sopivan

Aloita lumilaudan valinta miettimällä missä haluat laskea: rinteessä, parkissa vai offareilla. Aloita lumilaudan valinta miettimällä missä haluat laskea: rinteessä, parkissa vai offareilla.
Lumilautojen saatavuus on jälleen parantunut ja kauppojen hyllyiltä löytyy valittavaksi erilaisia malleja. Opastamme lumilaudan valinnassa ja kerromme, kuinka löydät itsellesi sopivan laudan.

Lumilaudan valinta lähtee liikkeelle peruskysymyksestä: missä ja miten haluat laudalla laskea? Rinnelaskun harrastajan kannattaa luonnollisesti hankkia itselleen rinteeseen sopiva lauta, puuterilumilla viihtyvät saavat puolestaan laskustaan kaikista parhaiten irti kunnollisella freeride-laudalla.

Lumilautoja löytyy markkinoilta jos jonkinlaista sorttia ja ne näyttävät monesti keskenään hämmentävän samanlaisilta. Välineiden läheisempi tarkastelu paljastaa kuitenkin, että lautojen välillä on todellisuudessa paljonkin eroavaisuuksia, eivätkä kaikki laudat sovi missään nimessä kaikille.

Lumilautaviidakkoon onkin helppo eksyä, mikäli ei tiedä, millaisiin asioihin laudan hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota. Tässä jutussa kerromme, kuinka lumilaudan valinta onnistuu.

Parkissa hieman löysempi lauta toimii monen mielestä jäykkää lankkua paremmin.

All mountain-laudalla pääsee hyvin alkuun

Lumilaudan valinta on helppoa, kun on rehellinen itselleen, etenkin oman laskutaidon ja -toiveiden suhteen: kuinka paljon olet laskenut, kuinka taitavasti lautaa käsittelet ja missä haluat laskea.

Hyviä kompromissilautoja ei oikeastaan ole olemassa. Aloittelijan ei kuitenkaan tarvitse tietää heti aluksi, millaisesta laskemisesta pitää. Lajiin tutustuvalle tai vähän laskevalle hyvä hankinta onkin yleensä all mountain- eli yleislauta, joka toimii kohtuudella niin rinteessä, parkissa kuin offarillakin.

Laskutaitojen kartuttua omat mieltymykset nousevat yleensä esiin. Lautahankinnan ollessa jälleen ajankohtainen onkin laskijalla yleensä jo paljon parempi tuntuma siihen, millaista lautaa hän itselleen etsii.

Laskijan fyysisillä ominaisuuksilla on merkitystä lautahankinnan suhteen, mutta ei niin paljon kuin moni luulee. Yleissääntönä voidaan pitää sitä, että laudan olisi hyvä yltää laskijan leukaan asti. Painavampi laskija hyötyy monesti jäykemmästä laudasta, isojalkaiselle on puolestaan hyvä olla hieman tavallista leveämpi lauta.

Lautamallin yhteydessä ilmoitettuun painoluokkaan ei pidä kuitenkaan luottaa sokeasti, sillä lopulliseen päätökseen vaikuttavat laskijan pituuden ja painon ohella myös monet muut asiat.

Ketteryyttä vai vakautta? Suosikki löytyy laskemalla paljon ja kokeilemalla erilaisia lumilautoja.

Lumilaudan valinta: rinnettä, puuteria vai parkkia?

Lähtökohtaisesti voidaan ajatella, että lyhyemmät lumilaudat ovat ketterämpiä, kun taas pidemmät laudat tuovat laskemiseen vakautta. Suurin merkitys on kuitenkin laudan profiililla.

Hyvällä ja laadukkaalla freestyle-laudalla pärjää useimmiten hyvin myös rinteessä.

Kunnostetussa rinteessä viihtyvälle lautailijalle directional-mallinen rinnelauta on yleensä hyvä vaihtoehto. Directional-laudassa siteet on kiinnitetty hieman normaalia taaemmas ja laskusuunta painottuu etujalan osoittamaan suuntaan.

Lyhyemmät ja löysemmät laudat soveltuvat hyvin aloitteleville lautailijoille ketteryytensä ansiosta. Aloittelijoille suunnatut laudat ovat lähes aina tasapohjaisia ja rocker-kärkisiä, minkä ansiosta niillä laskeminen on helpompaa.

Kokeneemmalle laskijalle hyvä vaihtoehto on puolestaan pidempi, vauhtikestävämpi ja kimmoisampi camber-lauta. Camber-profiililla varustetuissa laudoissa on kevyt, ylöspäin suuntautuva kaari laudan nosen (kärjen) ja tailin (perän) välillä. Laskijan ollessa laudan päällä paine on yhtenäinen koko laudalla.

Freestyle-lautojen valikoimista löytyy paljon eroja, mutta pääsääntöisesti kaikki niistä ovat twin tip -lautoja. Löysempi ja lyhyempi lauta on kikkailusta ja reileistä nauttivan lautailijan valinta, jäykempi ja vakaampi puolestaan soveltuu paremmin vauhdikkaammalle ja hyppyreillä itseään haastavalle lautailijalle.

Offareille tarkoitetut freeride-laudat ovat lähtökohtaisesti hieman muita leveämpiä ja suuremmalla keularockerilla varustettuja. Leveä ja kantava, reilummalla keularockerilla varustettu puuterilauta toimiikin parhaiten metsään ja pehmeälle lumelle suuntaavalle lautailijalle.

Lue myös: Splitboard avaa takamaastot lumilautalijalle

Ostopäätökseen kannattaa hakea apua

Lumilaudan valinta kannattaa tehdä huolella. Apua saat kokeneiden laskukavereiden lisäksi ammattitaitoisista kaupoista sekä hiihtokeskuksista.

Mikäli et ole varma, millainen lauta olisi paras juuri sinulle, kannattaa hankintapäätös tehdä yhdessä alan ammattilaisten kanssa. Hiihtokeskusten vuokraamoista kannattaa käydä myös kysymässä koelaskettavaksi maahantuojien testilautoja. Hiihtokeskusten (ja vuokraamojen) yhteystiedot löydät täältä.

Asiantuntijana jutussa toimi lumilauta-ammattilainen ja Arctic Weekend -laskutapahtuman taustavaikuttaja Ville Puominen.

Luitko jo nämä?

Levin rinteelle 6.1 tehtiin vuonna 2021 automaattilumetus ja LED-valaistus. Koillisrinteiden kehitys huipentuu kaudelle 2024–2025 valmistuvaan Levi Six -tuolihissiin.
Valkoinen maa ja lukemattomat sinisen sekä pinkin sävyt tekevät kaamoksesta maagista lasketteluaikaa. Telemark-käännös on ikuistettu vuoden ensimmäisenä päivänä.
Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta.
Levillä ja Rukalla avattiin laskukausi 6.10.2023. Syyslomalaiset pääsivät nauttimaan lumisalteista ja nyt pohjoisessa on jo mukavan talviset olosuhteet.
Äänemäki on kaupungin vilkkain nuorisopaikka perjantai-iltaisin. Talvella 2023–2024 tekemistä on entistä enemmän, kun keskus avaa uuden hissin ja rinteen.
Vaikka Ounasvaara on etenkin rovaniemeläisten lähikeskus, tarjoaa se myös monelle ulkomaalaiselle turistille Lapin eksotiikkaa.
Levin kausi starttasi aurinkoisena viikonloppuna 6.–7. lokakuuta 2023.
Sallassa on talvelle 2023–2024 kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa tehty lasketteijoille jälleen uudistuksia ja perusparannuksia.
Maston alueen uusi kahdeksan hengen tuolihissi nostaa laskijat mäen päälle alle kahdessa minuuttissa.
Syksy on hienoa laskuaikaa. Kuvassa Janne Lipsanen kauden ensimmäisenä laskupäivänä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Lumilautasiteiden säätämisen ABC

Lumilautailu

Opi lumilautailun alkeet helposti

Hiihtokoulu
Uudet, käytetyt vai vuokratut laskuvälineet? Kaikissa vaihtoehdoissa on puolensa.

Uudet, vuokratut vai käytetyt? Lasketteluvälineiden hankintaan on monta toimivaa tapaa

Laskettelu