Talma 2.2.2023

Laskettelu kehittää kuntoa ja kehonhallintaa

Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään). Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Laskettelu kehittää alaraajojen lihasvoimaa ja -kestävyyttä. Myös kyljet saavat tehokkaan treenin varsinkin, kun vauhti kasvaa. Kehonhallinta paranee käännös käännökseltä.

Hissi vie ylös ja painovoima tuo alas. Mitä liikuntaa se on?

Totta toinen puoli. Lasketella voi voimiaan säästellen. Helpossa rinteessä ja sujuvassa lumessa pärjää minimienergialla – jos on jo sen verran kokemusta, että osaa käyttää vain tarvittavan määrän lihasvoimaa. Toisaalta laskettelupäivästä voi halutessaan tehdä kunnon treenin.

Teit niin tai näin, saat aina laskupäivän aikana keuhkot täyteen raikasta ilmaa, treenaat huomaamattasi koordinaatiotaitojasi ja reaktiokykyäsi, voitelet niveliäsi, harjoitat tasapainoasi ja annat jalkojen ja keskivartalon lihaksille työtä.

Laskettelu kehittää kestävyyttä ja voimaa

Laskettelu vaati lihaskestävyyttä ja raakaa voimaa. Erityisen hyvää treeniä laskettelu on pohkeille, reisilihaksille, pakaroille ja kyljille.

Laskettelu on niin hauskaa, että rinteessä vierähtää helposti koko päivä. Päivän aikana tulee tehtyä satoja käännöksiä ja jokainen käännös aktivoi raajojen lihaksia. Hyvää kestävyystreeniä.

Mitä kovempaa lasket, sitä enemmän voimaa tarvitset käännösten tekemiseen. Myös kyljet ja keskivartalo työskentelevät sitä tehokkaammin, mitä enemmän on vauhtia.

Vauhtilasku on siis myös voimatreeniä.

Laskupäivän aikana kaloreitakin palaa jopa tuhannen päälle, ihan huomaamatta.

Lue myös: Tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Kehonhallinta kehittyy käännös käännökseltä

Käännökset, rinteen muodot, muut laskijat ja muuttuvat lumiolosuhteet vaativat kehonhallintaa.

Yksi käännös kestää vain muutamia sekunteja, mutta sen aikana laskijan täytyy kuormittaa ulkosuksea, pitää paine, tasapainottaa asentoa ylävartalolla, vastustaa painopisteen siirtymistä takapainoon, purkaa paine hallitusti ja siirtää kuormitus uudelle ulkosukselle.

Kaikki tämä ja muutama muu pikkujuttu muutaman sekunnin aikana. Kehittää taatusti kehonhallintaa. Ja hauskuushan piilee siinä, että laskutekniikkaansa voi hienosäätää loputtomiin.

Jos kaipaat vaihtelua laskupäivän treeniin, niin tässä pro vinkki:

Saat laskettelupäivästä supertehokkaan treenipäivän, kun lähdet rinteeseen harrastusta aloittelevien lasten kanssa. Kun olet pitkän päivän vetänyt perässäsi pikkuisia suksitaitureita, toiminut ihmishissinä, nostellut pystyyn kaatuneita hurjapäitä ja hiihdellyt ylämäkeen, tiedät liikkuneesi.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: Mieti, mitä vaadit lapselta rinteessä – älä anna kunnianhimon sokaista

Laskettelu
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.

Ski.fi-kortti: kaksi laskee, yksi maksaa

Keskusuutiset

Laskettelijan tehokas treeniohjelma

Laskettelu

Ota laskettelusta irti kaikki hyöty – vinkit tehokkaaseen alamäkitreeniin

Laskettelu