Mielakka 22.5.2023

Laskettelu kehittää kuntoa ja kehonhallintaa

Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään). Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Laskettelu kehittää alaraajojen lihasvoimaa ja -kestävyyttä. Myös kyljet saavat tehokkaan treenin varsinkin, kun vauhti kasvaa. Kehonhallinta paranee käännös käännökseltä.

Hissi vie ylös ja painovoima tuo alas. Mitä liikuntaa se on?

Totta toinen puoli. Lasketella voi voimiaan säästellen. Helpossa rinteessä ja sujuvassa lumessa pärjää minimienergialla – jos on jo sen verran kokemusta, että osaa käyttää vain tarvittavan määrän lihasvoimaa. Toisaalta laskettelupäivästä voi halutessaan tehdä kunnon treenin.

Teit niin tai näin, saat aina laskupäivän aikana keuhkot täyteen raikasta ilmaa, treenaat huomaamattasi koordinaatiotaitojasi ja reaktiokykyäsi, voitelet niveliäsi, harjoitat tasapainoasi ja annat jalkojen ja keskivartalon lihaksille työtä.

Laskettelu kehittää kestävyyttä ja voimaa

Laskettelu vaati lihaskestävyyttä ja raakaa voimaa. Erityisen hyvää treeniä laskettelu on pohkeille, reisilihaksille, pakaroille ja kyljille.

Laskettelu on niin hauskaa, että rinteessä vierähtää helposti koko päivä. Päivän aikana tulee tehtyä satoja käännöksiä ja jokainen käännös aktivoi raajojen lihaksia. Hyvää kestävyystreeniä.

Mitä kovempaa lasket, sitä enemmän voimaa tarvitset käännösten tekemiseen. Myös kyljet ja keskivartalo työskentelevät sitä tehokkaammin, mitä enemmän on vauhtia.

Vauhtilasku on siis myös voimatreeniä.

Laskupäivän aikana kaloreitakin palaa jopa tuhannen päälle, ihan huomaamatta.

Lue myös: Tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Kehonhallinta kehittyy käännös käännökseltä

Käännökset, rinteen muodot, muut laskijat ja muuttuvat lumiolosuhteet vaativat kehonhallintaa.

Yksi käännös kestää vain muutamia sekunteja, mutta sen aikana laskijan täytyy kuormittaa ulkosuksea, pitää paine, tasapainottaa asentoa ylävartalolla, vastustaa painopisteen siirtymistä takapainoon, purkaa paine hallitusti ja siirtää kuormitus uudelle ulkosukselle.

Kaikki tämä ja muutama muu pikkujuttu muutaman sekunnin aikana. Kehittää taatusti kehonhallintaa. Ja hauskuushan piilee siinä, että laskutekniikkaansa voi hienosäätää loputtomiin.

Jos kaipaat vaihtelua laskupäivän treeniin, niin tässä pro vinkki:

Saat laskettelupäivästä supertehokkaan treenipäivän, kun lähdet rinteeseen harrastusta aloittelevien lasten kanssa. Kun olet pitkän päivän vetänyt perässäsi pikkuisia suksitaitureita, toiminut ihmishissinä, nostellut pystyyn kaatuneita hurjapäitä ja hiihdellyt ylämäkeen, tiedät liikkuneesi.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 28.6.2023 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!
Levi on vuoden hiihtokeskus 2023.
Nyt nautitaan, ennen kuin kesä pilaa tämänkin ilon. Keäväällä hiihtokeskuksissa on lunta, aurinkoa, ystäviä ja iloisia alamäkiä!
Menneellä viikolla Levillä lähes 1 400 hiihdonopettajaa ympäri maailmaa kokoontui Interski 2023 -kongressiin jakamaan tietoa toisilleen sekä tekivät erilaisia muodostelalaskemisen näytöksiä. Kevään aurinkoisista päivistä saadaan Levillä nauttia vielä yli kuukausi, sillä rinteet ovat avoinna aina 7.5.2023 saakka.
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.

Ski.fi-kortti: kaksi laskee, yksi maksaa

Keskusuutiset

Laskettelijan tehokas treeniohjelma

Laskettelu

Ota laskettelusta irti kaikki hyöty – vinkit tehokkaaseen alamäkitreeniin

Laskettelu