Ylläs 12.4.2024

Ski.fi tutki: 95,3 % haluaa jatkaa kautta pitkälle kevääseen

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa? Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry (SHKY) järjesti kyselyn kansan kiinnostuksesta kevään laskumahdollisuuksiin Ski.fi -sivustolla. Kyselyssä kevätaikeensa kertoi kaikkiaan 1 204 vastaajaa.

Kevät on laskettelijan ja lumilautailijan parasta aikaa, nyt ihan tutkitusti. Peräti 95,3 % kyselyyn vastanneista haluaa aurinkoisille keväthangille laskemaan. Selkeällä vähemmistöllä (2,4 %) kausi on syystä tai toisesta jo ohi. On tosin niitäkin, jotka mieluummin haistelevat lumen alta paljastuvia koirankakkoja (1,2 %) tai nauttii kaupungin katupölystä ja siitepölykaudesta (1,1 %).

Kevyt keväinen kysely oli Ski.fi:n sivuilla vain viikon. Vastaajamäärän runsaus kertoo selkeästi, että aihe herättää intohimoja alamäkilajien harrastajien keskuudessa.

64,4 % vastaajista pitää auringon paistetta ja laskukavereiden hymyjä kevätlaskujen parhaana asiana.

Halu alamäkeen on kova

Muinoin pääsiäinen oli monelle laskukauden päättämisen aikaa. Hiihtokeskusten kävijämäärätilastot, laskettelijoiden puheet ja päivitykset somessa sekä kyselyn tulokset kertovat kauden jatkuvan aiempaa pidemmälle. Voikin hyvin sanoa vapun olevan nykyään uusi pääsiäinen.

Pääsiäiseen kauden päättää kyselyn mukaan 19,8 % laskukansasta. Useimpien (43 %) laskijoiden kausi päättyy, kun lähirinteiden kausi päättyy. Reilusti yli kolmannes kuitenkin jatkaa elämää alamäessä niin pitkään, kuin hissit vain jossain pyörivät (17,2 %) tai lunta vain jostain löytyy (20 %).

Kulutuskäyttäytymisen taustalla on hiihtokeskusten määrätietoinen työ kauden pidentämiseksi sekä usean vuoden jatkunut viestintä siitä, että laskukausi alkaa jo lokakuussa ja se jatkuu pitkälle kevääseen aina Etelä-Suomea myöten.

Vinkki: Katso ajantasaiset rinnetiedot Ski.fi-sivuilta. Ski.fi-sivujen rinnetiedot jakaa myös Ylen teksti-tv sekä Iltalehden paras sää -sovellus.

Ainakin Lapissa lasketaan vielä toukokuussa. 5.5.2024 on todennäköinen kauden päättäjäispäivä esimerkiksi Saariselällä (kuvassa), Levillä ja Rukalla.

Perhe on paras alamäessäkin

Lumilautailu ja laskettelu ovat lajeja, joissa useampi sukupolvi voi yhdessä harrastaa samaa lajia. Myös keväällä halutaan viettää yhteistä rinneaikaa perheen kanssa, sillä enemmistö vastasi perheen olevan paras laskukaveri.

Alamäkilajit ovat erittäin sosiaalisia ja hienot hetket halutaan jakaa perheenjäsenien (42,6 %) sekä ystävien (36,4 %) kanssa. Avoimen kutsun rinnekansalle laittaa (6,5 %).

Läheisten ihmisten lisäksi tutkimuksessa nousee esiin myös kevätauringon tuoma hyvä mieli. Keväällä lasketaan hyvässä seurassa ja iloisella mielellä. Alkukauden tavoitteellisuus loistaa poissaolollaan, nyt nautitaan kaikesta mitä lajiin liittyy!

Perheen yhteiset hauskat alamäkikokemukset kantavat kiireisen arjen yli.

Nyt mennään mäkeen

Rinnekansa viihtyy rinteessä, mutta lisäksi ladulle suuntaa yli kolmannes (35,1, %) vastaajista.

Keväiset takamaastot kutsuvat retkeilemään, sillä yli puolet vastaajista on kiinnostuneita liikkumaan keväthangilla avarassa luonnossa. Vapaalaskun pariin suuntaa 28,2 % ja rinnealueen ulkopuolella maisemia ihailee 23,5 % vastaajista.

Ski.fi:n kevätkyselyn tulokset vahvistavat laskettelijoiden vanhan viisauden: kevät on todella hienoa aikaa! Viettävät rinteet, valkoisena hohtavat hanget, aurinko ja hyvä seura on yliverto yhdistelmä. Nyt on paras hetki nauttia alamäen riemuista!

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.

Tuore rinnesääennuste lupaa loistavaa kevättä koko maahan

Keskusuutiset
Aurinko, huippukuntoiset rinteet ja iloisen rento tunnelma tekevät pääsiäisestä monen mielestä parhaan laskuajankohdan.

Pääsiäinen on parasta lasketteluaikaa

Keskusuutiset
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.

Ski.fi-kortti: kaksi laskee, yksi maksaa

Keskusuutiset