Talma 2.2.2023

Näin valitset sopivat lumilautakengät

Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät. Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Lumilautakengillä on niin suuri vaikutus laskutuntumaan, että ne ovat monen mielestä jopa tärkein lautailuvaruste. Kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon lautailukenkien valinnassa.

Lumilautakengät kannattaa valita huolella. Moni lumilautailija saa ensikosketuksensa lajiin vuokraamon pehmeissä ja joustavissa lautakengissä. Löysänpuoleiset kengät sopivatkin alkeiden harjoitteluun, mutta taitojen kehittyessä kannattaa satsata omaan jalkaan ja laskutyyliin istuviin kenkiin. Oikeanlainen kenkä antaa hyvän tuntuman lautaan ja tekee takuulla laskupäivistä miellyttävämpiä ja hauskempia.

Lautakengissä kuten laudoissakin valinnanvaraa riittää, ja äkkiseltään kaikki voivat näyttää samalta. Keräsimme vinkit, mihin lautakenkiä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota.

Jäykät lumilautakengät kestävät vauhtia, parkissa kaivataan joustoa

Ensiksi lautakenkämalleja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota jäykkyyteen. Lautakengän jäykkyys eli flex tulisi valita omaa laskutyyliä silmällä pitäen. Useat valmistajat ilmoittavat jäykkyyden asteikolla 1–10, mutta lukemat eivät välttämättä ole vertailukelpoisia. On siis hyvä päästä testaamaan erilaisia malleja.

Rinteitä vauhdilla laskettaessa käytetään usein jäykempää kenkää kuin parkissa.

Yleisesti ottaen kovaan rinnelaskuun ja offareille suositellaan jäykempiä kenkiä ja parkkiin ja jibbailuun löysempiä. Jäykkä kenkä parantaa laudan hallintaa ja antaa vakautta vauhdissa. Parkissa kikkailuun pehmeä kenkä on armollisempi, kun tempuissa ja ländäyksissä tarvitaan joustoa ja liikkumavaraa. Parkkiin suunnitelluissa kengissä on usein myös iskuja vaimentavat pohjat.

Monelle laskijalle sopuratkaisu on välimalli, eli jäykkyydeltään noin 4–7. Tällaiset all mountain -lumilautakengät sopivat kaikenlaiseen laskemiseen.

Erityisesti käytettyjä lautakenkiä ostaessa kannattaa ottaa huomioon, että jäykkyys tuppaa vähenemään käytössä.

Sovita lumilautakengät huolella – älä osta liian isoja

Kun sopivan oloinen malli on löytynyt, varmista, että se istuu jalkaasi. Koot voivat vaihdella eri valmistajien välillä, mutta aloita kokeilu normaalista kengänkoostasi. Kiristä nauhat, nouse seisomaan ja koukista polvia. Tällöin jalka vetäytyy hieman taaemmas ja asento on samanlainen kuin laskiessa.

Kenkään ei kannata jättää tilaa villasukille. Uusissa kengissä varpaiden tulisi koskettaa hieman kengän etureunaa. Kantapää ei saisi nousta ilmaan, kun koukistat polvia. Lautakengän pitää tuntua napakalta, mutta ei mistään kohti kipeästi puristavalta.

Lasten lautakenkiin ei kannata ostaa liikaa kasvuvaraa.

Ota koon valinnassa huomioon, että jo muutaman laskukerran jälkeen sisäkengät muotoutuvat ja tuntuvat tilavammilta. Liian löysä kenkä hankaloittaa laudan hallintaa.

On suositeltavaa kokeilla jalkaan erilaisia ja eri valmistajien malleja. Esimerkiksi pohjan paksuus ja sisäkenkä vaikuttavat hurjan paljon kengän tuntumaan.

Lue myös: Uudet, vuokratut vai käytetyt?

Kenkien kiristystapa vaikuttaa käyttöön ja hintaan

Lautakengän käyttömukavuuteen – ja samalla myös hintaan – vaikuttaa sen kiinnitystapa. Varta vasten lumilautakenkiin kehitetty Boa-kiinnitysjärjestelmä on valloittanut markkinoita helppoutensa ansiosta. Siinä kengän nauhoitusta säädetään säätörullan tai -rullien avulla, joten kiristys ja hölläys hoituvat hetkessä myös hanskat kädessä. Boa-mekanismilla varustetut lumilautakengät ovat kuitenkin useimmiten kalliimpia, ja osien särkyessä niiden korjaaminen voi olla hankalaa.

Myös perinteisellä nyörityksellä on vannoutuneet käyttäjänsä. Perinteisillä nauhoilla voidaan säädellä painetta eri kohdissa kenkää. Haittapuolena nauhat usein löystyvät päivän mittaan ja niiden kiristäminen on työläämpää. Perinteisillä nauhoilla varustetut kengät ovat yleensä edullisemmasta päästä, ja nauhat ovat myös tarvittaessa helposti vaihdettavissa.

Lautakenkävalmistajilla on näiden lisäksi myös omia pikakiinnityksiään ja edellä mainittujen yhdistelmiä. Kengissä voi olla erillinen kiristys esimerkiksi jalkaterälle, nilkalle ja säärelle, millä saadaan vietyä kengän istuvuutta vieläkin pidemmälle.

Pääasia on, että kiinnitystapa tuntuu itselle mukavalta käyttää ja kengän saa kiristettyä omaan jalkaan sopivaksi.

Muista säätää siteet lautakenkään

On myös tärkeää tarkistaa, että lautakengät ovat yhteensopivat laudan siteiden kanssa. Tärkein ominaisuus on koko, sillä siteet ovat suunniteltu tietyn kokoisille kengille. Yleensä myös eri valmistajien kengät ja siteet sopivat yhteen ongelmitta.

Lue myös: Lumilautasiteiden säätämisen ABC

Ennen rinteeseen suuntaamista tarkista myös siteiden säädöt, kuten sträpien pituus, uusiin kenkiin sopiviksi. Apua voi tarvittaessa kysyä lautailutarvikkeita myyvästä liikkeestä tai hiihtokeskuksen vuokraamosta.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: Mieti, mitä vaadit lapselta rinteessä – älä anna kunnianhimon sokaista

Laskettelu

Opi viisi helppoa temppua lumilaudalla

Hiihtokoulu

Lumilaudan voitelu – ammattilaisen vinkit

Lumilautailu
Aloita lumilaudan valinta miettimällä missä haluat laskea: rinteessä, parkissa vai offareilla.

Lumilaudan valinta: näin löydät itsellesi sopivan

Lumilautailu