Sappee 20.6.2024

Näin valitset sopivat lumilautakengät

Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät. Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Lumilautakengillä on niin suuri vaikutus laskutuntumaan, että ne ovat monen mielestä jopa tärkein lautailuvaruste. Kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon lautailukenkien valinnassa.

Lumilautakengät kannattaa valita huolella. Moni lumilautailija saa ensikosketuksensa lajiin vuokraamon pehmeissä ja joustavissa lautakengissä. Löysänpuoleiset kengät sopivatkin alkeiden harjoitteluun, mutta taitojen kehittyessä kannattaa satsata omaan jalkaan ja laskutyyliin istuviin kenkiin. Oikeanlainen kenkä antaa hyvän tuntuman lautaan ja tekee takuulla laskupäivistä miellyttävämpiä ja hauskempia.

Lautakengissä kuten laudoissakin valinnanvaraa riittää, ja äkkiseltään kaikki voivat näyttää samalta. Keräsimme vinkit, mihin lautakenkiä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota.

Jäykät lumilautakengät kestävät vauhtia, parkissa kaivataan joustoa

Ensiksi lautakenkämalleja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota jäykkyyteen. Lautakengän jäykkyys eli flex tulisi valita omaa laskutyyliä silmällä pitäen. Useat valmistajat ilmoittavat jäykkyyden asteikolla 1–10, mutta lukemat eivät välttämättä ole vertailukelpoisia. On siis hyvä päästä testaamaan erilaisia malleja.

Rinteitä vauhdilla laskettaessa käytetään usein jäykempää kenkää kuin parkissa.

Yleisesti ottaen kovaan rinnelaskuun ja offareille suositellaan jäykempiä kenkiä ja parkkiin ja jibbailuun löysempiä. Jäykkä kenkä parantaa laudan hallintaa ja antaa vakautta vauhdissa. Parkissa kikkailuun pehmeä kenkä on armollisempi, kun tempuissa ja ländäyksissä tarvitaan joustoa ja liikkumavaraa. Parkkiin suunnitelluissa kengissä on usein myös iskuja vaimentavat pohjat.

Monelle laskijalle sopuratkaisu on välimalli, eli jäykkyydeltään noin 4–7. Tällaiset all mountain -lumilautakengät sopivat kaikenlaiseen laskemiseen.

Erityisesti käytettyjä lautakenkiä ostaessa kannattaa ottaa huomioon, että jäykkyys tuppaa vähenemään käytössä.

Sovita lumilautakengät huolella – älä osta liian isoja

Kun sopivan oloinen malli on löytynyt, varmista, että se istuu jalkaasi. Koot voivat vaihdella eri valmistajien välillä, mutta aloita kokeilu normaalista kengänkoostasi. Kiristä nauhat, nouse seisomaan ja koukista polvia. Tällöin jalka vetäytyy hieman taaemmas ja asento on samanlainen kuin laskiessa.

Kenkään ei kannata jättää tilaa villasukille. Uusissa kengissä varpaiden tulisi koskettaa hieman kengän etureunaa. Kantapää ei saisi nousta ilmaan, kun koukistat polvia. Lautakengän pitää tuntua napakalta, mutta ei mistään kohti kipeästi puristavalta.

Lasten lautakenkiin ei kannata ostaa liikaa kasvuvaraa.

Ota koon valinnassa huomioon, että jo muutaman laskukerran jälkeen sisäkengät muotoutuvat ja tuntuvat tilavammilta. Liian löysä kenkä hankaloittaa laudan hallintaa.

On suositeltavaa kokeilla jalkaan erilaisia ja eri valmistajien malleja. Esimerkiksi pohjan paksuus ja sisäkenkä vaikuttavat hurjan paljon kengän tuntumaan.

Lue myös: Uudet, vuokratut vai käytetyt?

Kenkien kiristystapa vaikuttaa käyttöön ja hintaan

Lautakengän käyttömukavuuteen – ja samalla myös hintaan – vaikuttaa sen kiinnitystapa. Varta vasten lumilautakenkiin kehitetty Boa-kiinnitysjärjestelmä on valloittanut markkinoita helppoutensa ansiosta. Siinä kengän nauhoitusta säädetään säätörullan tai -rullien avulla, joten kiristys ja hölläys hoituvat hetkessä myös hanskat kädessä. Boa-mekanismilla varustetut lumilautakengät ovat kuitenkin useimmiten kalliimpia, ja osien särkyessä niiden korjaaminen voi olla hankalaa.

Myös perinteisellä nyörityksellä on vannoutuneet käyttäjänsä. Perinteisillä nauhoilla voidaan säädellä painetta eri kohdissa kenkää. Haittapuolena nauhat usein löystyvät päivän mittaan ja niiden kiristäminen on työläämpää. Perinteisillä nauhoilla varustetut kengät ovat yleensä edullisemmasta päästä, ja nauhat ovat myös tarvittaessa helposti vaihdettavissa.

Lautakenkävalmistajilla on näiden lisäksi myös omia pikakiinnityksiään ja edellä mainittujen yhdistelmiä. Kengissä voi olla erillinen kiristys esimerkiksi jalkaterälle, nilkalle ja säärelle, millä saadaan vietyä kengän istuvuutta vieläkin pidemmälle.

Pääasia on, että kiinnitystapa tuntuu itselle mukavalta käyttää ja kengän saa kiristettyä omaan jalkaan sopivaksi.

Muista säätää siteet lautakenkään

On myös tärkeää tarkistaa, että lautakengät ovat yhteensopivat laudan siteiden kanssa. Tärkein ominaisuus on koko, sillä siteet ovat suunniteltu tietyn kokoisille kengille. Yleensä myös eri valmistajien kengät ja siteet sopivat yhteen ongelmitta.

Lue myös: Lumilautasiteiden säätämisen ABC

Ennen rinteeseen suuntaamista tarkista myös siteiden säädöt, kuten sträpien pituus, uusiin kenkiin sopiviksi. Apua voi tarvittaessa kysyä lautailutarvikkeita myyvästä liikkeestä tai hiihtokeskuksen vuokraamosta.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Opi viisi helppoa temppua lumilaudalla

Hiihtokoulu

Lumilaudan voitelu – ammattilaisen vinkit

Lumilautailu
Aloita lumilaudan valinta miettimällä missä haluat laskea: rinteessä, parkissa vai offareilla.

Lumilaudan valinta: näin löydät itsellesi sopivan

Lumilautailu