Ruka 3.10.2024

Uudet, vuokratut vai käytetyt? Lasketteluvälineiden hankintaan on monta toimivaa tapaa

Uudet, käytetyt vai vuokratut laskuvälineet? Kaikissa vaihtoehdoissa on puolensa. Uudet, käytetyt vai vuokratut laskuvälineet? Kaikissa vaihtoehdoissa on puolensa.
Aina ei tarvitse ostaa uusia hiihtovälineitä. Hiihtokeskusten vuokraamoissa on laaja valikoima välineitä moneen makuun. Mieluisat välineet voi löytää myös käytettyinä.

Paljon vuodessa laskevan on järkevää omistaa välineet, joilla viilettää alamäkiä. Omistamisen järkevyyttä kannattaa kuitenkin harkita, jos vuotuisia laskupäiviä on vähän. Suksia ja muita laskuvälineitä ei tarvitse välttämättä ostaa omiksi.

Jos välineitä kuitenkin haluaa ostaa ei niiden ei tarvitse välttämättä olla uusia. Lapset kasvavat nopeasti ja välineet käyvät pian sopimattomiksi. Välineiden vuokraaminen ja kierrättäminen säästää myös ympäristöä.

Vuokraamalla voi kokeilla erilaisia suksia

Välineiden vuokraamisen etu on se, että silloin välttyy niiden kuljettamiselta, säilyttämiseltä ja huoltamiselta. Laskettelukeskuksesta saa alle laadukkaat ja huolletut välineet. Laskettelukeskusten vuokraamoissa henkilökunta myös osaa auttaa oikean kokoisten ja tasoisten välineiden valinnassa.

Useissa vuokraamoissa on nykyisin tarjolla välineitä vaativallekin laskijalle. Jotkut hiihtokeskukset tarjoavat mainiota palvelua, missä välineet voi vuokrata koko kaudeksi. Ne voi viedä mukanaan kotiin ja muihin rinteisiin.

Vuokraaminen on järkevää myös silloin, jos haluaa välillä kokeilla erilaisia laskutapoja. Parkkilaskuun saa vuokraamosta sopivat sukset. Jos lautailu muutaman kerran kaudessa tuo mukavaa vaihtelua suksilla laskemiseen ei sitä varten tarvitse hankkia lautaa varastoon seisomaan.

Kun vuokraa välineet moneksi päiväksi kerrallaan voi välineitä myös vaihtaa. Tällä tavoin pääsee mainiosti testailemaan erilaisia ja erimerkkisiä suksia tai lautoja.

Vuokraamojen yhteystiedot löydät Ski.fi:n keskukset-sivulta.

Kierrätys toimii myös välineiden kanssa

Välineiden kunto ja sopivuus ovat oleellisia asioita, kun ostaa ja myy niitä käytettyinä. Oikean kokoiset ja omaan laskutaitoon sopivat välineet varmistavat laskunautinnon.

Sekä myyjän että ostajan kannalta on parempi, että välineiden kunnosta kerrotaan rehellisesti. Ei ole mukavaa todeta, että ”hyväkuntoisista” suksista on kantti rikki tai pohjat syvillä naarmuilla.

Siteiden toimivuus ja säätövara on myös hyvä varmistaa, etenkin jos oma jalka on poikkeuksellisen suuri tai pieni. Monot kannattaa ehdottomasti sovittaa. Kaikki merkit ja lestit eivät sovi kaikkien jalkoihin, vaikka koko olisikin oikea.

Tässä neljä tapaa kierrättää hiihtovarusteet:

1. Facebook-ryhmät

Facebookista löytyy muun muassa Laskukamapörssi, Laskettelu kirppis ja Lumilautakirppis. Näissä ryhmissä on yli 10 000 jäsentä eri puolilta Suomea.

Facebookissa on myös erikoistuneempiakin ryhmiä, kuten Alppivälineiden kamapörssi sekä Telemark-kamapörssi.

Myös Tori.fi-sivustolla laskuvälineiden kauppa käy etenkin kaudella aktiivisesti.

2. Laskettelukeskukset

Laskettelukeskukset myyvät toisinaan käytöstä poistettuja välineitä kauden alussa tai lopussa.

3. Alppi-, freestyle- ja lumilautaseurat

Monissa hiihtokeskuksissa pitää majaa urheiluseuroja. Heillä on usein omia kamapörssejä tai muita kanavia välineiden kierrätykseen.

4. Kierrätyskeskukset

Kierrätyskeskus ottaa vastaan suksia, lumilautoja sekä monoja pääkaupunkiseudulla ja joillain muillakin paikkakunnilla. Kierrätyskeskuksista voi myös ostaa käytettyjä välineitä. Välineet voi viedä suoraan myymälöihin tai niille voi tilata maksuttoman noudon kotoa. Kierrätyskeskus ei maksa vastaanotetuista tuotteista.

Välineiden laadun ja kunnon kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä toiminaan kierrätyskeskuksesta on tarjolla myös hämmästyttävän vanhaa ja huonokuntoista laskuvälinettä.

Luitko jo nämä?

Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu
All mountain-, vapaalasku- vai rinnesuksi? Valintaan saa apua ammattitaitoiselta myyjältä. Sopivimman löytää itse testaamalla.

Suksityyppien abc

Laskettelu
Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Välineet