Sappee 13.7.2024

Telemarkin taika ja 15 syytä kyykätä

Kyllä se on hieno. Aito ja oikea telemark-käännös näyttää ja tuntuu hyvältä.
Telemark-hiihdolla kautta aikojen ollut vannoutuneita harrastajia. Telemark kiehtoo monia, mutta ei ole kuitenkaan koskaan levinnyt massojen lajiksi. Jokaisen laskettelijan ja lumilautailijan kannattaisi kokeilla lajia. Syitä on monta.

Telemark on laskettelua aidoimmillaan. Niin pitkään kun suksilla on mäkeä laskettu, on kantapää päässyt liikkumaan vapaasti. Telemark-hiihto on etenkin viime vuosina muuttunut rajusti, ja nyt kantapäät irti laskeminen on ehkäpä hauskempaa kuin koskaan ennen. Listasimme 15 (ainakin monen tellulaskijan mielestä) hyvää syytä vapauttaa kantapäät.

1. Laskettelua aidoimmillaan

Ei muinaiset hiihtäjät kantapäitään suksiinsa kiinni pultanneet, vaan laskivat vapaasti. Telluilla pääset hiihdon alkulähteelle ja koet fiiliksen aidoimmillaan.

Tässä ollaan jo syvällä laskufiiliksien alkulähteillä.

2. Paras treeni reisille

Mitä kuntosalilla tehdään? Aivan, ladataan rautaa niskaan ja kyykätään. Sama treeni, mutta tuhat kertaa hauskempana, on kyykätä rinteessä. Lihasten lisäksi kehittyy myös tasapaino ja mielikin virkistyy.

3. Gluteus maximus

Miksi salilla tehdään kyykkyjä? Aivan, trendikkään muhkeiden pakaroiden takia. Turha sitä varten hikiselle salille on sännätä, kun muodokkaan pepun saa telluamalla.

4. Hyväksi polville

Laskettelu koettelee useita polvivammaisia. Sen sijaan useampikin eturistisidepotilas on kertonut telemarkin liikeradan ikään kuin voitelevan polvia.

5. Ei tarvitse mennä massan mukana

Telemark-lasku on näyttävää ja se kerää katseita. Telluilla laskiessa tulee olo, että ei seuraa massaa. Nuori lautailun telluihin vaihtanut kommentoi: ”näyttää niin johtajatyyliltä”.

6. Kehittyneet välineet

Tuleeko telemark-välineistä mieleen matalat nahkamonot ja kapeat tunturihiihtosuksia muistuttavat sivakat? Turhaan. Nykyaikaiset tellut ovat kehittyneet samaa tahtia alppihiihtovälineiden kanssa. Eikä ihme, käyttäähän moni tellulaskija sivakoinaan alppisuksia.

7. Helppo valita välineet

Telemark-välineiden valinta on melkoisen helppoa, sillä valikoima on alppihiihtovälineisiin verrattuna varsin suppea. Monipuolista tarjontaa löytää Suomesta vain muutamista erikoisliikkeistä. Valinta on siis pakon sanelemana joskus liiankin helppoa. Lue myös: Telemark-välineiden ostajan opas.

8. Ei erillisiä randositeitä

Kiinnostaako takamaastot ja neitseelliset puuterilumikentät? Alppisuksilla joudut pähkäilemään erilaisten sidetyyppien kanssa. Telemarkissa ei ongelmaa ole, sillä samalla siteellä voi kavuta ja laskea. Sen sijaan pääset osalliseksi upeasta ”perinteinen vai NTN-side” -keskustelusta (lue myös: Telemark-laskijoiden ikuisuuskysymys: NTN vai perinteinen side?).

9. Hurmaava yhteishenki

Kyllä telemarkkaaja toisensa tuntee, ja tuntemattomankin kyykkääjän kanssa löytyy aina rinteessä jutun aihetta. Tellulaskijat ovat leppoisaa porukkaa ja yhteishenki on korkealla. Ja jos et pääse rinteeseen, niin saman henkistä porukkaa löydät myös Facebookin telemark-foorumilta.

Hyvinkään Sveitsissä järjestettiin tammikuussa Freeyourheels-viikonloppu. Ilmeet kertovat mikä oli meininki.

10. Mainioita tapahtumia

Telamark-väki on aktiivista puuhaamaan erilaisia tapahtumia. Laskijat tapaavat ympäri Suomea toisinaan virallisesti, mutta useimmiten hyvinkin epävirallisesti. Tapaamisia yhdistää hyvä meininki, nauru ja yhteiset laskut.

11. Lähirinteisiin aivan uutta näkökulmaa

Pakko se viimeistään jutun tässä vaiheessa on tunnustaa, että ei telemark aina kovin helppoa ole. Laskeminen pistää reisilihakset koville ja vaativissa olosuhteissa taidotkin joutuvat puntariin. Tämän takia myös tuttu lähimäkikin tarjoaa aivan uudenalaista haastetta ja maistuu entistä herkullisemmalta.

12. Monipuolisuus ja haastavuus

Tellu kehittää voiman ja kestävyyden lisäksi mainiosti koordinaatiota sekä kehonhallintaa. Laskea voit melkeinpä missä vain ja mitä vain: rataa, rinnettä, offaria, parkkia… Kun telluilla opettelee laskemaan hyvin, niin esimerikiksi hypyissä ei alppisukisen ja tellun välillä ole eroa – mutta vapaiden kantapäiden ansiosta telluilla temppuihin saa enemmän variaatioita.

13. Sukulaissieluja

Tellulla on yhtäläisyyksistä myös lumilautailun kanssa. Käännöksessä – ja sen tuomassa fiiliksessä – on yllättävänkin paljon samaa. Siksi vannoutuneenkin lautailijan kannattaa kokeilla rohkeasti välillä kyykkäämistä.

14. Joulupukkikin laskee

Jos on ollut satoja vuosia suksilla, niin tietää varmasti lajista jotain. Joulupukki on useasti nähty vapaapäivinään laskemassa – ja yleensä jalassa on telemarkit. Kyllä pukki tietää.

15. Telemark on taidetta

Telemark-käännös on hieno. Kaikki liikesuunnat ovat käytössä ja käännökseen pääsee upottamaan hitusen luovuutta. Telemark on siis tavallaan taidetta. Kun on hyvä fiilis laskea ja pääsee kunnon harmoniaan, niin tuloksena on todella tyylikästä menoa. Ainakin omasta mielestä.

Mainiot rinteet telemark-laskuun löydät Ski.fi-sivuilta

Artikkelia muokattu:

Lue lisää

Kiinnostaako telemark? Lue vinkit alkuun pääsemiseksi

Telemark

Telemark-laskijoiden ikuisuuskysymys: NTN vai perinteinen side?

Telemark

Tutustu telemarkiin tapahtumissa

Telemark