Vihti Ski 1.12.2023

Laskettelumono kuluu käytössä – ominaisuudet voivat kadota jo viidessä vuodessa!

Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta. Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta.
Laskettelumonot kannattaa päivittää uusiin vähintään kahdeksan vuoden välein. Aktiivikäyttäjän monot menettävät ominaisuutensa tätäkin nopeammin. Vanhat monot ovat myös turvallisuusriski.

Laskettelumono ei ole ikuinen. Tiesitkö, että harrastelijalaskijan monon käyttöikä on vain viidestä kahdeksaan vuotta? Vieläpä niin, että monon ikä lasketaan valmistuspäivästä, ei ostopäivästä. Harva tietää.

Aktiivikäyttäjän mono ikääntyy vieläkin nopeammin. Kovassa käytössä mono säilyttää ominaisuutensa noin kaksi vuotta tai 160 laskupäivää.

Ylläksellä, Levillä, Tahkolla ja Rukalla vuokraamoja pyörittävän Hill Ski Rentin päällikkö Esa Valonen kertoo, että pahimmillaan mono voi menettää laskuominaisuutensa muutamassa vuodessa.

Muovi muuttuu iän myötä ja sen seurauksena mono joko jäykistyy tai vaihtoehtoisesti romahtaa löysemmäksi.

Sitä ei voi tietää, kumpi tapahtuu, löystyykö vai jäykistyykö mono. Se on kuitenkin varmaa, että laskettelumono ei ole enää sama mono kuin valmistuspäivänä.

Monon säästely ei sitä pelasta.

”Vaikka mono seisoisi viisi vuotta hyllyllä pimeässä, se ei ole muutaman vuoden päästä enää sama mono. Muovi reagoi happeen ja sitä reaktiota ei voi pysäyttää”, Esa kertoo.

Myös sisäkenkä kuluu. Täytteet antavat periksi ja sen myötä nilkka alkaa elämään enemmän ja kantapää nousee. Seurauksena suksi ei enää ohjaudu yhtä tarkasti.

Teini-ikään ehtinyt laskettelumono on turvallisuusriski

Hyvin vanhoilla monoilla laskeminen on turvallisuusriski. Monoista alkaa irtoilemaan osia ja lopulta muovi murtuu. Irti voi lähteä koko pohja, varvasosa tai kantapääpala.

Se saattaa tapahtua betoniportaissa tai rinteessä täydessä vauhdissa. Ei ole mukava tunne, jos monon pohja ja suksi jatkavat eri suuntaan kuin laskija.

”Riskit kasvavat vuosi vuodelta ja se kannattaa tiedostaa, jos laskee iäkkäillä monoilla. 15–20 vuotta vanhat monot ovat jo todella vanhat. Olen nähnyt kymmeniä monoja, jotka ovat levinneet kesken laskupäivän.”

Ominaisuutensa menettänyt mono lisää vammojen riskiä. Nämä ongelmat ovat edessä jo muutaman vuoden ikäisen monon kanssa.

Hiertymien ja rakkojen lisäksi jalkaterään saattaa kehittyä liikavarvas, rustottumia ja luupiikkejä. Ne ovat alkuun kipeitä ja saattavat seurata mukana loppuelämän.

Löysässä monossa ei saa hyvää laskuasentoa ja polvet ja lonkat joutuvat koville. Siitä voi seurata pitkäaikaisia vaivoja.

Uudet monot tekevät laskupäivistä entistä nautittavampia

Esa harmittelee, että monojen päivittäminen on aliarvostettua.

”Jos välineitä alkaa päivittämään, niin suosittelen aloittamaan monoista. Sukset kestävät aikaa paremmin. Niiden ominaisuudet eivät romahda samalla tavalla kuin monon.”

Monojen vaihtaminen uusiin on suositeltavaa myös sen takia, että nykyään kaikki uudet monot on mahdollista saada istumaan jalkaan kuin jalkaan. Uusilla monoilla saat käyttömukavuutta. Monon kuuluu tuntua jalassa napakalta ja hyvältä.

”Uusista monoista voidaan nykyään tehdä tosi hyvin istuvat. Sekä sisä- että ulkomono ovat muokattavissa. Tarvitaan vain hieman viitseliäisyyttä ja ammattitaitoa.”

Lue myös: Laskettelumonon muokkaus takaa jokaiselle sopivan kengän

Monokaupoilla on hyvä pitää pää kylmänä. Alennusmyynnissä olevilla monoilla on usein ikää jo yhdestä kolmeen vuotta – siitä valmistuspäivästä. Se tarkoittaa, että monoilla on hyviä vuosia jäljellä enää kolmesta viiteen vuotta.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Laskettelukausi alkoi tänä vuonna aikaisin. Keskuksissa on hyödynnetty alkutalven hyvät pakkaset ja lunta on tehty vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon. Iso-Syötteellä (kuva) lumisista rinteistä on nautittu marraskuusta lähtien. Tämä kuva on otettu 27.11.2023.
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Levin rinteelle 6.1 tehtiin vuonna 2021 automaattilumetus ja LED-valaistus. Koillisrinteiden kehitys huipentuu kaudelle 2024–2025 valmistuvaan Levi Six -tuolihissiin.
Valkoinen maa ja lukemattomat sinisen sekä pinkin sävyt tekevät kaamoksesta maagista lasketteluaikaa. Telemark-käännös on ikuistettu vuoden ensimmäisenä päivänä.
Levillä ja Rukalla avattiin laskukausi 6.10.2023. Syyslomalaiset pääsivät nauttimaan lumisalteista ja nyt pohjoisessa on jo mukavan talviset olosuhteet.
Äänemäki on kaupungin vilkkain nuorisopaikka perjantai-iltaisin. Talvella 2023–2024 tekemistä on entistä enemmän, kun keskus avaa uuden hissin ja rinteen.
Vaikka Ounasvaara on etenkin rovaniemeläisten lähikeskus, tarjoaa se myös monelle ulkomaalaiselle turistille Lapin eksotiikkaa.
Levin kausi starttasi aurinkoisena viikonloppuna 6.–7. lokakuuta 2023.
Sallassa on talvelle 2023–2024 kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa tehty lasketteijoille jälleen uudistuksia ja perusparannuksia.
Maston alueen uusi kahdeksan hengen tuolihissi nostaa laskijat mäen päälle alle kahdessa minuuttissa.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Mäessä kerrospukeutuminen on valttia: ihoa vasten kosteutta siirtävä alusasu, sitten lämpöä eristävä välikerros ja päällimmäiseksi viimalta ja sateelta suojaava kuorikerros.

Näin pidät jalat lämpöisinä monoissa

Välineet
Laskettelumonon muokkaus lähtee liikkeelle sopivasta kengästä. Ammattitaitoinen myyjä ja kattava valikoima on paras lähtökohta sopivan monon löytymiseen.

Laskettelumonon muokkaus takaa jokaiselle sopivan kengän

Laskettelu
Monon valintaan kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta, sillä sopivalla kengällä laskee pitkän päivän kovallakin pakkasella.

Laskettelumonon valinta – näin löydät itsellesi parhaat monot

Välineet