Sappee 13.7.2024

Laskettelumono kuluu käytössä – ominaisuudet voivat kadota jo viidessä vuodessa!

Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta. Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta.
Laskettelumonot kannattaa päivittää uusiin vähintään kahdeksan vuoden välein. Aktiivikäyttäjän monot menettävät ominaisuutensa tätäkin nopeammin. Vanhat monot ovat myös turvallisuusriski.

Laskettelumono ei ole ikuinen. Tiesitkö, että harrastelijalaskijan monon käyttöikä on vain viidestä kahdeksaan vuotta? Vieläpä niin, että monon ikä lasketaan valmistuspäivästä, ei ostopäivästä. Harva tietää.

Aktiivikäyttäjän mono ikääntyy vieläkin nopeammin. Kovassa käytössä mono säilyttää ominaisuutensa noin kaksi vuotta tai 160 laskupäivää.

Ylläksellä, Levillä, Tahkolla ja Rukalla vuokraamoja pyörittävän Hill Ski Rentin päällikkö Esa Valonen kertoo, että pahimmillaan mono voi menettää laskuominaisuutensa muutamassa vuodessa.

Muovi muuttuu iän myötä ja sen seurauksena mono joko jäykistyy tai vaihtoehtoisesti romahtaa löysemmäksi.

Sitä ei voi tietää, kumpi tapahtuu, löystyykö vai jäykistyykö mono. Se on kuitenkin varmaa, että laskettelumono ei ole enää sama mono kuin valmistuspäivänä.

Monon säästely ei sitä pelasta.

”Vaikka mono seisoisi viisi vuotta hyllyllä pimeässä, se ei ole muutaman vuoden päästä enää sama mono. Muovi reagoi happeen ja sitä reaktiota ei voi pysäyttää”, Esa kertoo.

Myös sisäkenkä kuluu. Täytteet antavat periksi ja sen myötä nilkka alkaa elämään enemmän ja kantapää nousee. Seurauksena suksi ei enää ohjaudu yhtä tarkasti.

Teini-ikään ehtinyt laskettelumono on turvallisuusriski

Hyvin vanhoilla monoilla laskeminen on turvallisuusriski. Monoista alkaa irtoilemaan osia ja lopulta muovi murtuu. Irti voi lähteä koko pohja, varvasosa tai kantapääpala.

Se saattaa tapahtua betoniportaissa tai rinteessä täydessä vauhdissa. Ei ole mukava tunne, jos monon pohja ja suksi jatkavat eri suuntaan kuin laskija.

”Riskit kasvavat vuosi vuodelta ja se kannattaa tiedostaa, jos laskee iäkkäillä monoilla. 15–20 vuotta vanhat monot ovat jo todella vanhat. Olen nähnyt kymmeniä monoja, jotka ovat levinneet kesken laskupäivän.”

Ominaisuutensa menettänyt mono lisää vammojen riskiä. Nämä ongelmat ovat edessä jo muutaman vuoden ikäisen monon kanssa.

Hiertymien ja rakkojen lisäksi jalkaterään saattaa kehittyä liikavarvas, rustottumia ja luupiikkejä. Ne ovat alkuun kipeitä ja saattavat seurata mukana loppuelämän.

Löysässä monossa ei saa hyvää laskuasentoa ja polvet ja lonkat joutuvat koville. Siitä voi seurata pitkäaikaisia vaivoja.

Uudet monot tekevät laskupäivistä entistä nautittavampia

Esa harmittelee, että monojen päivittäminen on aliarvostettua.

”Jos välineitä alkaa päivittämään, niin suosittelen aloittamaan monoista. Sukset kestävät aikaa paremmin. Niiden ominaisuudet eivät romahda samalla tavalla kuin monon.”

Monojen vaihtaminen uusiin on suositeltavaa myös sen takia, että nykyään kaikki uudet monot on mahdollista saada istumaan jalkaan kuin jalkaan. Uusilla monoilla saat käyttömukavuutta. Monon kuuluu tuntua jalassa napakalta ja hyvältä.

”Uusista monoista voidaan nykyään tehdä tosi hyvin istuvat. Sekä sisä- että ulkomono ovat muokattavissa. Tarvitaan vain hieman viitseliäisyyttä ja ammattitaitoa.”

Lue myös: Laskettelumonon muokkaus takaa jokaiselle sopivan kengän

Monokaupoilla on hyvä pitää pää kylmänä. Alennusmyynnissä olevilla monoilla on usein ikää jo yhdestä kolmeen vuotta – siitä valmistuspäivästä. Se tarkoittaa, että monoilla on hyviä vuosia jäljellä enää kolmesta viiteen vuotta.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Mäessä kerrospukeutuminen on valttia: ihoa vasten kosteutta siirtävä alusasu, sitten lämpöä eristävä välikerros ja päällimmäiseksi viimalta ja sateelta suojaava kuorikerros.

Näin pidät jalat lämpöisinä monoissa

Välineet
Laskettelumonon muokkaus lähtee liikkeelle sopivasta kengästä. Ammattitaitoinen myyjä ja kattava valikoima on paras lähtökohta sopivan monon löytymiseen.

Laskettelumonon muokkaus takaa jokaiselle sopivan kengän

Laskettelu
Monon valintaan kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta, sillä sopivalla kengällä laskee pitkän päivän kovallakin pakkasella.

Laskettelumonon valinta – näin löydät itsellesi parhaat monot

Välineet