Sappee 16.9.2023

Laskettelumonon muokkaus takaa jokaiselle sopivan kengän

Laskettelumonon muokkaus lähtee liikkeelle sopivasta kengästä. Ammattitaitoinen myyjä ja kattava valikoima on paras lähtökohta sopivan monon löytymiseen. Laskettelumonon muokkaus lähtee liikkeelle sopivasta kengästä. Ammattitaitoinen myyjä ja kattava valikoima on paras lähtökohta sopivan monon löytymiseen.
Tunnustetaan tosiasiat: lähtökohtaisesti kova muovikuori ei ole koskaan mukavin mahdollinen jalkine. Jos jaloissa on vähänkään ongelmakohtia, voi laskettelumono olla piinallinen väline. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä ammattitaidolla mono saadaan muokattua jokaiseen jalkaan sopivaksi.

Mono on lasketteluvälineistä tärkein. Jos se ei sovi jalkaan, ei hiihtopäivästä tule oikein mitään. Sopivalla monolla taas laskee vaivatta pitkiä aikoja, eikä niistä malta luopua vuosienkaan käytön jälkeen. Yksilöllinen laskettelumonon muokkaus on paras keino saada itselleen sopivat kengät rinteeseen.

Miten laskettelumonot muokataan yksilöllisesti? Kenen kannattaa muokkauttaa mono? Entä mitä hyötyä siitä on? Ski Garagen Jani Rasinkangas on loihtinut sadoille laskettelijoille sopivat monot. Hän kertoo Ski.fi:n lukijoille, mistä laskettelumonon yksilöllisessä muokkauksessa oikein on kyse.

Laskettelumonon muokkaus alkaa sovituksesta

Sopiva laskettelumono ”istuu kuin hanska”, eikä jalka pääse liikkumaan – saati vääntymään – monon sisällä. Tämä tarkoittaa entistä parempaa suksikontrollia, mukavampia hiihtopäiviä sekä pienempää loukkaantumisriskiä. Hyvin istuvassa monossa ei tule häiriötä verenkiertoon, jolloin jalat pysyvät lämpöisinä.

Valitettavan moni laskee liian suurilla kengillä, koska sopivan kokoinen laskettelumono harvoin tuntuu sovitettaessa mukavalta. Yleensä sopiva mono vaikuttaa sovitettaessa ahtaalta, jopa liian pieneltä jalkineelta.

Laskettelumonot kannattaakin ostaa ammattitaitoisesta kaupasta, sillä siellä henkilökunta osaa mitata jalkasi ja löytää sopivimmat mallit. Verkossa monoja on vaikea sovittaa.

Jalan mittaamisessa voidaan käyttää 3D-skanneria.

Laskettelumonon sovittaminen aloitetaan jalka-analyysillä, jossa mitataan jalan leveys, pituus, korkeus, holvikaari ja muut kriittiset mitat. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi 3D-skannauksella. Lisäksi myyjä kartoittaa, minkälaiseen käyttöön mono tulee.

Jalka-analyysin ja kartoituksen perusteella myyjä osaa valita sopivat mallit sovitettavaksi. Sovittamisessa kannattaa muistaa kaksi asiaa: varaa riittävästi aikaa, mono kun ei löydy hetkessä. Lisäksi kannattaa käyttää omaa tuttua ja hyväksi havaittua laskettelusukkaa.

Huolellisella mittaamisella löydetään jalkojen erikoisuudet ja eroavaisuudet.

Pohjallinen on kaiken perusta

Kun paras mono on sovittamalla löydetty, niin ensin tehdään laskettelukenkään suunnitellut muotopohjalliset. Tehtaalta tulevissa monoissa on usein varsin suora pohjallinen, joka lähinnä levittää jalkaa ongelmiin. Muotoiltu pohjallinen sen sijaan tukee jalan luonnollista asentoa.

Urheilujalkineissa, kuten laskettelumonoissa tai luistimissa, muotopohjallinen tehdään parantamaan suorituskykyä. Erityisesti laskettelukengässä pohjallisen idea on tukea holvikaarta ja pitää kantapää paikallaan.

Hyvä muotopohjallinen tukee holvikaarta.

Kun kantapäällä on pohjallisessa oma kuppi ja holvikaari saadaan tuettua, istuu jalka hyvin monossa eikä jalka pääse liikkumaan. Yksilöllisesti muotoillun pohjallisen ansiosta myös jalan verenkierto paranee, jolloin jalka pysyy lämpöisempänä.

Laskettelukenkään on saatavilla erilaisia pohjallisvaihtoehtoja. Normaalin laskettelukenkään tehdyn muotopohjallisen lisäksi löytyy versiot esimerkiksi kisa- tai vaellusmonoon. Vilukissat ilahtuvat lämpöisestä merinovillalla päällystetystä muotopohjallisesta.

Muotopohjallinen valmistetaan tekemällä vakuumikoneella asiakkaan jalasta yksilöllinen muotti. Tämän jälkeen lämmitetty pohjallinen laitetaan muottiin ja asiakas astuu pohjallisten päälle. Jäähtyessään pohjallinen muotoutuu täysin jalan muotojen mukaiseksi.

Yksilöllisen muotopohjallisen teko kannattaa antaa ammattilaisen käsiin. Väärin tai hutiloidusti tehty pohjallinen voi aiheuttaa virheasentoja.

Yksilöllistä muotopohjallista valmistettaessa tehdään ensin jaloista muotti.

Lämpömuokkaus parantaa monon istuvuutta

Monelle laskettelijalle riittää yksilöllisesti tehdyt muotopohjalliset. Jos jalassa on ongelmia, niin käsittelyyn otetaan lisäksi monon sisäkenkä tai ulkokuori – ja tarvittaessa molemmat. Yleisiä syitä monon muokkaukseen ovat esimerkiksi liikavarpaat, arat kehräsluut, eriparijalat, leveät tai kylmät jalat.

Nykyisistä sisäkengistä moni on uunitettavissa, eli ne voi lämpömuokata. Kotikeittiön uuniin kenkiä ei kuitenkaan tule laittaa, vaan antaa lämpömuokkaus ammattilaisen tehtäväksi.

Lämpömuokkauksella sisäkenkä muokkautuu jalan muotojen mukaisesti. Eri valmistajilla on käytössä erilaisia materiaaleja, ja niiden ominaisuudet hieman vaihtelevat. Lämpömuokkaus korjaa usein monet painealueet, mutta ei hankalimpia ongelmia.

Uunittamisen lisäksi sisäkenkää voi muokata muutenkin. Sisäkengän ulkopuolelle voidaan lisätä eri muotoisia täytteitä ja pehmikkeitä vähentämään kipukohtien painetta.

Vaahdolla muokattavia foam-kenkiä valmistetaan edelleen, tosin lämpömuokattavien sisäkenkien takia entistä vähemmän. Foam-kengällä saadaan takuuvarmasti istuva sisäkenkä. Sen suosion suurin este on saatavuus ja hinta. Foam-sisäkengän lähtöhinta on kahdestasadasta eurosta ylöspäin ja niiden osaavia tekijöitä on Suomessa vain kourallinen.

Ulkokengän muokkaus vaatii erikoistyökaluja

Kun sisäkengän käsittely ei riitä, on aika työstää ulkokenkää. Moni nykyaikainen ulkokenkä voidaan sisäkengän tapaan uunittaa. Jos se ei riitä, tarvitaan järeämpää käsittelyä ja välineitä. Kuoren muovia voi muokata yllättävänkin paljon, kunhan tietää mitä on tekemässä ja on oikeat työkalut.

Ulkokengän muokkaamisen kolme yleisintä tapaa ovat levitys paineella, jyrsiminen ja vastapainepullistus. Vastapaineella pullistetaan tilaa pistemäisille kipukohdille, kuten kehräsluulle ja liikavarpaille. Levittämällä saadaan leveyttä lestiin. Jyrsimällä tehdään monesti tilaa kantapäälle tai pienille pateille.

Ulkokuoren muokkaus vaatii erikoistyökalujen lisäksi vankkaa ammattitaitoa. Kuvassa Jani Rasinkangas on aloittamassa ulkokuoren jyrsimistä.

Laskettelumonojen muokkaus vaatii aikaa. Ensimmäisen muokkauskierroksen jälkeen kannattaa lähteä lähikeskukseen laskemaan. Tällöin saa hyvän käsityksen siitä, pitääkö monoille vielä tehdä jotain.

Laskiessa havaitsee selkeät ongelmat useimmiten jopa tunnissa, mutta pari laskupäivää antaa arvokasta lisäinformaatiota. Tällöin sisäkenkä ehtii muokkautua ja jalkakin tottuu paineeseen ja puristukseen. Näin mahdolliset jatkomuokkaustarpeet on helppo selittää.

Laskettelumonon muokkaus on harvojen käsissä

Laskettelumonoille voi tehdä paljon, mutta tekijöitä on valitettavan vähän. Kisalaskijat, ongelmajalkaiset ja kokeneet hiihtäjät suuntaavatkin vuosi toisensa jälkeen samoihin osoitteisiin.

Usein apua mono-ongelmiin haetaan Ski Garagen (Espoo) lisäksi esimerkiksi Ski Servicestä (Helsinki) tai Lajikumppaneilta (Oulu). Myös Rukalla ja Ylläksellä Hill Ski Rent ja Levillä Zero Pointin vuokraamossa muokataan monoja.

Ja loppuun pari varoituksen sanaa: Kun olet saanut täydellisesti sopivat monot, niin älä laita niitä mäkipäivän jälkeen kuivauskaappiin tai kuivata niitä saunassa. Muovilla on muisti, eli liian lämpöisessä muokattu ulkokenkä voi herkästi palautua vanhaan muotoonsa. Tällöin palaat lähtöruutuun ja laskettelumonon muokkaus alkaa alusta.

Tässä tehdään kehräsluulle tilaa vastapainepullistuksella.

Luitko jo nämä?

Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Pohjois-Suomessa on panostettu isosti pyöräilytarjontaan ja ero muutaman vuoden takaiseen on huomattava. Hiihtokeskukset ovatkin nykyään monipuolisia pyöräilykeskuksia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu
Mäessä kerrospukeutuminen on valttia: ihoa vasten kosteutta siirtävä alusasu, sitten lämpöä eristävä välikerros ja päällimmäiseksi viimalta ja sateelta suojaava kuorikerros.

Näin pidät jalat lämpöisinä monoissa

Välineet

Totta se on: laskettelumono voi olla lämmin ja mukava

Laskettelu