Sappee 16.9.2023

Nyt rakennetaan! Tässä on hiihtokeskusten miljoonainvestoinnit

Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva. Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Hiihtokeskukset kehittyvät ja mittavimmat investoinnit ovat miljoonaluokkaa. Listasimme Suomen suurimpien keskusten käynnissä olevat investoinnit.

Suomalaiset hiihtokeskukset investoivat valtavia summia toimintojensa kehittämiseen. Modernien tuolihissien määrä kasvaa, lumetusjärjestelmiä päivitetään ja muutenkin energiatehokkuutteen on satsattu valtavasti.

Listasimme Suomen viiden suurimman rinnekeskuksen mittavimmat viime aikoina tehdyt, käynnissä olevat ja lähitulevaisuudessa toteutettavat investoinnit.

Levin eturinteet muuttavat muotoaan

Joulukuussa 2022 Levillä otettiin käyttöön Glacier Express -tuolihissi ja samalla panostettiin eturinteen lumivarmuuteen. Myös eturinteen muotoja tasattiin ja valaistus uusittiin led-teknologialla. Uusien rinneinvestointien kustannukset ovat noin 7 miljoonaan euroa.

Lue myös: Levillä alkaa uusi aikakausi

Eturinteiden ympäristön ilme muuttuu vauhdilla, sillä Glacier Expressin juurelle rakennetaan suurta hotelli- ja huoneistohotellikokonaisuutta. Majoituskapasiteetin lisäksi rakennuksen alakerrokseen tulee runsaasti liiketilaa.

Taustalla näkyvä Icy Hot muuttaa vahvasti Levin eturinteen ilmettä. Havainnekuva.

Ensi kesänä Levin Gondoliravintola kokee täydellisen remontin. Pidemmällä aikajanalla Levi West -alueen kehittäminen käynnistyy ja bike park -toimintaan panostetaan pitkällä tähtäimellä.

Ruka haluaa olla paras perheille

Ruka on ilmoittanut vaatimattomasti tähtäävänsä maailman parhaaksi rinnekeskukseksi perheille.

Kaudelle Maston alueelle 2023–2024 rakentuu Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen huippunopea kuomullinen Masto Express -tuolihissi sekä neljä uutta laskettelurinnettä sekä elämyksellinen Tykkylaakso. Myös alueen lumetustehoa vahvistetaan merkittävästi. Uusi Express-hissi ja uudet rinteet ovat koettavissa jo joulukuussa 2023. Investointeja tehdään rinteille peräti 14 miljoonalla eurolla.

Lue myös: Rukalle Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen tuolihissi

Rukan Maston alue uudistuu täydellisesti kaudelle 2023–2024: Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen tuolihissi ja peräti neljä uutta rinnettä. Havainnekuva näyttää osan uudistuksista.

Kauden 2022–2023 suurin uudistus oli Vuosselin rinnealueen uusi Mini Ruka ja Ruka Park Junior -kokonaisuus, joka sisältää uudistuneiden rinteiden lisäksi kaksi uutta hissiä, ankkurihissin ja sompahissin.

Rukalla on viime kesät rakennettu laajaa eri tasoisten reittien bike park -kokonaisuutta. Nyt on nähty vasta ensiaskeleet, sillä kehitystyö jatkuu.

Ylläs monipuolistuu

Ylläsjärven puolella on vasarat paukkuneet ja koneet surranneet viimeisen kahden vuoden aikana. Tuloksena uusi Gondoli-rinne modernein lumetus- ja valaistusjärjestelmin. Uusi näyttävä tuolihissi nostaa laskijoita rahtusen metsärajan yläpuolelle, joten laskunautintoja on tarjolla tuulisempinakin päivinä. Lapsia ja aloittelijoita varten on laitettu pitkä katettu mattohissi. Investointihankkeen kokonaiskustannus on noin 13 miljoonaa euroa.

Lue myös: Ylläs on paljon enemmän kuin uusi tuolihissi

Uusien tuoli- ja mattohissien myötä tunturin bike park monipuolistuu entisestään. Alueelle rakennettaan ensi kesän aikana kaiken tasoisille ajajille suunniteltu flow-reitti. Bike park kehittyy myös jatkossa, sillä lähiaikoina saadaan valmiiksi bike parkin master plan.

Ylläksen Bike Park Master Plania on ollut tekemässä yhdysvaltalainen Chris Berhanrdt. Hänen kädenjälkeään pääsee ihastelemaan useissa bike parkeissa ympäri maailmaa, tunnetuimpana ehkäpä Bike Republic Sölden. Kuvassa suunnitellaan kesällä 2023 avattavaa kahden ja puolen kilometrin mittaista sinistä flow-reittiä. Kuva: Ylläs/Mika Hirvonen

Tahko kehittyy ja komistuu

Tahkolla uskotaan tulevaan. Kehityshankkeita Tahko Mountanilla ovat lumetusjärjestelmän parantaminen, uusi palvelurakennus sekä tuolihissi. Myös majoitusvaihtoehdot lisääntyvät tulevaisuudessa.

Tahkovuoren huipulle rakentuu hotelli ja metsäkylpylä Panorama Landscape Hotel, johon pääsee majoittumaan jo syksyllä 2023. Ensimmäisessä vaiheessa Tahkon huipulle Panorama Barin eteläpuolelle rakentuu uusi, noin 650 m2:n kokoinen metsäkylpylä. Tämän lisäksi tulee 10 maisemasviittiä.

Tahkon huipulle rakennetaan Panorama Barin yhteyteen hotellia ja kylpylää.

Break Sokos Hotel Tahkon kaikki hotellihuoneet ja vastaanotto uudistetaan, osa hotellia rakennetaan jopa kokonaan uudelleen. Seitsemänkerroksiseen uudisosaan tulee yli 50 maisemahuonetta. Uudistustyöt saadaan valmiiksi vuoden 2024 aikana.

Kaudelle 2022–2023 Tahko Mountain uusi lasten rinteiden alueen. Ennen eturinteiden Lastenrintessä oli jyrkkä loppu, joka sai monen aloittelijan jännittämään laskunsa onnistumista. Nyt alue on tasaisen loiva. Lasten alueella on nyt myös katettu mattohissi. Lasten rinteen ympärillä olleiden investointien lisäksi Tahko Mountainilla on panostettu rinnevaloihin lisäämällä energiatehokkaiden ja kirkkaiden LED-valojen määrää.

Uusia hissejä tullaan pyörittämään myös kesäisin hissipyöräilijöiden iloksi. Tähän saakka Tahkon kesässä on pyörinyt vain yksi tuolihissi.

Lue myös: Tahko nostaa lapset jalustalle ja kehittää älykeskusta

Himokselle yksi tuolihissi lisää

Himoksella on kasvatettu tasaisesti lumetusjärjestelmän tehoja. Seuraava – nyt jo käynnissä oleva – investointi on suuruudeltaan noin 4,5 miljoonaa euroa, josta leijonan osa menee uuteen neljän hengen tuolihissiin. Länsirinteille tulevan tuolihissin perustuksia on rakennettu jo viime kesänä ja pylväät ja muu tuolihissin tekniikka asennetaan kesällä 2023. Uusi tuolihissi on tarkoitus vihkiä käyttöön ennen joulua 2023.

Lue myös: Himoksen länsirinteille rakennetaan uusi tuolihissi

Himoksen länsirinteille avataan uusi tuolihissi kaudelle 2023–2024.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Levin kehitys ei hidastu. Talvikaudelle 2022–2023 valmistuu eturinteiden "jäätikköprojekti”, eli uusi nopea tuolihissi, entistä parempi rinneprofiili sekä tehokas valaistus. Lisäksi tunturissa on muita, etenkin lapsia ja vapaalaskijoita, ilahduttavia uudistuksia.

Levillä alkaa uusi aikakausi

Keskusuutiset
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.

Rukalle Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen tuolihissi

Keskusuutiset
Gondoli on edelleen Ylläksen maamerkki ja nopein keino kulkea tunturin huipulle. Uusi tuolihissi kuitenkin saanee vankan kannattajajoukon mukavuutensa ja monipuolisuutensa vuoksi.

Ylläs on paljon enemmän kuin uusi tuolihissi

Keskusuutiset