Messilä 27.1.2023

Vapaalaskija Ape Majavan opit rinteiden ulkopuolelle

Ape Majava järjestää vapaalaskuklinikoita Levillä. Myös öiset laskuretket kuuluvat ohjelmaan. Ape Majava järjestää vapaalaskuklinikoita Levillä. Myös öiset laskuretket kuuluvat ohjelmaan.
Yhä useampi on ihastunut ajatukseen vapaudesta liikkua luonnossa omia laskureittejä. Vapaalaskija Ape Majava kertoo, millaisia asioita lajista innostuneen laskijan tulee tietää alkuun päästäkseen.

Luonnonlumella laskeminen on upea ja antoisa tapa nauttia laskun huumasta ja luonnon rauhasta. Arto ”Ape” Majava tunnetaan suomalaisena vapaalaskulegendana ja lajin pitkän linjan ammattilaisena. Tässä artikkelissa hän kertoo, mitä jokaisen vapaalaskusta kiinnostuneen tulee tietää lajista alkuun päästäkseen.

Ape Majava on pitkän linjan vapaalaaskija. Hän on laskenut vuosikymmeniä maailman rinteitä. Tuntureiden lisäksi tutuksi ovat tulleet Alppien jyrkänteet, Japanin puuterit, Huippuvuoret kuin Patagonian vuoristot.

Laskutekniikka hallintaan

Laskeminen on tekniikkalaji, joka vaatii toistoja toistojen perään. Oikeanlaisen tekniikan hallinnalla onkin suuri rooli onnistuneen ja turvallisen vapaalaskuretken kannalta.

Ennen rinteiden ulkopuolelle suuntaamista sujuvien rinnelaskutaitojen sekä peruslaskukunnon on syytä olla hallussa.

Lue myös: Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle

Offareilla rinnelaskutaito tuodaan uuteen paikkaan. Siinä missä hoidetun rinteen pintaan voi pääosin luottaa, piilee rinteiden ulkopuolella laskemisen vaikeus lumen ennalta-arvaamattomuudessa. Lumi voi pettää laskijan alla tai laskuvälineet voivat helposti haukata lunta, jolloin tasapaino joutuu koetukselle.

Lumi ei myöskään ole samanlaista joka paikassa. Alhaalla lumi voi olla hyvin erilaista kuin puurajan yläpuolella tai tunturin huipulla. Paras tapa oppia ymmärtämään erilaisia lumiolosuhteita ja niiden vaikutusta laskemiseen on hakemalla omakohtaista tuntumaa lumeen.

Laskeminen rinteiden ulkopuolella vaatii useimmiten rinnelaskua parempaa tasapainoa ja tuntumaa välineisiin. Omien havaintojen ja kokemusten myötä oma ymmärrys syvenee lasku laskulta.

Laskutekniikan haltuun ottamiseksi voi olla hyvä ajatus osallistua esimerkiksi aloittelijoille suunnattuun vapaalaskutapahtumaan tai pienemmälle porukalle tarkoitetulle vapaalaskuklinikalle.

Aina lumi ei ole herkkua ja olosuhteet voivat laskun aika vaihdella paljonkin. Laskemista kannattaakin harjoitella paljon erilaisissa keleissä.

Opettele lumiturvallisuuden perusteet

Viime vuosina lumivyöryjen määrä Suomessa on kasvanut. Jokaisen vapaalaskuharrastajan tulee hallita lumiturvallisuuteen liittyvät perusasiat.

Riittävän tietotaidon kartuttaminen onnistuu myös itsenäisesti opiskelemalla, mutta erinomainen vaihtoehto on osallistua ammattilaisen järjestämälle lumiturvallisuuskurssille.

Finlavin Lumiturvallisuus 1 -kursseilla laskija saa perustiedot lumivyöryistä ja lumivyöryvaarasta. Kurssin avulla tutuksi tulevat niin lumivyöryjen syntymekanismit, vyöryvälineiden käyttö, pelastustekniikan hallinta kuin riskinarviointi ja reittisuunnittelukin.

Lue myös: Suomen Lumivyörykoulutus Finlavin Vyörytietous

Reitin suunnittelu ja valinta

Vapaalaskussa näyttämisenhalu kannattaa unohtaa. Turvallisen reittivalinnan tekemisen tulisi toimia jokaisen laskuretken pohjana eikä sen tärkeyttä ole mahdollista korostaa liikaa.

Ympäröivää maastoa kannattaa tutkia paitsi ennen laskua, myös laskun aikana. Missä mahdolliset puut ja kivet sijaitsevat? Millainen lumipakka on ja näkyykö siinä esimerkiksi halkeamia? Kuuluuko lumipeitteestä epäilyttäviä ääniä? Nouseeko rinteen jyrkkyys lumivyöryrajalle eli yli 25 asteen?

Erilaiset karttasovellukset palvelevat hyvin offareille suuntaavaa vapaalaskijaa. Esimerkiksi ULKOsta (entinen Rewindr) tai Fatmapista on mahdollista tarkastella laskumaaston korkeuskäyriä ja pinnanmuotoja jo etukäteen.

Alueeseen ja sen jyrkkyyteen kannattaa tutustua etukäteen niin paperikarttojen kuin karttasovellustenkin avulla. Kartalla tehty maastoanalyysi auttaa usein tunnistamaan korkean riskin alueet jo etukäteen, mutta lopullinen reittivalinta tapahtuu vasta paikan päällä. Sovellusten rinnalle laskuretkelle kannattaa kuitenkin ottaa mukaan myös vedenkestävästä materiaalista valmistettu paperikartta sekä kompassi.

Ape Majava perehdyttää Levillä innokkaita vapaalaskun saloihin. Hän on myös kartoittanut tunturiin skinnausreittejä.

Huomioi sääolosuhteet

Turvallisen reitin valinnassa on syytä ottaa huomioon aiempien havaintojen ja lumiturvallisuuteen vaikuttavien seikkojen ohella myös muut laskemiseen vaikuttavat seikat. Esimerkiksi sääolosuhteilla on suuri merkitys kokonaisturvallisuuden kannalta.

Takamaastoon suunnatessa ei kannata koskaan luottaa ainoastaan yhteen sääennusteeseen, vaan eri sääoperaattoreiden tarjoamista tiedoista on hyvä koota yhteenveto.

Sään ohella on hyvä tarkastaa myös aluetta koskevat lumivyöryennusteet. Suomessa Lapin alueen yleinen lumivyöryennuste löytyy Ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Yleisen ennusteen rinnalla kannattaa tutkia myös alueellista ennustetta, joita on saatavilla ainakin Ylläkseltä ja Pyhältä.

Lue myös: Tunturisää – näin teet siitä laskijan kaverin

Välineiden oikeaoppinen käyttö

Vapaalaskussa oikeanlaisilla välineillä on todella suuri merkitys. Lajiin soveltuvia laskuvälineitä löytyy markkinoilta laidasta laitaan. Aloittelevalle vapaalaskijalle sopii usein monipuoliset, monenlaisissa olosuhteissa toimivat all mountain -välineet.

Suksivalintaa enemmän huomiota kannattaa kiinnittää siteisiin ja monoihin. Vapaalaskusiteissä kantapää on irrallaan ylämäkeen skinnaamisen aikana, mutta lukitaan siteeseen kiinni ennen laskemista.

Lue myös: Vapaalaskusukset – näin valitset välineet offareille

Vapaalaskua harrastavan lumilautailijan välinepakettiin kuuluvat sauvojen ohella joko lumilauta ja lumikengät tai vaihtoehtoisesti nousun ajaksi halkaistava splitboard.

Lue myös: Splitboard avaa takamaastot lumilautalijalle

Hissien viereisiä metsärinteitä kauemmas suunnatessa mukana on oltava myös lumiturvallisuusvälineet eli lumivyöryreppu, lapio, piippari ja sondi. Lumiturvallisuuskurssilla välineiden oikeaoppinen käyttö tulee tutuksi ja käytännön omatoimisella harjoittelulla taidot pysyvät terässä tositilanteen varalle.

Apen järjestää Levillä Vapaalaskun ABC-klinikoita. Kursseja on niin aloittelijoille kuin kokeneillekin laskijoille. Aloittelijoille suunnatulla kurssilla käydään läpi vapaalaskun perusteita ja pureudutaan ennen kaikkea laskutekniikan parantamiseen sekä skinnaustekniikan opettelemiseen.

Luitko jo nämä?

Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.
Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki neuvoo aloittamaan laskettelupäivä nolon helposta rinteestä: ”kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.”

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

Kansallispuistoista löytyy maamme hienoimpia laskulinjoja. Kuva on Pyhä-Luoston kansallispuistosta.

Kansallispuisto on laskettelijan aarreaitta

Vapaalasku
Luonnonvaraisilla tuntureilla kulkee vapaalaskijoiden lisäksi muitakin ulkoilijoita. Kaikille ei lumivyöryvaara ole tuttu asia. Ylläksellä ski patrol muistuttaa kulkijoita vaarasta kaikkein suosituimmalla retkipaikalla.

Vapaalaskija: opi hyödyntämään lumivyöryennuste

Laskettelu
Koskematon hanki on ihanaa, mutta se voi olla myös petollista. Lumiturvallisuuskouluttaja Eeva Mäkelä korostaa osaamisen ja oikeiden vvyörypelastusvälineiden merkitystä.

Piippari – valitse ja opettele elintärkeä laite huolella

Lumiturvallisuus