Sappee 26.7.2024

Tunturisää – näin teet siitä laskijan kaverin

Alhaalla kylässä kylmää, jopa usvaista, mutta ylhäällä Yllästunturissa on samaan aikaan ihana laskusää. Kuva: Esko Liukas Alhaalla kylässä kylmää, jopa usvaista, mutta ylhäällä Yllästunturissa on samaan aikaan ihana laskusää. Kuva: Esko Liukas
Hiihtokeskukset tekevät paljon töitä turvallisuuden eteen, mutta myös laskijoilla on oma vastuunsa turvallisen rinnepäivän varmistamisessa. Kun on varautunut säävaihteluihin, voi arktisestakin kelistä nauttia täysin riemauksin.

Tunturisää voi joskus yllättää, vaikka lasketteluun säävaihtelut kuuluuvatkin. Oikukkaat kelit, pakkaset, sateet tai tuulet eivät kuitenkaan keleihin varautunutta laskettelijaa haittaa. Oikeilla varusteilla ja asenteella mäestä voi nauttia kelissä kuin kelissä.

Ylläs Ski Resort Äkäslompolon rinnetoimenjohtaja Tuomo Poukkanen on myös ski patrol sekä Finlav-lumiturvallisuuskouluttaja. Hänellä on hyviä vinkkejä turvallisen ja mukavan rinnepäivän varmistamiseksi tunturissa.

Tuomo Poukkanen tuntee tunturisään ja Ylläksen olosuhteet.

Sääennuste on laskettelijan luottokaveri

Ylläksen kaltaisissa tunturikeskuksissa laskijan kannattaa valmistautua huolella rinnepäivään, ettei oikukas tunturisää pääse yllättämään.

”Keli voi vaihdella hyvinkin nopeasti ja siihen kannattaa varautua. On tärkeää tutustua ennen rinteeseen lähtemistä päivän sää- ja keliennusteeseen, eikä pelkästään katsoa ikkunasta ulos. Vuorokauden sääennusteet ovat nykyään jo aika tarkkoja, joten kelin vaihtelut voi aika hyvin ennakoida”, Tuomo vinkkaa.

Kun rinnealue on laaja, rinteitä moneen ilmansuuntaan ja niissä on huomattavat korkeuserot, olosuhteet voivat vaihdella tunturin eri puolilla. Pakkaslukemia ei tarvitse pelästyä:

”Jos alhaalla kylällä katsoo pakkasmittaria ja se näyttää huimia lukemia, ylhäällä rinteillä voi olla 15 astetta lämpimämpää. Usein kova pakkanen tarkoittaa tyyntä keliä, eli erinomaista laskusäätä. Alhaalla voi myös olla pilvistä, mutta ylhäällä rinteissä nautitaan auringosta – tai kaamosaikaan kuutamosta.”

Lonkeropullokeli pilaa tunnelman

Varsinkin avotunturissa kannattaa varautua sään muutoksiin. Pahimmillaan seuraavan rinteen reunakepin näkeminen voi olla haasteellista. ”Sinkki” ja ”lonkeropullokeli” ovat sanoja, joilla laskettelijat toisinaan kuvailevat huonoa näkyvyyttä.

”Avotunturissa voi tulla keli, jossa ei näe juuri mitään. Kehnolla säällä oma lasku pitää suhteuttaa omiin taitoihin sekä olosuhteisiin nähden. Näkyvyyden ollessa rajoitettu, kannattaa laskea rinteen reunamerkkien läheisyydessä. Myös rinnevalojen läheisyydessä on parempi näkyvyys laskea.”

Laskulaseilla voi parantaa näkyvyyttä. Etenkin linssivalinnalla on väliä.

”Jos ei ole vaihtolaseja tai -linssejä, laskutunnelma toi käydä todella kehnoksi. Modernit ympäristön valoon reagoivat photokromaattiset linssit ovat hyvä yleisvaihtoehto kaikkiin keleihin.”

Lue myös: Laskettelulasien värillä on väliä

Tunturisää voi olla tuiskua ja tuiverrusta

Päivän laskuasuja valitessa kannatta huomioida pakkasmittarin lisäksi myös tuulilukemat.

”Pukeudu sään mukaisesti ja reagoi kelin muutoksiin varavaatteilla. Putkihuivi on hyvä varavaate rinnepäivään. Sillä saa nopeasti lämpöä kaulalle ja pään alueelle.”

Rinneolosuhteet saattavat muuttua laskupäivän aikana muutoinkin kuin valaistuksen osalta.

”Tuiskuvallit muodostuvat nopeasti, joten niitä kannattaa tuulisella kelillä varoa. Esimerkiksi lumiaitojen läheisyyteen tuuli tekee lumesta juonteita, jotka saattavat yllättää varautumattoman laskijan.”

Tuulen suuntaa kannattaa tarkkailla. Yleensä tyynempi olosuhde löytyy tuulensuunnan vastapuoleisilta rinteiltä, puurajan alapuolelta tai kuruista.

Suunnitteluun ja olosuhteisiin perehtymiseen pitää kiinnittää erityishuomiota, mikäli laskut suuntautuvat merkittyjen rinteiden ulkopuolelle. Kuvassa Tuomo Poukkanen on nauttimassa Kellostapulin olosuhteista.

Myös rinteiden ja eritoten hissien aukioloajoista kannattaa ottaa selkoa ennen rinteeseen lähtemistä. Ennakkotiedoista voidaan olosuhteiden muuttuessa poiketa.

”Esimerkiksi Ylläksellä jotkut rinteet menevät kiinni kello 17 ja iltamäki on vain osassa rinteitä. Myös Äkäslompolon ja Ylläsjärven yhdistävä Kuru-hissi voi mennä muita aikaisemmin kiinni. Silloin kylää pitää vaihtaa ski bussilla. Pahoissa olosuhteissa rinteitä ja hissejä voidaan joutua sulkemaan myös nopeastikin. Ajantasaiset hissi- ja rinnetiedot löytyvät aina ala-asemilta”, Tuomo muistuttaa.

Tee tunturisäästä ystävä

Pakkasella ei välttämättä janon tunnetta helposti huomaa. Säännöllinen juominen on kuitenkin tärkeää, ettei keho kuivu. Kuivuminen nopeuttaa väsymistä, mikä nostaa onnettomuusriskiä. Taukojen pitäminen, lämmitteleminen ja ruokailu ovat tärkeä osa turvallista laskupäivää.

Laskettelupäivä kaamosaikaan ei ole kuitenkaan pelkkiä uhkakuvia tai riskianalyysejä, vaan uskomattomia monen aistin nautintoja. Vaihteleva tunturisää ei ole oikukas este, vaan parhaimmillaan loman kruunaava elämys:

”Rinteet ovat pakkasessa hyvässä kunnossa ja niiden vakosamettia on ilo laskea. Rinteissä on myös paljon tilaa. Jos hyvä tuuri käy näin kaamosaikana, täydentävät revontulet laskuelämyksen. Myös taivaan pastellisävyt ovat uskomattoman hienoja kaamosaikaan”, Tuomo Poukkanen kehaisee.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Oikeilla varusteilla nautit kauniista mäkipäivästä – vaikka olisi kuinka kylmä.

Haluatko aina lämpöiset sormet – näin se onnistuu!

Välineet
Juuso Holstein ja Esko Liukas laskivat 12 kuukautta luonnonlumilla Suomessa. Lokakuun 2019 ja syyskuun 2020 väliin mahtui häikäisevän monta laskua helteessä, revontulten loimussa, auringon paisteessa, puuterilumessa ja kipakassa pakkasessa. Kuva: Esko Liukas

12 kuukautta laskettelua luonnonlumilla Suomessa

Laskettelu
Kovimmilla pakkasilla maisema on usein satumaisen kaunis. Parikymmentä pakkasastetta (tai jopa enemmän) ei laskettelijan menoa hidasta, mikäli on pukeutunut oikein.

Vältä paleltuma rinteessä; lue pukeutumisvinkit pakkaselle

Välineet