Turvallisuusajattelu
Luonnonvaraisilla rinteillä laskemisen suosio on kasvanut nopeasti viimeisen 15 vuoden aikana. Perimätiedot ja turvallisuutta edistävät käytänteet eivät ole pysyneet mukana uusien vapaalaskijoiden aloittaessa harrastusta. Vaikka Suomessa lumivyöryt ovat harvinaisia, on varsinkin Pohjois-Suomessa paikkoja, joissa lumivyöryjä tapahtuu joka talvi. Lumivyöryille suomalainen vapaalaskija altistaa itsensä todennäköisimmin kuitenkin ulkomailla, jossa vuosittain keskimäärin yksi suomalainen kuolee lumivyöryyn. Maailmanlaajuisesti lumivyöryihin harrastustoiminnassa menehtyy hieman yli 100 henkilöä vuosittain. Näistä menehtyneistä noin 90 % on itse aiheuttanut lumivyöryn, joten ihmisen valinnoilla on merkitystä.
Luonnonvaraisille rinteille pääsy on aiempaa helpompaa
Uudet helpommin hallittavat välineet ovat mahdollistaneet myös vähemmän laskevien siirtymisen merkittyjen rinteiden ulkopuolelle. Samalla luonnonvaraisilla rinteillä laskemisen (off-pistelaskemisen) kulttuuri on muuttunut niin Suomessa kuin maailmalla. 40 vuotta sitten merkittyjen rinteiden ulkopuolella laskettiin pääsääntöisesti kevätaikaan, jolloin tilastollisesti riski joutua lumivyöryyn on hyvin pieni. Tänä päivänä rinteiden ulkopuolelle siirrytään lähes heti, kun lunta laskemiseen on riittävästi.

Lumivyöryt eivät ole ainoa laskijan vaara
Merkittyjen rinteiden ulkopuolella laskettaessa lumivyöryt eivät ole ainoa vaara, vaan laskijan tulee varautua myös huonon näkyväisyyden, loukkaantumisen ja välinerikon aiheuttamiin ongelmiin. Tämän takia myös ensiapu- ja paikannustaidot ovat tärkeitä.
Miksi lumivyöryyn joutuminen on vaarallista?
Jos et vielä ole katsonut Know Before You Go -videota, kannattaa se katsoa nyt. Tämä 17-minuuttinen video antaa sinulle käsityksen, millainen vaara lumivyöry on.

Miksi lumivyöryyn joutuminen on vaarallista?
Lumivyöryyn joutunut henkilö altistuu kahdelle eri vaaralle:
- Lumivyöryn liikkuessa henkilö voi loukkaantua eteen tuleviin esteisiin kuten puihin ja kiviin.
- Henkilö voi hautautua kokonaan lumen alle.
Lumen alle hautautuneen henkilön todennäköisyys selviytyä romahtaa noin 15 minuutin jälkeen. Lumen alta ei pysty itse kaivautumaan pois. Usein uhrilla on molemmat vammamekanismit, jolloin lumen alta kaivetaan vakavasti loukkaantunutta henkilöä. Näitä riskejä voi vähentää hankkimalla tietoa esimerkiksi lumiturvallisuuskursseilla, käyttämällä kypärää ja vyöryreppua sekä kuljettamalla mukana vyörypelastusvälineitä.
Seuraavassa osiossa tarkastellaan lumivyöryjen syntymekaniikkaa ja mitä on lumivyörymaasto.