Sappee 26.7.2024

Kommentti: Täydellinen yhdistelmä naisille – alamäki ja polkupyörä

”Lajin harrastajien, etenkin naisten, keskuudessa on poikkeuksellisen hyvä henki”, Sini Nurmi iloitsee. Tuntemattomiakin autetaan ja tsempataan.
Mielikuva maasto- ja alamäkipyöräilystä on monesti miehinen, mutta todellisuus on toinen: alamäki ja polkupyörä on täydellinen yhdistelmä naisille, kirjoittaa Funduro Cupin päätirehtööri Sini Nurmi.

Hissipyöräily ja siihen liittyvät kilpailulajit (MTB-enduro ja downhill) mielletään herkästi hurjapäisten miesten lajeiksi. Sosiaalisesta mediasta sen käsityksen herkästi saakin, kun julkaisuihin valitaan vain ne näyttävimmät kuvat hurjista juurakoista ja isoista hypyistä. Laji on kuitenkin suurimmaksi osaksi ihan tavallisten polkujen ajelua omaan tahtiin.

Naisille maastossa ajaminen ja pyörän kanssa temppuilu on useimmiten vieraampaa kuin miehille. Monet miehet ovat jo pikkupoikana opetelleet keulimaan pyörällä ja rymistelleet kaikki kotiseudun metsäpolut, kun taas useimmille naisille kaikki hiekkatietä epätasaisempi alusta on täysin uutta.

Toisaalta tämä antaa mahdollisuuden opetella ajotekniikkaa jo heti alusta asti oikein, kunhan aloittaa maltillisesti. Itseään voi haastaa sopivasti, mutta olla myös itselleen armollinen: ei ole mikään kiire vaikeammille reiteille, vaan varmuutta omaan ajoon kannattaa hakea helpommilta reiteiltä, jotta saavuttaa tietyn rentoustason ja luoton itseensä sekä pyörään.

”Mörkö päivässä” on hyvä motto, eli jos yhden jännittävän kohdan tai uuden jutun oppii, niin onnittelee itseään siitä ja jättää muut haasteet seuraavaan kertaan. Tottakai kokemuksen, taitojen ja uskalluksen kasvaessa uudet haasteet kiinnostavat, mikä onkin lajissa ehdottomasti parasta – aina voi haastaa itseään juuri niin paljon kuin haluaa!

Alamäki vie mennessään

Itse päädyin pyöräilyn pariin työmatkapyöräilyn kautta ja innostuin pitkistä lenkeistä maantiepyörällä. Ensimmäinen maastopyörä tulikin taloon ajatuksella ”huonomman kelin hiekkatiepyöräilyä”, kunnes uskaltauduin kokeilemaan metsäpolkuja.

Hyvin nopeasti pyörä tuli päivitettyä täysjousitettuun maastopyörään lajin viedessä mennessään ja kippurasarvisen maantiepyörän jäädessä yhä useammin vain varastontäytteeksi.

Pyöräilykaverin yllytyksestä lähdin kokeilemaan hissipyöräilyä ensin vuokravarusteilla. Sain heti opastusta lajiin paikallisen seuran aktiiveilta: lajin harrastajien ystävällisyys ja innostus opastaa ensikertalaisia teki vaikutuksen ja tunsin oloni tervetulleeksi, vaikka reitit ja hissinkäyttö jännittikin valtavasti.

Pari viikkoa ensimmäisestä kokeilusta ja pyörätalliin oli muuttanut käytettynä ostettu täysverinen alamäkipyörä! Viime vuosien aikana olen ajautunut entistä syvemmälle skeneen ja viime vuodesta lähtien olen toiminut Funduro Cup:n päätirehtöörinä.

Ilahduttavan moni bike park panostaa aloittelijaystävällisyyteen rakentamalla helppoja reittejä, järjestämällä kursseja ja tarjoamalla vuokrapyöriä sekä suojavarusteita. Myös reittimerkintöihin on kiinnitetty huomiota, mikä on etenkin aloitteleville harrastajille tärkeää – näin ei eksy vahingossa liian haastaville reiteille. Värikoodaus noudattaa laskettelurinteistä tuttua kaavaa: kun alkuun valitsee vihreitä ja sinisiä reittejä (ja tutustuu reitteihin maltilla), ei tarvitse pelätä yllättäviä tilanteita.

Hissin käyttö pyörällä tuntuu kaikista aluksi jännittävältä, mutta aina voi pyytää apua ja neuvoja keskuksen työntekijöiltä. Muutaman ensimmäisen nousun jälkeen hissin kyydissä pystyy jo rentoutumaan ja levähtämään laskujen välissä.

Helpoin tapa tutustua lajiin on osallistua kurssille, jossa ohjaajat opastavat ajotekniikassa, reittivalinnoissa sekä pyörän säädöissä (lue myös: FMBIA on osaavan bike park -ohjauksen tae.

Lajin naisten keskuudessa on poikkeuksellisen hyvä henki! Tuttuja ja tuntemattomiakin ajokavereita autetaan, tsempataan ja iloitaan toisten onnistumisista. Tämä näkyy tavallisina ajopäivinä bike parkeissa, mutta erityisesti kilpailuissa ja muissa tapahtumissa. Mikäli tapahtumat ja uusiin ajokavereihin tutustuminen kiinnostaa, kannattaa ensimmäisiksi tapahtumiksi harkita esimerkiksi Funduro Cup -tapahtumia tai Puss Camp -ajoleiriä.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit
Hissillä nousu bike park -reittien päälle sujuu nopeasti ja helposti.

Hissin käyttö pyörällä on helppoa

Ajovinkit
Enduropyörä on monipuolisuutensa ansiosta oiva valinta bike park -ajoon.

Pyörän valinta bike parkiin – näin löydät itsellesi parhaan

Pyörät ja varusteet