Sappee 20.6.2024

Tämän takia Vuoden Bike Park -palkittu Sappee on niin monen suosikki

Sappee sai Suomen ensimmäisen Vuoden Bike Park -palkinnon syksyllä 2021. Sappee sai Suomen ensimmäisen Vuoden Bike Park -palkinnon syksyllä 2021.
Suomen ensimmäinen Vuoden Bike Park -palkinto jaettiin syksyllä 2021. Valinta oli Sappee. Pirkanmaalla on pitkään panostettu bike parkin ja muun kesätoiminnan kehittämiseen.

Sappee on ensimmäinen Vuoden Bike Park -palkinnon saanut keskus. Osoite palkinnolle oli tuskin kenellekään lajin harrastajalle iso yllätys, sen verran paljon on Sappeella pyöräilyyn vuosien saatossa panostettu.

Lue myös: Suomen ensimmäinen Vuoden Bike Park -palkinto on jaettu

Parkin ja kesätoiminnan keskipisteenä toimii huipun lähellä sijaitseva Huippu-ravintola, jonka vieressä on myös pyörävuokraamo. Huipun pihalla sijaitsee aloittelijoille tarkoitettu Trainee Zone sekä sen välittömästä läheisyydestä kulkee osa vauhdikkaammistakin reiteistä. Siinä on myös seikkailupuiston lähtöpaikka.

Reiteille on selkeät opasteet, joten epävarmempikin ajaja pärjää kohtuullisella tarkkaavaisuudella. Reiteillä olevat haastavammat kohteet on myös merkitty asianmukaisesti ja pahimmat paikat voi pääsääntöisesti kiertää ns. chicken linen kautta.

Reittien jouhevuuteen on kiinnitetty hyvin huomiota, niitä on kiva ajaa. Reittien väriluokitus on luotettava: helpot ovat oikeasti helppoja ja haastavat haastavia. Pieneksi klassikoksi on noussut punaiseksi luokiteltu S-linja. Reitillä oleva pudotus laiturilta kalliolle on pieni rohkeus- tai taitokoe, jonka onnistuneesta ajamisesta ensimmäisen kerran saa varmasti hyvän mielen.

Kanta-asiakkaan kommentti: Nicole hurahti hissipyöräilyyn

Kaksi vuotta hissipyöräilyä harrastanut helsinkiläinen Nicole San Juan hurahti kerralla vauhdikkaaseen lajiin Sappeella. Sappee onkin nyyään hänen kotikeskus ja lempipaikka. Useimmiten hän viettää pirkanmaalla koko viikonlopun, vuokraten huoneiston kaverin kanssa. Pyöräreissuun pääsee myös hänen koiransa Tesla.

Nicole San Juanin lempikeskus on Sappee.

”Ajopäivä alkaa siitä, kun hissi lähtee pyörimään ja päättyy, kun se suljetaan. Sappeella on hyvä ruokatarjonta ja kun majoitus on bike parkin vieressä, koiran ulkoilutus onnistuu helposti.”

Nicolen suosikkireitit ovat Super Sonic sekä Rollercoaster.

”Icebreakeriin tehdyt muutokset ovat tosi hyviä. Sappeella on kattavat ja monipuoliset reitit. Minulle on tärkeää, että paikalla on myös pyörän huoltopalvelu, jos siihen tulee jotain ongelmia.”

Vilkkaalle Nicolelle bike parkissa ajaminen on vastapainoa tiiviille sisustusarkkitehdin työtahdille.

”Olen työnarkomaani! Tämä on minun ainoa sosiaalinen aktiviteetti. Tarvittaessa haen sosiaalisessa mediassa ajokaveria.”

Rohkeuden puutteesta ei Nicolea voi syyttää.

”Uskallan ajaa kaikkialla, mutten kyllä osaa kaikkialla ajaa kuten on suunniteltu. Esimerkiksi kumpujen tuplaaminen (kerralla kahden kummun yli hyppääminen) vaatii vielä harjoittelua. Ylipäätään hyppäämisessä minulla on vielä varaa kehittyä.”

Kesä 2022 monipuolisti ajettavaa

Reittisuunnittelijat ovat piirtäneet Pälkäneen Sappeenvuoren rinteille 23 erilaista reittiä tai reitistä lähtevää ajovaihtoehtoa. Niistä osa on rakennettuja bike park -baanoja ja osa metsässä kulkevia luonnonmukaisia enduroreittejä.

Vielä kesällä 2022 reittien määrä lisääntyy talvella Kallenrinteenä tunnetulle alueelle. Uudet reitit hyödyntävät ski cross -radan pohjia. Reitit toteutetaan siten, että jatkossa uudet reitit saadaan avattua keväällä ensimmäisten joukossa.

Kauden 2022 aluksi helppo Icebreaker-reitti sai uudistetun loppuosan, kuten myös Super Sonic. Ylipäätään kallistettujen kurvien, eli bermien, ystäviä hemmotellaan tänä kesänä. Rullaavia kookkaita bermejä on nyt lukuisia eri reiteillä.

Viime kauden lopussa Sappeelle avattiin jättimäinen wallride-kaarreseinä, josta muodostunee tämän kauden suosikki myös kuvauskohteena.

Ankkurihisseillä on aina palvelu, vaikka suurin osa ajajista osaisi itsekin kapulan satulan tai takapuolen alle laittaa. Oheispalveluihin on myös panostettu, kuten pyörien huolto- ja korjauspalveluihin. Hissipyöräilyyn tarkoitettuja vuokrapyöriä on noin 60 ja lisäksi löytyy useita läskipyöriä. Vuokrakalustossa on vain moderneja ajopelejä. Vuokraamon yhteydestä löytyy myös shop, jonka valikoimista löytyy kattavasti ajovarusteita sekä varaosia.

Mikäli ajotaitoja haluaa ohjatusti kartuttaa, Sappeen pyöräkoulusta löytyy siihen ratkaisu. Oppia saa yksityistunnein tai ryhmäkurssein. Kaikki Sappeen opettajat ovat FMBIA-kurssitettuja.

Lue myös: FMBIA on osaavan bike park -ohjauksen tae

Kanta-asiakkaan kommentti: Sappee saa Andris-Toomaksen kikkailemaan

Tamperelainen Andris-Toomas Martinson on tuttu näky Sappeen reiteillä sekä myös kilparadoilla aina ulkomaita myöden. Sappee on eloisan Andris-Toomasin suosikkikeskus, vaikka lähempänä kotiakin löytyisi bike park.

Vaikka Sappee on monessa edelläkävijä, on siellä Andris-Toomas Martinsonin mielestä edelleen kehitettävää.

”Sappee on panostanut paljon turvallisiin aloittelijoiden ja harrastajien reitteihin. Uusittu Icebreaker-reitti on todella hauska ja mielenkiintoinen, sillä on todella hyviä bermejä. Niissä on kiva temppuilla, kuten driftata. Suosikkireittini on Rollercoaster, sitä on todella mukava ajaa.”

Kehittämisideakin tamperelaiselta hurjapäältä löytyy. Hän mielii myös lentää pyöränsä kanssa.

”Sappeella on vielä paljon tilaa kehittää toimintaa. Talvella Kallenrinteenä olevalla alueella olisi valmiit alastulot. Sinne saisi kohtuullisen vähällä vaivalla isojen poikien ja tyttöjen hyppylinjan.”

Sappee tarjoilee leppoisan tunnelman

Sappeella turhia hötkyillä. Kulloisellekin asiakkaalle annetaan heidän tarvitsemansa aika. Hommat kuitenkin hoituvat leppoisassa tunnelmassa. Paikka henkii pyöräilyä. Henkilökunta ei ole vain töissä, vaan myös itse lajin harrastajia. Pyörien pienet tekniset haasteet ratkaistaan saman tien, ja suuremmille pyritään löytämään jokin ratkaisu mahdollisimman nopeasti. Reittejä kunnostetaan aktiivisesti, ja jos reitissä on jotain huomautettavaa, lapiopartio lähtee rivakasti liikkeelle.

Vaikka Sappee sijaitsee vajaan tunnin matkan päässä Tampereelta tai Hämeenlinnasta, viettää moni siellä pari–kolme päivää kerralla. Erilaisten majoituspakettien ansiosta pidempikin visiitti on varteenotettava vaihtoehto. Majapaikat ovat reittien ja palveluiden välittömässä läheisyydessä, joka tekee ajopäivästä erittäin jouhevan, kun siirtymisiin ei mene aikaa. Sappeen ennakkokausikorttikampanjat pitävät puolestaan hissipyöräilyn kustannuksia kurissa.

Jälkiajoissa on monen kurakasvoisen ajajan hyppy vähintään tuplaantunut tai läheltäpiti-tilanne saanut merkittävää lisädramatiikkaa. Jälkifiilistely ajokavereiden kanssa on olennainen osa Sappeen bike park -päivää.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Sappee on voittanut Suomen ensimmäisen Vuoden Bike Park -palkinnon. Samassa tilaisuudessa valintaraati huomioi Meri-Teijo Bike Parkin reittisuunnittelun ja -toteutuksen Vuoden teko -palkinnolla.

Suomen ensimmäinen Vuoden Bike Park -palkinto on jaettu

Bike park -uutiset
Mikä on mielestäsi paras bike park, entä miten bike parkeja pitäisi kehittää? Kerro näkemyksesi, anna tähtesi ja voit voittaa Bollén lasit!

Anna tähdet bike parkeille – voit voittaa Bollén lasit!

Bike park -uutiset
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit