chamonixiso

Olisiko aika kokeilla jotain uutta?

Olet varmasti nähnyt rinteessä kyykkiviä laskijoita, joiden monot ovat kiinni suksissa maastohiihtomonojen tapaan. Kyseessä on Telemark-laskija. Monipuolinen Telemark saa jatkuvasti lisää harrastajia. Telemark-välineillä voi harrastaa kaikkia hiihdon muotoja: rinne- ja vapaalaskua, vaellusta, hyppimistä ja paljon muuta.

Laji näyttää rankalta ja se onkin loistava kuntoilumuoto. Toisaalta liikkuminen telemark-monoilla on helpompaa ja miellyttävämpää kuin liikkuminen laskettelumonoilla. Kun haluat lasketella alas alppityyliin, pidä kannat suksissa kiinni ja paino koko jalkapohjalla. Telemark-hiihto on monipuolista ja sen laaja joustava asento tekee laskemisesta vakaata myös vaikealla ja epätasaisella alustalla.

Telemark-välineillä voit vaeltaa tunturiin. Pääset paikkoihin jonne hissit eivät sinua vie, ja voit laskea alas hallitusti sieltä mistä haluat. Älä kuitenkaan koskaan riskeeraa turvallisuutta: rinteiden ulkopuolella laskemista koskevat samat säännöt ja ohjeet riippumatta siitä, liikutaanko telemark-välineillä, alppisuksilla tai laudalla.

Miten päästä alkuun?

Telemark ei ole vaikeaa, varsinkin jos on lasketellut tai hiihtänyt ennen. Kokeile sitkeästi muutamia kertoja, niin huomaat kuinka mukava laji on kyseessä. Telemark-välineitä saa vuokrata useista hiihtokeskuksista, jolloin omien välineiden hankintaa voi miettiä tutustuttuaan lajiin. Hiihtokoulun alkeiskurssi on nopein tapa oppia. Sen jälkeen omatoiminen harjoittelu kehittää nopeasti. Alussa pitää muistaa ottaa rennosti ja pysytellä helpommissa rinteissä.

Telemark-käännöksen lyhyt oppimäärä

Ennen käännöstä seistään molemmilla jaloilla ja paino on koko jalkapohjalla. Lähde käännökseen viemällä sisäjalkaa taakse ja laskeutumalla kyykkyyn. Käännä suksia aktiivisesti kehollasi ja painonsiirrolla samaan tapaan kuin käännät suoria suksia. Nouse käännöksen puolivälin jälkeen rauhallisesti kyykystä, tuo sisäsuksi takaisin eteen ja palaa perusasentoon. Toista sama vastakkaiseen suuntaan. Käännökset ja käännösten vaihdot ovat joustavia, ja liikkeet ovat yhtenäisiä ja jatkuvia.

Leikkaavalla käännöksella lisää vauhtia

Leikkaavassa Telemark-käännöksessä otetaan kaikki irti suksen kääntösäteestä. Suksi viedään kantille ja kanttia kuormitetaan. Paina polvia ja lantiota sisään. Ylös-alaspäin pumppaavalla liikkeellä voit vahvistaa kanttiin kohdistuvaa painetta. Mitä kovempi paine ja suurempi kanttauskulma, sitä ärhäkämmin suksi kääntyy. Leikkaavassa käännöksessä ulkojalka tekee työt, sisäjalka seuraa mukana. Kokeile kovalla rinteellä, mutta tarkista ensin kantit.

Vinkkejä ja harjoitteita:

  • Laske eri lumiolosuhteissa.
  • Leiki ja hypi suksilla.
  • Laske ilman sauvoja.
  • Laske kädet polvilla, lanteilla, sivulla.
  • Vähennä sisäsuksen painetta käännöksessä.
  • Laske yhdellä suksella. Pidä toinen ilmassa.
  • Laske yhdellä suksella. Jätä toinen ala-asemalle.
  • Tee piruetteja rinteessä.

Kaikki suksilla tehdyt asiat parantavat suksitaituruutta ja tasapainoa. Kun teet harjoitteita, muista aina huomoida ympäristö ja muut laskijat.

Lue lisää lajista Suomen Telemarkliiton sivuilta!

Tervetuloa lajin pariin!

Teksti: Johan Räty / Telemark suurpujottelun SM 2006
Kuvat: Ari Heinilä ja Jari Laurinen

Takaisin ylös