Vihti Ski Center 28.3.2024

6 perusharjoitetta telemarkiin

Löydä entistä tasapainoisempi ja tyylikkäämpi telemark-käännös harjoitteiden avulla. Tässä Pepe Vannisen teräsmies. Löydä entistä tasapainoisempi ja tyylikkäämpi telemark-käännös harjoitteiden avulla. Tässä Pepe Vannisen teräsmies.
Telemark – tuo käännöksistä kaunein ja jaloin – voi olla vieläkin hienompi. Esittelemme kuusi takuulla toimivaa perusharjoitetta telamark-käännökseen.

Telemark-käännös on kaunis. Helppoa telemark ei välttämättä ole, mutta haastavuus on osa hauskuutta. Telemark-käännöstä voi hioa vaikka loputtomasti. Pitkän linjan telemark-laskija, hiihdonopettaja ja valmentaja Pepe Vanninen tarjoilee kuusi perusharjoitetta telemark-käännökseen.

Löydä tasapainoinen laskutyyli

Suurin osa alppihiihdon perusharjoitteista pätee myös telemarkin harjoitteluun. Telemark-laskijoille hyvän ja tasapainoisen laskutavan löytäminen on kuitenkin erityisen tärkeää, sillä vapailla kantapäillä laskiessa keho on hallittava vielä tavallista laskemistakin paremmin.

Jokaisen laskijan kannattaa luoda omasta telemark-tyylistään juuri itselleen sopiva huomioimalla oman kehon vahvuudet ja ominaisuudet. On myös hyvä muistaa, että jokainen ihminen on erilainen, eivätkä kaikki harjoitteet sovi kaikille. Esimerkiksi selän ja jalkojen pituus sekä kropan liikkuvuus ja erilaiset liikerajoitteet vaikuttavat laskutyyliin ja näin ollen optimaalisimpiin harjoitteisiin.

Seuraavat perusharjoitteet soveltuvat lähes kaikille ja tuovat lisäpotkua oman telemark-tyylin kehittämiseen.

Pepe Vanninen näyttää lähtökohdan, eli tasapainoisen perusasennon.

1. Sauva edessä poikittain

Monelle alppihiihdon puolelta tuttu harjoite on täysin hyödynnettävissä myös telemark-laskijoille. Harjoituksen tekemiseen tarvitset yhden sauvan.

Laskiessasi pidä sauvaa edessäsi suorilla käsillä. Kun sauva pysyy horisontaalisesti suorassa ja näet sen koko ajan, on painopisteesi riittävän edessä ja laskuasento pysyy automaattisesti tasapainoisena. Huomioi, että kädet pysyvät rentoina etkä huomaamattasi jäykistä niska-hartiaseutua tai selkää.

On luonnollista, että sauvan kärki kääntyy laskettaessa hieman ulkosuksea kohti. Mikäli kärki kääntyy kuitenkin liikaa, kohdistuu paino liiallisesti ulkosukselle ja sisäsuksen hallinta häviää. Sauvan kärjen valahtaminen sisäsuksea kohti aiheuttaa puolestaan ongelmia tasapainon hallinnassa ja laskuasennossa. Ole siis tarkkana!

Sauva edessä poikittain on paljastava harjoite.

2. Teräsmies

Teräsmies-harjoituksen tarkoituksena on parantaa ja tehostaa lantion käyttöä. Harjoite tehdään ilman sauvoja ja toimii parhaiten, kun olet jo hieman edistyneempi laskija ja hallitset leikkaavat käännökset ongelmitta.

Pidä laskiessasi käännöksen ulkosuksen puoleista kättä lantiolla ja paina lantiota kädellä sisäänpäin. Toinen käsi osoittaa laskemisen ajan vartalon etupuolella suksen suuntaisesti suoraan eteen. Onnistuneessa harjoituksessa lantio kääntyy sisälle käännökseen ja hartiat pysyvät suorassa.

Teräsmies auttaa aktivoimaan lantion.

3. Hively

Hively-harjoituksen tarkoituksena on jatkuvan, dynaamisen liikkeen löytäminen. Harjoite tehdään ilman sauvoja.

Aseta kämmenet reisien päälle. Anna ulkosuksen puolella olevan käden liukua reittä pitkin laskuliikkeiden mukaan. Sisäsuksen puoleinen käsi pysyy puolestaan paikallaan reiden päällä.

Liikkeen ollessa jatkuvaa ulkosuksen puoleinen käsi ehtii liukua käännöksen aikana polveen saakka.

Liikkeen dynaamisuus löytyy hivelyllä.

4. Läpsy

Kuten hivelyn, myös läpsy-harjoituksen ideana on pyrkiä löytämään laskemiseen jatkuva, keskeytymätön liike. Harjoite tehdään ilman sauvoja ja se sopii jokaiselle telemark-laskijalle aloittelijasta eksperttiin. Se soveltuu myös monenlaisissa olosuhteissa tehtäväksi, sillä harjoitetta voidaan tehdä niin paikallaan tasamaalla kuin vauhdikkaassa rinnelaskussakin.

Anna käsien liikkua laskiessasi samaan tahtiin jalkojen kanssa. Jalkojen ollessa vierekkäin kädet ovat normaalin laskuasennon tapaan hieman vartalon etupuolella. Kun jalkasi laskeutuvat kohti telemark-asentoa, anna myös käsien laskeutua alas. Läpsäytä kädet yhteen etummaisena olevan jalan alla. Anna käsien ja jalkojen jatkaa tämän jälkeen samanaikaista liikettään kohti seuraavaa käännöstä ja uutta läpsyä.

Läpsy opettaa telemark-käännöksen jatkuvaan liikkeeseen.

5. Ääriasentoharjoite

Hyvältä tuntuvaa laskuasentoa voi lähteä etsimään myös erilaisten, äärimmilleen vietyjen liikkeiden ja asentojen kautta. Ääriasentojen väliltä itselle sopiva ja luontevalta tuntuva tapa laskea löytyy monesti kuin itsestään.

Voit etsiä erilaisia ääriasentoja neljän eri liikesuunnan kautta. Hyvä harjoittelupaikka ääriasentoharjoitteelle on loiva rinne.

Ylös-alas: Kokeile laskea ensin mahdollisimman matalalla, sitten mahdollisimman ylhäällä.

Edessä-takana: Kokeile, miten etukenossa pystyt laskemaan. Tämän jälkeen testaa, miten paljon pystyt nojaamaan laskiessasi taakse ilman, että menetät tasapainoasi. Voit myös kokeilla, miltä laskeminen tuntuu ensin tikkusuoralla selällä, sitten yläselkä korostetusti eteenpäin taivutettuna.

Lantion liike: Kokeile tikku-ukkolaskemista niin, että pidät itsesi ja kroppasi koko ajan täysin suorana. Tämän jälkeen kokeile viedä lantiota liioitellun vahvasti sisäänpäin.

Ylävartalon kierrot: Kokeile, miten pitkällä myötä- ja vastakierrossa pystyt laskemaan. Testaa myös, miltä kierron vaihtaminen kesken käännöksen tuntuu.

Ääriasennoilla on hyvä hakea itselleen sopivinta asentoa. Kuinka matala asento onnistuu?

6. Kikkailu

Telemarkin eri variaatioissa vain taivas on rajana. Leikkimielinen kikkailu parantaa laskutaitojasi ja tasapainoasi sekä luo mahdollisuuden kehittyä entistä paremmaksi laskijaksi. Voit leikitellä sukset jalassa täysin oman mielikuvituksesi mukaan tai kokeilla seuraavia harjoituksia:

Takaperin lasku: Anna sisäjalan laskeutua telemark-asentoon ja sisäsuksen johtaa laskemista. Katso ulomman olkapään yli laskusuuntaasi. Muista olla tarkkana kanssalaskijoiden kanssa!

Telemark-piruetti: Vie telemark-käännös ”liian pitkälle” niin, että suksen kärjet näyttävät kohti rinteen yläosaa. Tämän jälkeen tee käännös takaperin toiseen suuntaan.

Telemark-hyppy: Ponnista hyppyyn päkiöiltä. Telemark-alastulo tapahtuu helpoiten niin, että annat koukkuun menevän polven laskeutua ensin lumelle. Toinen suksi astuu tämän jälkeen suorana eteen. Hyvänä harjoittelupaikkana telemark-hypyille toimivat esimerkiksi parkkien pienet hyppyrit.

Lue lisää

Telemark-käännös, kauneinta tuntureilla? Pyhän hiihtokoulun opettaja ja telemark-maajoukkueen ex-laskija Niki Juurinen näyttää esimerkkiä.

Entistäkin parempi telemark-käännös

Telemark

Telemarkin taika ja 15 syytä kyykätä

Telemark
Telemark mielletään usein fyysisesti raskaaksi, mutta oikean tekniikan löytyessä laskeminen muotoutuu luonnolliseksi ja nautittavaksi tavaksi liikkua.

Ota haltuun telemark-tekniikka

Telemark