Sappee 13.7.2024

Tanja Poutiainen-Rinne viihtyy alamäessä myös kesällä

Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä. Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Tanja Poutiainen-Rinne tykkää vauhdikkaista lajeista, joten alamäkipyöräily on mainio lisä alppihiihtäjän harrastusvalikoimiin.

Alppihiihdon seuraajille Tanja Poutiainen-Rinne ja Levin Black -rinne ovat tuttu yhdistelmä. Erityisesti mieleen on jäänyt vuosi 2004, jolloin Levillä järjestettiin ensimmäinen maailmancupin osakilpailu. Siinä Tanja otti ensimmäisen maailmancupin voittonsa. Tarina oli kuin Hollywoodin käsikirjoittajien kynästä.

19 vuotta myöhemmin Tanja katselee samaista Levin rinnettä. Hän on hetki sitten ajanut pyörällä kahdesti sen loppupäähän tehdyn slalom-radan. Hymy on herkässä tälläkin kertaa.

”Pyörällä pujotteleminen on tietysti erilaista kuin suksilla. Piti totutella pintaan, miettiä miten se pitää ja kuinka paljon sillä voi kallistaa. Pyörä ei ole minulle niin tuttu väline, että voisin erityisen vauhdikkaasti laskea. Pitihän se kuitenkin polkaista ylös, että sain kokeilla rataa uudemman kerran.”


”Tämä on kivaa! Tykkään monipuolisista ja vauhdikkaista lajeista, joissa saa mennä omaan tahtiin”, Tanja kertoo.

Tuttua ja tuntematonta

Vaikka paikka ja maastopyöräily ovat Tanja Poutiainen-Rinteelle tuttua, alamäkipyöräilyä hän on kokeillut vain muutaman kerran.

”Täällä olen polkenut paljonkin teknisiä polkuja, tasaista ja ylämäkeä. Alamäkipyöräily on vähän erilaista, kun pyörissä on pitkät joustot ja reitit on hienosti rakennettu. Minulle tämä on aika uusi kokemus, mutta kyllä tähän syttyy! Tykkään mennä kovaa alaspäin, hakea sitä vauhdin tuntua ja kallistuksia. Tuntea kuinka väline toimii, siitähän tässäkin lajissa on kyse.”

Avoimin aistein ja rauhallisin mielin Tanjan mukana ajamassa oli Levin bike park -ohjaajana työskentelevä Essi Toikkanen, joka johdatti hänen ensin helpolle Village Trail -reitille samalla ajo-ohjeita antaen. Opit upposivat helposti hedelmälliseen maaperään.

”Aluksi minua vähän jännitti, mutta innolla lähdin tänne ajamaan. Oli mukava saada vinkkejä ajamiseen. Kun seuraavaksi tulen käymään omalla ajalla tiedän miten pyörän päällä pitää olla ja miten jarrutetaan oikeaoppisesti.”

Tanja Poutiainen-Rinne uskoo lajin sopivan kaikille

Alamäkipyöräilyn helppous myös vasta-alkajille teki Tanjaan vaikutuksen.

”Sen voi sanoa, että alamäkipyöräily sopii oikeastaan kenelle vaan. Kannattaa kuitenkin lähteä ajamaan rauhassa helppoja vihreitä reittejä pitkin. Sitten voi siirtyä haastavammille reiteille. Helpoimmillakin reiteillä on kivaa, eikä tässä lajissa tarvitse dropata tai hypätä, jos ei halua.”

Voisiko Tanja johdattaa omat lapset lajin pariin?

”Ehdottomasti! Tutkailin tuossa jo helpoimpia reittejä, joita voisi lasten kanssa ajaa. Meillä on maastopyörät koko perheelle ja maastopyöräily on meille koko perheen harrastus. Varmasti käymme välillä myös bike parkissa ajamassa.”

”Kun saa ajettua bermin kallistetun kurvin vauhdikkaasti, siitä tulee samanlainen onnistumisen elämys kuin talvella.”

Samoja tuntemuksia kuin lasketellessa

Tanja kokee alamäkipyöräilyssä olevan samankaltaisuuksia pujottelun kanssa.

”Kummassakin lajissa haetaan hyviä ajolinjoja ja kallistuksia, mutta väline on eri. Kun saa ajettua bermin (kallistetun kurvin) vauhdikkaasti, siitä tulee samanlainen onnistumisen elämys kuin talvella vauhdikkaan carving-käännöksen jälkeen. Alamäkipyöräily antaa hyviä fiiliksiä ja hikikin tulee, vaikka alamäkeä ajetaankin. Viileä keli on hyvä asia tässä lajissa! Kyllä tämäkin urheilusta menee.”

Tanja tunnetaan aurinkoisena persoonana. Tosin hän on kertonut äitiyden paljastaneen hänestä myös räiskyvämmänkin puolen. Kun puetaan kasvot peittävä kypärä, ilmeet jäävät piiloon. Hän kertoo kypärän sisällä olleen hymyilevä kuski.

”Tämä on kivaa! Tykkään monipuolisista ja vauhdikkaista lajeista, joissa saa mennä omaan tahtiin. Tänään mentiin hyvinkin rauhallisesti. Jatkossa varmaan vauhti kasvaa, kun taidot karttuvat.”

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.

Sami Hyypiä ihastui alamäkipyöräilyyn kertaheitolla

Bike park -uutiset
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!

Nyt valitaan Vuoden Bike Park – ehdota suosikkiasi ja voit voittaa kausikortin!

Bike park -uutiset
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit