Sappee 13.7.2024

Kypärät ja lasit bike parkiin

Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon. Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Kypärä on pakollinen varuste bike park -ajossa. Kypärän tärkein tehtävä on suojata mahdollisilta kolhuilta. Hyvä kypärä on myös mukava päässä.

Kasvot suojaava, niin sanottu full face -kypärä, on oiva suojavaruste bike parkiin. Full face -kypäriä saa kiinteällä sekä irrotettavalla leukasuojalla. Irrotettava leukasuoja mahdollistaa kypärän monipuolisemman käytön.

Perinteinen kypärä soveltuu mainiosti maastopyöräilyyn. Kypärää ostaessa sovittaminen on valttia, sillä vain hyvin istuvaa kypärää haluaa pitää päässään useamman tunnin päivässä. Sovittamisen ohella voi tarkastaa, että kypärässä on asianmukaiset turvastandardit. 

Esittelemme alla hyviä maastopyöräilyyn ja alamäkiajoon sopivia kypäriä sekä ajolaseja.

Uvexin uutuus Revolt MIPS irrotettavalla leukasuojalla ja MIPS-teknologialla. Kypärässä 16 ventilaatioaukkoa takaamassa erinomaisen ilmanvaihdon. Kypärän paino leukasuojan kanssa 670g ja ilman leukasuojaa 450g. Tarjolla kaksi kokoa 52-57 cm ja 57-61 cm. Hinta 329 euroa.
Sweet Protection Arbirator on downhill-sertifioitu kypärä, jossa on irrotettava leukaosa. Sen ansiosta se sopii myös maastopyöräilyyn. Kypärässä on kookkaat ilmanvaihtoaukot edessä ja takana. Hinta 349 euroa.
Sweet Protection Buswhacker 2Vi Mips on suunniteltu moderniin vauhdikkaaseen maastopyöräilyyn. Turvallisuutta lisää EPS-iskunvaimennusrakenne sekä Mips-teknologia.  Hinta 249 euroa.
Giro Disciple Mips on DH-sertifoitu erittäin suojaava alamäkikypärä, joka päässä on ajettu Red Bull Rampagen voittoon. Komposiittirunkoisessa kypärässä on irrotettavat poskipehmusteet sekä kiinnike action-kameralle. Hinta 299 euroa.
BELL Sanction on edullinen, kestävä ja kevyempi fullface -kypärävaihtoehto junnuille, harrastusta aloittaville ajajille tai vuokraamoille. ABS-kuorellinen kypärä painaa 850 grammaa. Hinta 139 euroa.

Ajolasit bike parkiin

Ajolasien tärkein tehtävä on suojata silmiä esimerkiksi lentäviltä ötökiltä, renkaista nouseviltä kiviltä ja puiden oksilta. Yleensä alamäkipyöräilyssä käytetään kirkkaita tai aurinkoisilla säällä tummentavia linssejä. Linssien sävyjä vaihtelemalla saa lisättyä kontrastin määrää, esimerkiksi harmaalla kelillä. 

Uvex Athletic CV ovat downhill- ja endurolasit erittäin laajalla näkymällä. Valoa ja väriä korostavan Colorvision-tuplalinssin ansiosta havaitsee maaston muodot tarkasti heikossakin valossa. Lasit ovat OTG valmiit, eli menevät helposti myös silmälasien päälle. Hihnassa on silikoninauha pitämässä ne varmasti paikallaan kypärää vasten. Laseihin on mahdollista tilata erikseen Tear-off setti. Hinta 109,90 euroa.
Bolle Shifter ja Lightshifter -lasit Lasit ovat erittäin kevyet ja kestävät. Niissä säädettävät nenätallat, joka takaa hyvän istuvuuden. Nenätalloissa ja aisanpäissä on Thermogrip pinta, joten lasit pysyvät hyvin kasvoilla rankemmassakin maastossa.
Kaikkiin kehyksiin on saatavilla myös VOLT -linssi, jossa on 30% peruslinssiä parempi värien toisto. Ominaisuus parantaa syvyysnäkemistä. 
Suositushinta ilman voimakkuuksia 159 euroa, voimakkuuksilla 837 euroa. Lisätietoja: Bollen aurinkolasit maastopyöräilyyn
Sweet Protection Memento -aurinkolaseissa on kookkaat kehykset sylinterimäisillä linsseillä. Ohuet ja kevyet lasit sopivat hyvin kypärän kanssa käytettäväksi. Lasien mukana tulee kolme eri kokoista nenätallaa. Hinta 129 euroa.
Sweet Protection Shinobi sport performance -aurinkolaseissa on vaihdettavat linssit. Linssien molemmat puolet on kovakäsitelty. Lasit sopivat hyvin käytettäväksi kypärän kanssa. Lasien mukana tulee kolme eri kokoista nenätallaa. Hinta 179 euroa.
Sweet Protection Durden -laseissa on minimaalinen kehys ja laaja näkökenttä. Lasien kiinnityshihna on kehyksen ulkopuolella, mikä takaa hyvän istuvuuden sekä Fullface- että Trail/Enduro-kypäröihin. Tehokkaan ilmanvaihdon lasien linssin sisäpuolella on huurtumisenestokäsittely. Hinta 99 euroa.
Giro Tazzin laadukkailla Zeissin Vivid -linsseillä ja laajalla näkökentällä saa tarkan näkymän edessä odottaviin haasteisiin. Lasien Supervent-vaahtomuovi hengittää hyvin ja pitää lasit hyvin paikallaan rajummassakin rytyytyksessä. Hinta  99,90 euroa.
GIRO Tempo ovat hyvin tuulettuvat ja kestävät ajoasit kirkkaalla linssillä. Laseissa on huurtumista ehkäisevä anti-fog -käsittely ja ne sopivat käytettäväksi myös silmälasien kanssa.
Hinta  49,90 euroa

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!

Parhaat pyöräreitit löydät hiihtokeskuksista

Bike park -uutiset
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit
Elise Kulmala ajaa itse paljon. Valmennuksessa hän kiinnittää paljon huomiota kolmeen asiaan: ajoasentoon, vauhdin kontrollointiin ja katseeseen. Kuva: Tiia Nyholm

Kokenut bike park -ohjaaja Elise Kulmala: ”Ensin turvallisuus, sitten nopeus.”

Ajovinkit