Ylläs 12.4.2024

Talvipyöräily on huippuhauskaa – poimi vinkit kokeiluun

Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa. Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Talvipyöräilystä on helppo keksiä ylisanoja, sen verran hauskaa puuhaa se on. Talvipyöräilyreittejä löytyy usean hiihtokeskuksen ympäristöstä. Niissä hiihtokeskuksissa, joiden yhteydessä on myös matkailutoimintaa, talvipyöräreitit löytyvät lähes varmasti.

Talvipyöräily on hauskaa ja entistä useammalle talviloman viettäjälle osa lomapäivien ohjelmaa. Talvipyöräilyreitit on lanattu helppoihin maastokohtiin ja ne kulkevat usein latukahviloiden ja laavujen liepeiltä.

Talvisille pyöräreiteille sopiva menopeli on myös läskipyöräksi ja fättäriksi kutsuttu fatbike. Fättärin leveä rengas on kuin tehty lumisille poluille. Kookkaiden renkaiden ilmanpaineita voi säädellä olosuhteiden mukaan – kovalla maastolla renkaita voi pitää kovempina ja vastaavasti pehmeällä pinnalla ajattaessa rengaspaineita lasketaan.

Monista hiihtokeskuksista löytyy upeita talvipyöräilyreittejä. Sähköavusteisella fatbikellä matka taittuu vauhdikkaasti.

Läskipyöriä löytyy niin perinteisinä polkupyörinä kuin sähköavusteisina. Runkoratkaisuja on jäykkärunkoisia, keulasta jousitettuja kuin täysjousitettujakin. Yleisin vuokrapyörämalli on sähköavusteinen edestä jousitettu pyörä.

Lue myös: Läskipyöräily on hauska lisä laskettelureissulle – kokeile!

Talvipyöräily vaatii vaatetukselta

Talvella pyöräillessä pärjää pitkälti samoilla asuilla kuin laskettelurinteessäkin. Asujen määrä ja laatu määräytyy pitkälti sen mukaan, miten kovaa aikoo polkea. Villa ihoa vasten pitää olon lämpimänä, vaikka hikoilisit tai kastuisit.

Lasketteluun verrattuna nilkat, polvet, reidet, kädet, kaula ja olkapäät viilenevät voimakkaammin. Niiden suojaamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Putkihuivi on monikäyttöinen asuste, jota kannattaa hyödyntää lisälämmön tuottajana myös kypärän alla. Silmät voi suojata urheilu- tai laskettelulaseilla.

Kylmässä kelissä sormiin saa lisälämpöä pukemalla kaksi kerrosta, eli ohuet niin sanotut liner-käsineet alle ja paksummat tuulelta suojaavat käsineet päälle. Pukeutuminen viimeistellään tuulelta suojaavalta kuorikerroksella.

Pyörään kannattaa kiinnittää huomioita: oikean kokoinen pyörä on mukava polkea ja hyvät levyjarrut pysäyttävät vauhdin tehokkaasti.

Sopiva pyörä löytyy vuokraamosta

Fättäri näyttää raskaalta menopeliltä, eikä se pyöränä mikään keijukainen ole. Polkiessa se on kuitenkin ulkonäköään ketterämpi.

Pyörän hallinta on helppoa. Siinä on normaali vaihteisto takana ja sähkömoottoria ohjataan vasemman käden peukalolla. Avustuksen tasoja on yleensä kolmesta viiteen.

Olennainen osa läskipyöränautintoa on oikean kokoinen pyörä. Vuokraamosta saa polkijalle sopivan pyörän, joka kuormittaa kehoa suunnitellusti. Liian isolla tai liian pienellä pyörällä polkiessa esimerkiksi selkä väsyy paljon nopeammin, kuin oikean kokoisella ajaessa.

Tunturi eMAX on mainio esimerkki talvipyöräilyyn sopivasta fätistä. Shimanon sähkömoottori tarjoaa 85 Nm vääntöä, joka mahdollistaa pitkät lenkit ja jyrkätkin nousut vaivattomasti.

Akku kestää pitkänkin talvilenkin

Uusien sähköpyörien akku kestää kevyessä maastoajossa helposti jopa yli 100 kilometrin ajon. Reitin rankkuuden, käytetyn avustuksen tason ja ilman lämpötilan mukaan matka tuosta lyhenee.

Monella vuokraamolla on pakkasraja, joka vaihtelee -15–20 asteen välillä. Talvinen pyöräretki voi helposti olla 20–30 kilometriä, kevätkeleillä tuplasti pidempikin.

Kaikilla pyörillä ei voi kunnostetuille talvipyöräilyreiteille lähteä. Jotta lumiset reitit pysyisivät kunnossa, on useille reiteille määritelty renkaan minimileveys, joka on yleensä neljä tuumaa.

Läskipyörällä voi hoitaa myös hiihtoloman kauppa-asiat tai mennä pyörällä laskemaan laittamalla sukset vaikka reppuun kiinni. Lapissa pyörästä on iloa myös takamaastolaskijalle. Kansallispuistoissa ei moottoriajoneuvoilla saa ajaa, mutta pyörällä pääsee talvireittejä pitkin nopeasti mainioiden vapaalaskukohteiden äärelle.

Talvipyöräily antaa aivan uuden mausteen hiihtolomille. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.

Artikkeli on tehty yhteistyössä 100 vuotta täyttävän Tunturin kanssa. Seuraa Tunturia Facebookissa ja Instagramissa @tunturi_bike.

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Sähköavusteisellä läskipyörällä on hauska retkeillä mäkipäivän jälkeen.

Läskipyöräily on hauska lisä laskettelureissulle – kokeile!

Pyörät ja varusteet
Johanna Nordblad pitää pyöräilyä hyvänä vastapainona vapaasukellukselle.

Vapaasukeltaja Johanna Nordblad: ”bike parkeista löytää nautintoa ja hauskuutta”

Ajovinkit
Enduropyörä on monipuolisuutensa ansiosta oiva valinta bike park -ajoon.

Pyörän valinta bike parkiin – näin löydät itsellesi parhaan

Pyörät ja varusteet