Mielakka 22.5.2023

Vapaasukeltaja Johanna Nordblad: ”bike parkeista löytää nautintoa ja hauskuutta”

Johanna Nordblad pitää pyöräilyä hyvänä vastapainona vapaasukellukselle. Johanna Nordblad pitää pyöräilyä hyvänä vastapainona vapaasukellukselle.

Johanna Nordblad on monelle tuttu vapaasukellusennätyksistään sekä huikeista vedenalaisista valokuvista. Hänellä on kolme vapaasukellukseen liittyvää maailmanennätystä, joista yksi on 103 metrin sukellus avannosta avantoon.

Vedenalaisen elämän lisäksi eloisa Johanna viihtyy myös muiden lajien parissa. Hänellä on useampi moottoripyörä sekä uusi Ghost Riot Enduro polkupyörä.

Johannalla on vahva moottori- ja polkupyöräilytausta. Vaikka vauhtia piisaa, ei hän etsi äärirajoja. ”Haen sitä, että ajo on kivaa ja jouhevaa.”

Uutta kipinää vanhaan harrastukseen

Alamäkipyöräily on Johannalle vanha harrastus, jonka hän elvyttänyt pitkän tauon jälkeen.

”Aloitin lajin vuonna 2005 ja kävin muutamissa jokkis-luokan kisoissa. Vuonna 2010 olisin halunnut ajaa ensimmäistä kerta  kaikki Suomen Cupin osakilpailut, ja tavoitteena oli tietysti sarjan voitto. Samaan aikaan Japanin Okinawassa oli vapaasukelluksen MM-kisat, jotka jäivät pyöräilyn takia väliin. Alkukaudesta loukkasin jalkani, jonka jälkeen alkoi kylmäsukellusurani.”

Johannan upeita sukelluskuvia voi ihailla hänen Instagram-tilillään @johannanordblad.

Aikanaan Johanna opetteli alamäkiajon kantapään kautta. Silloin ei opetusta ollut tarjolla. Hän tervehtii ilolla uutta FMBIA Bike Park -ohjaajia.

Lue myös: FMBIA on osaavan bike park -ohjauksen tae

”Sama oli myös silloin vapaasukelluksessa, itse opettelin lajin salat. Hienoa, että alamäkiajo-oppia on nykyään saatavana. Kaiken ei tarvitse mennä kantapään kautta, vaan lyhyessä ajassa voi oppia monen vuoden asiat.”

Kausikorttitarjous toi takaisin hissipyöräilyn pariin

Kokonaan ei hissipyöräily jäänyt Johannan harrasteista, vaan välillä hän on käynyt lajia maistelemassa. Talvella hän tarttui kausikorttitarjoukseen ja päätti aloittaa lajin uudestaan.

Sappeella oli hyvä kausikorttitarjous, johon tartuin. Samalla hankin myös uudeksi pyöräksi Ghost Riot Enduron. Tykkään tästä, kun tämä ei ole vain alamäkipyörä. Tällä voi hyvin käydä myös maastolenkeillä. Tämä on hyvä aloittelijan ja harrastajan pyörä!”

Ghostin jousituksessa on erilaisia säätöjä, joihin Johanna suhtautuu rennosti.

”Säädin pyörän aika löysäksi. Kiristetään säätöjä sitten kun vauhti kasvaa. Tässä on perushyvät komponentit, joten niitä ei tarvitse lähteä vaihtelemaan. Jousituksen säätäminen on minulle tuttua moottoripyöräilyn puolelta.”

Ghost Riot Enduro on pyörä Johannan mieleinen pyörä, sillä bike park -ajon lisäksi pyörällä on kiva ajaa myös maastolenkeillä.

Johanna Nordblad pyöräilee yksin ja seurassa

Nopeasti ajateltuna vapaasukelluksella ja alamäkipyöräilyllä on vain vähän yhtymäkohtia. Yksi yhtymäkohta on vahva keskittyminen ennen suoritusta.

”Tavallaan tämä laji toimii vastapainona vapaasukellukselle, ja tavallaan ei. Alamäkeen ajo on teknistä – ja jos haluaa, niin vaikeaakin. Sukellus taas on henkinen juttu, mutta on näissä kuitenkin samanhenkisyyttäkin. Hissipyöräily ei ole minulle extreme-laji. En laske itseäni extreme-urheilijaksi, sillä en on adrenaliininarkkari. En hae sitä, että ajan itselleni liian kovaa ja että ajaessa pelottaa. Haen sitä, että ajo on kivaa ja jouhevaa.”

Bike parkissa ajetaan usein porukassa. Johanna viihtyy reiteillä myös yksin.

”Voin ajaa yksin tai porukassa. Ajaminen muuttuu seuran mukaan. Yksin ajaessa opettelen asioita ja analysoin ajoa. Porukassa enemmänkin vain ajellaan.”

Jälkiajot Johanna ottaa kevyesti, tai no, hänelle kevyesti.

”Ajon jälkeen Pätkis suuhun, sitten saunomaan ja uimaan. Saunauinti menee ihan fiiliksen mukaan, joskin uinti ja sukellus on minulle sama asia. Uidaan niin kauan kun tulee kylmä, sitten tullaan vedestä pois.”

Artikkeli on tehty yhteistyössä laadukkaita maasto-, bike park- ja sähköpyöriä valmistavan Ghostin kanssa. Tutustu Ghost-pyöriin verkossa ja Instagramissa.

Luitko jo nämä?

Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 28.6.2023 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!
Levi on vuoden hiihtokeskus 2023.
Nyt nautitaan, ennen kuin kesä pilaa tämänkin ilon. Keäväällä hiihtokeskuksissa on lunta, aurinkoa, ystäviä ja iloisia alamäkiä!
Menneellä viikolla Levillä lähes 1 400 hiihdonopettajaa ympäri maailmaa kokoontui Interski 2023 -kongressiin jakamaan tietoa toisilleen sekä tekivät erilaisia muodostelalaskemisen näytöksiä. Kevään aurinkoisista päivistä saadaan Levillä nauttia vielä yli kuukausi, sillä rinteet ovat avoinna aina 7.5.2023 saakka.
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Enduro-pyörällä ajaa bike park -reittien lisäksi myös maastopoluilla. Kuvan pyörä on Ghost SL AMR 6.7.

Pyörän valinta bike parkiin – lue vinkit

Pyörät ja varusteet
Sähköavusteisellä läskipyörällä on hauska retkeillä mäkipäivän jälkeen.

Läskipyöräily on hauska lisä laskettelureissulle – kokeile!

Pyörät ja varusteet
Mikä on mielestäsi paras bike park, entä miten bike parkeja pitäisi kehittää? Kerro näkemyksesi, anna tähtesi ja voit voittaa Bollén lasit!

Anna tähdet bike parkeille – voit voittaa Bollén lasit!

Bike park -uutiset