Matti Lehikoinen on entinen maailmancup-kuski ja yhä pyöräilyn ammattilainen. Hänen vinkkinsä ovat kysyttyjä ja haluttuja. Oppiaan Matti jakaa erilaisilla klinikoilla ja kursseilla. Matti on myös Fmbia-opettajien kouluttaja.
Matin ajovinkit toimivat etenkin lajista kiinnostuneilla tai ajouransa alkuvaiheissa oleville kuskeille. Tosin näiden perusasioiden osaaminen on tärkeää myös kisakuskeille.

Ajoasento on nopeuden lähtökohta
Hyvä ajoasento on kaiken ajamisen pohja. Se ei ole staattinen, vaan lähtökohta, jossa kuski voi reagoida muuttuviin tilanteisiin. Hyvässä perusasennossa kuski seisoo polkimilla, jotka ovat vaakatasossa. Pääosa painoista on jaloilla, kädet lähinnä tasapainottavat asentoa. Matin muistisääntö on helppo:
”Kevyet kädet, raskaat jalat.”
Perusasennossa polvet ovat vähän koukussa, jolloin jaloista saa joustettua esimerkiksi kuoppien kohdalla. Lantio on satulan päällä ja liikkumalla voi vaikuttaa huomattavastikin pyörän painopisteeseen. Esimerkiksi jyrkässä alamäessä lantion liikkeellä voi helpottaa jyrkkien alamäkien ajamista. Hartioiden tulisi olla rentoina.

Edestä perusasentoa katsottaessa huomio kannattaa kiinnittää kyynärpäihin, joiden tulisi olla sivulla terävässä kulmassa. Kyynärpäät toimivat polvien tapaan joustoelementteinä haastavassa maastossa. Kädet ovat ohjaustangolla rentoina ja vain etusormet ovat jarrukahvalla.
Katse kauas eteenpäin
Katse tulee suunnata paljon eturengasta pidemmällä. Näin voi ennakoida reitillä eteen tulevia haasteita. Mitä kovempaa ajat, sen pidemmällä on katse.
”Katse kannattaa suunnata sinne, minne haluat mennä – ei sinne, minne et halua mennä!”, kuuluu Matin selkeä ja aina toimiva ohje.

Ota sopivasti vauhtia
Jarruttaminen on perustaito, joka pitäää taitaa ennen alamäkiajoon lähtemistä. Alamäkiajossa jarrutus tarkoittaa vauhdin kontrollointia, tavoitteena on hidastaa mahdollisimman vähän.
Jarrutus aloitetaan ennen mutkaa, mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Vauhtia kontrolloidessa kannattaa käyttää molempia jarruja, jotta jarrutus olisi mahdollisimman tehokas. Etujarrua ei kannata pelätä, vaan sen käyttö kannattaa opetella kunnolla.
Tehokkaassa jarrutuksessa kantapäät painetaan alas ja lantiota voi siirtää satulan takapuolelle. Painopiste pidetään muutenkin mahdollisemman alhaalla.

Mutkissa katse johtaa
Yksi bike parkien viehätystä on kallistetut kurvit, eli lajitermein bermit. Bike parkeissa on hyvin monenlaisia mutkia: pitkiä, lyhyitä, tasaisia, kallistettuja ja joskus sekä kivikkoisia että juurakkoisia.
Oli kurvi liki millainen tahansa, pyörä käännetään kurviin kallistamalla ja liikettä ohjataan katseella. Kurvia lähestytään matalassa perusasennossa ja vauhtia hidastetaan tarvittaessa jo ennen kurvia.
Kurvia ajaessa katse kannattaa viedä kauas eteenpäin, mahdollisesti jo seuraavaa kurviin asti. Ajaessasi vauhdikkaasti bermiä tunnet kuinka g-voimat tarratutuvat kehoosi. On aika nauttia ja hymyillä!
Kivikot ja juurakot luovat lisähaasteita
Useimmissa bike parkeissa on kyltein eroteltu tasapintaisemmat flow-reitit ja luonnonmukaiset enduro-reitit. Tosin joskus samalla reitillä on molempia osioita.
Kivikoiden ja juurakoiden ajamisessa on erityisen tärkeää kontrolloida vauhtia ennen haastavaa kohtaa. Sovita vauhti sopivaksi, kevennä eturengasta ja valitse renkaan kohtaamiskulma mahdollisimman suureksi.
”Pysy rentona, vaikka alusta vähän pyörää rytyyttäisikin”, Matti kannustaa.
Mitä loivemmassa kulmassa rengas juuren ylittää, sen suurempi mahdollisuus on renkaan lipeämiselle.
Todella haastavat kohdat kannattaa käydä kävellen katselemassa etukäteen. Kun ajolinja on valittuna, niin sitten vaan haasteita voittamaan!

Tarjoa renkaille ilmakylpyjä
Pyörällä hyppääminen kiehtoo, jännittää ja toisia myös pelottaa. Monissa bike parkeissa on pieniä niin sanottuja laiturihyppyreitä, joissa on turvallista aloittaa pyöräilmailu. Tärkeässä osassa on kuhunkin hyppyriin sopiva vauhti. Sitä voi arvioida kanssa-ajajien polkemista katsellen.
Laiturihyppyristä ajettaessa olennaista on siirtää painoa taaksepäin kädet suoristamalla, alas tullessa sitten siirretään paino satulan päälle.
Pöytähyppyreissä on ylöspäin vievä nokka, johon tultaessa paino kannattaa pitää mahdollisimman keskellä pyörää ja seisoa reilusti polkimien päällä.
Lähde ponnistuksella ojentamaan jalkoja, kun eturengas lähestyy hyppyrin nokkaa. Jalat tulisi olla täysin ojennettu vasta siinä vaiheessa, kun takarengas ylittää hyppyrin nokan. Kun takarengas lähestyy nokkaa, ponnistetaan jaloilla ja vedetään myös takarengas ilmaan. Sen jälkeen pyörä työnnetään vaakatasoon.
Näin pyörä lähtee oikealle lentoradalle, vaikka vaan lyhyelle sellaiselle.

Kilpailuvietti kuriin
Osalla alamäkikuskeista on väkevä kilpailuvietti. Alkukaudesta kilpailuvietti kannattaa pitää parkkipaikalla pyörätelineen luona odottamassa kunnon ajotuntuman löytymistä.
”Porukassa ajamisessa voi saada hyvää positiivista virettä, mutta yllyttämiseen ei kannata lähteä mukaan. Aja rohkeasti rauhallisesti siten, että pyörä on hyvin hallinnassa. Kesän aikana ehtii kyllä kasvattaa vauhtia.”
Hae lisäoppia
Bike parkeissa on pyöräkouluja, joista saa osaavaa opetusta alkeisiin ja tekniikan hiomiseen. Bike parkit tarjoavat kaiken tasoisille kuskeille tekemistä ja aina uutta opittavaa.
Moni sanoaa alamäkipyöräilijän tärkeimmän lihaksen olevan poskilihas. Kun poskilihas vetää huulipieliä ylöspäin, sujuu uusien asioiden oppiminen nopeasti. Ja pyöräillessä hymy tulee kuin itsestään.
Vielä muutama välinevinkki
Vaikka into poluille ja alamäkeen olisi kova, kannattaa pitää maltti mukana. Ennen ensimmäistäkään polkaisua on syytä katsoa, että kuskin turvavarusteet ovat asianmukaisessa kunnossa.
”Kypärän valmistuspäivä kannattaa katsoa kauden alussa. Rippikouluikäinen kypärä ei ole enää turvallinen. Sopiva vaihtoväli kypärälle on viisi vuotta, vaikka sitä ei olisi kolhittu”, Matti muistuttaa.

Bike parkeissa käytetään useimmiten täysjousitettua dh- tai enduropyörää, vaikkakin toiset viilettävät mäkiä jäykkäperäisellä. Tärkeää on, että pyörä on kunnnossa ja siinä on toimivat sekä tehokkaat levyjarrut.
”Täysjousitettu enduro-pyörä on monipuolisuutensa takia monille erinomainen valinta bike parkiin. Sillä ajelee myös useimmat maastopolut. Itselläni on tällä hetkellä Ghost Path Riot Fullparty”, Matti kertoo.
Artikkeli on tehty yhteistyössä laadukkaita maasto-, bike park- ja sähköpyöriä valmistavan Ghostin kanssa. Tutustu Ghost-pyöriin verkossa ja Instagramissa.