Monen valinta bike park -käyttöön on monipuolinen enduropyörä, joka soveltuu myös metsälenkeille. Halvimmat laadukkaat täysjousitetut enduro-pyörät maksavat noin 3 000 euroa. Rahalla saa teknisesti edistyneen pyörän ja lukemattoman määrän ajoiloa.
Halvemmallakin voi päästä laatupyörään käsiksi, kun löytää edellisen kauden mallin tai ostaa käytetyn pyörän.
Lue myös: Pyörän valinta bike parkiin – lue vinkit
Runkomateriaali ja osat ovat hintalapun perusta
Pitääkö pyörän olla kallis, että se on hyvä? Entä missä tapauksessa kannattaa maksaa enemmän? Siihen haetaan vastausta esimerkin kera.
Suurimmat hintoihin vaikuttavat tekijät pyörien välillä ovat runkomateriaali sekä pyörässä käytetyt komponentit. Hiilikuiturunkoiset pyörät ovat alumiinirunkoisiin verrattuna huomattavasti kalliimpia. Hiilikuitu on vahva ja kevyt materiaali, mutta toisinaan herkkä viiltomaisille kolhuille.
Pyörään valitut osat muuttavat paitsi käytettävyyttä ja kestävyyttä, niin myös erittäin paljon pyörän hintaa.
Havainnollistava esimerkki – Ghost Riot
Otetaan esimerkkinä vertailuun Ghost Riot enduropyörien kallein ja halvin versio. Essential-version hinta on 3 499 euroa ja Full Party maksaa 4 749 euroa. Kumpikin pyörä soveltuu erinomaisesti metsälenkeille sekä bike parkeissa ajoon. Kummassakin on sama alumiinirunko, vaihdemäärä (12) sekä joustomatka takana 160 mm ja edessä 170 mm.
Erot löytyvät (värityksen lisäksi) eritoten komponenteista. Esimerkiksi Essentialin Sram Code R -jarrut maksavat irtomyynnissä noin 100 euroa kappale. Full Partyn Formula Cura 4 -jarrut noin 150 euroa. Essentialin etuhaarukka Rock Shox Yari RC 170 mm maksaa vajaa 500 euroa ja Full Partyn Fox 38 Performance Elite GRIP2 170 mm reilu 1 000 euroa.
Sama tarina jatkuu muissakin komponenteissa. Osa kalliimmista osista on kevyempiä ja osassa kyse on jämäkämmän vaihtoehdon tarjoamisesta. Lopputuloksena Full Party on rahtusen painavampi kuin halvempi Essential.
Mitä rahalla saa?
Esimerkkiparivaljakosta halvemman, Ghost Essentialin, jarrut ja iskunvaimennus riittävät hyvin railakkaaseen bike park -ajoon. Koeajossa harva huomaa suurta eroa pyörien välillä. Eroavaisuuksia kuitenkin on. Esimerkiksi Full Partyn iskunvaimennuksessa on enemmän säätömahdollisuuksia.
Lisäksi Full Partyn jarrulevyt on 3 mm suuremmat, joten sen jarruteho on hieman suurempi ja jarruissa on hieman parempi jarrutuntuma. Myös vaihteet napsahtavat rahtusen rivakammin paikalleen.
Aloittelijalle ja suurimmalle osalle harrastajista riittää ”peruspyörä”. Kookkaille kuskeille (+100 kg) voi suositella arvokkaampia malleja, kuten myös vauhdikkaasti mustia reittejä ajaville. Ajotuntien kertyessä oppii tunnistamaan, tarvitseeko jotain lisäominaisuuksia.
Moni komponentti on kulutustavaraa. Kun on esimerkiksi aika vaikka korjata jarruja, ne voi tarvittaessa päivittää parempiin. Ennen osien vaihtamista kannattaa viimeistään tutustua kunkin osan säätömahdollisuuksiin. Perusmallien kaikkia säätöjä hyödyntämällä pärjää yllättävän pitkälle.
Osalle ajajista osien vaihtelu on olennainen osa harrastusta. Muistettava kuitenkin on, että vaikka kalliimmilla komponenteilla saisi mielihyvää, niin parempaa ajotaitoa ei niillä saa.
Artikkeli on tehty yhteistyössä laadukkaita maasto-, bike park- ja sähköpyöriä valmistavan Ghostin kanssa. Tutustu Ghost-pyöriin verkossa ja Instagramissa.