Sappee 16.9.2023

Bike park -ajotekniikkaa, osa 2: Vauhdin kontrollointi

Kun osaat jarruttaa oikeaan aikaan, voit ajaa esimerkiksi mutkat entistä nopeammin.
Bike park -ajotekniikkakurssin toisessa osassa perehdytään olennaiseen pyöräilijälle hallinnan tunteen antavaan perustaitoon, eli vauhdin kontrollointiin. Moni puhuu aiheesta tuttavallisesti jarruttamisena.

Vauhdin kontrollointi – tai jarruttaminen – ei tarkoita vain hiljaa ajamista: kun ajajalla on hyvä tuntuma vauhdin hallintaan, voi hän sopivissa paikoissa lisätä vauhtia, ilman että meno muuttuu vaaralliseksi.

Aivan kuin vaihteiden vaihtamisessa, jarruttamisenkin kanssa on syytä olla ajoissa. Jarruta ennen kuin vauhtia on liikaa. Älä syötä mutkaan sisään ja sitten mieti, mitä vauhtia sen voi ajaa läpi. Tämä on sekä turvallisuus- että nopeuskysymys. Pitää uskaltaa jarruttaa oikeaan aikaan, jotta lopulta voi olla nopea.

Maastopyörässä on kaksi jarrua hyvästä syystä, ja kannattaa opetella käyttämään niitä molempia. Etujarrulla vauhti todella hidastuu, sillä jarrutettaessa painopiste siirtyy eteenpäin. Takajarrun pitoa varten painopistettä pitää siirtää takarenkaan päälle. Ja kun jarrut alkavat hidastaa menoa, pitää painopistettä (ja siis lantiota) muutenkin siirtää yhä enemmän taakse ja alas.

Pidä jarrutuksissakin painopiste jaloilla, älä päästä sitä käsien päälle. Mitä jyrkempi alamäki tai kovempi jarrutus, sitä enemmän painopistettä pitää siirtää taaksepäin. Myös kantapäät putoavat alas, jotta jarrutuksessa voimat todella välittyvät jaloille ja polkimille – ja jotta jalat pysyvät paremmin polkimilla, vaikka jarrutuksessa olisi röykkyjä.

Siirrä painopistettä jarrutuksessa taakse. Huomaa kuvan pyöräilijän alas pudottamat kantapäät.

Monia uusia maastopyöräilijöitä saattaa pelottaa etujarrun käyttö. Sen kuitenkin oppii, kun pitää mielessä kaksi perusasiaa: siirrä jarrutuksessa painoa taakse (ei tarvitse murehtia tangon yli lentämistä) ja jarruta voimakkaasti vain, kun ajat suoraan (eli eturengas ei luista alta).

Aluksi kannattaa kokeilla tasaisen napakkaa jarrutusta tasamaalla. Vähitellen voit lisätä jarrutustehoa ja sen myötä painopisteen siirtoa. Kun homma sujuu, siirry harjoittelemaan mäkeen. Aja alas jyrkähköstä tasaiselle päättyvästä rinteessä niin, että vauhti pysyy koko ajan hillittynä. Kuinka hitaasti mäen voit ajaa?

Haluatko oppia lisää bike park -ajotekniikkaa? FMBIA-koulutetut ohjaajat antavat yksityistunteja ja järjestävät kursseja. Kysy lisää bike parkeista!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Bike park -ajotekniikkaa, osa 1: Ajoasento

Ajovinkit
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit
Hissillä nousu bike park -reittien päälle sujuu nopeasti ja helposti.

Hissin käyttö pyörällä on helppoa

Ajovinkit