Salla 4.12.2023

Alamäkikausi jatkuu – keskusten bike parkeissa on paljon uutta laskettavaa

Laskukausi vaihtui keväällä 2020 vauhdilla lumilta bike parkeihin. Kuva uusiutuvan Kalpalinnan keväästä. Laskukausi vaihtui keväällä 2020 vauhdilla lumilta bike parkeihin. Kuva uusiutuvan Kalpalinnan keväästä.
Vaikka laskettelukausi 2019–2020 päättyi koronaepidemian takia lyhyeen, ei laskut ole kuitenkaan vielä laskettu. On aika pyöräyttää hissit jälleen käyntiin: hiihtokeskusten bike parkit ovat tehneet hienoja uudistuksia alamäkien ystäville.

Kesän kynnyksellä alamäkeen pääsee jälleen, kun ottaa fillarin alleen. Hissillä ylös ja upeita reittejä alas! Jo parisenkymmentä hiihtokeskusta ympäri Suomea on rakentanut bike parkin rinteilleen. Hissipyöräilyksikin kutsuttu laji tarjoaa hienoa tekemistä paitsi lajin aktiiviharrastajille, myös kaikille laskettelijoille ja lumilautailijoille. Keräsimme eteläisen Suomen hiihtokeskusten bike park -uutuudet kesälle 2020.

Espoon Chamonix on Nuuksion pyöräilyhelmi

Swinghill, eli kesäiseltä nimeltään Nuuksio Bike Park, käynnistää kolmannen fillarikesänsä. Vuokrapyörien määrää on reilusti kasvatettu, joten jokaiselle löytyy sopiva menopeli. Vuokravarusteiden määrä on kolminkertaistettu. Kannattaa kuitenkin vuokrata välineet etukäteen, sillä vilkkaimpina päivinä Swinghillin vuokraamossa käy kuhina.

Pyöräilijöitä ilahduttaa myös panostus peruspalveluihin: pesupaikkojen määrä on tuplattu ja rinteen yläosaan on noussut uljas Nuuksio Bike Park -terassi.

Nuuksio Bike Parkista löytyy FMBIA-koulutetut ohjaajat, ja tarjolla onkin monipuolinen kattaus ohjattua maastopyöräilyä sekä bike park -kursseja.

Nuuksio Bike Park, eli Swinghillin kesä verkossa: swinghill.fi/kesa

Nuuksio Bike Park on täynnä toimintaa kesällä. Viime kaudella järjestettiin esimerkiksi night rider -ilta.
Nuuksio Bike Park on täynnä toimintaa kesällä. Viime kaudella järjestettiin esimerkiksi night rider -ilta.

Kokonniemen kesä käynnistyi vauhdilla

Porvoon Kokonniemessä on kesäinen alamäkikausi jo hyvässä vauhdissa. Hienosti hoidetun bike parkin reittejä on parannettu ja etenkin turvallisuuteen on panostettu entisestään.

Myös Kokonniemestä kannattaa kysyä FMBIA-kouluttajien kursseja ja tunteja.

Lue lisää Kokonniemen kesästä: kokon.ski/bikepark

Kokonniemi on mainio paikka tutustua hissipyöräilyyn.
Kokonniemi on mainio paikka tutustua hissipyöräilyyn.

Mielakka Bikepark on pieni jättiläinen

Kouvolan Mielakka on saanut mahdutettua mäkeen käsittämättömän määrän eri tasoisia, monipuolisia ja hienoja reittejä – nyt niitä on yhteensä jo 21!

Entisten baanojen lisäksi mäkeen on ilmestynyt kaksi täysin uutta reittiä: Hauska ja helppo tasoltaan vihreä reitti numero 21 ”Takamaa” sopii hyvin aloittelijoille. Reitti 2 on väriltään musta, eli haastava. Se on hauska tekniikkareitti, joka alkaa Kouvolan korkeimmalla dropilla aivan mäen huipulta.

Pyörävuokraamoon on tullut uusia enduropyöriä, jotka sopivat niin mäkiajoon kuin poluille. Shopista löytyy myös kattava varustevalikoima.

Mielakassa on saatavilla FMBIA-koulutettujen ohjaajien yksityistunteja, sekä kesäkuun alusta myös alkeis- ja jatkokursseja. Mielakka Bikeparkista lähtee myös ohjatut mtb-lenkit kahdesti viikossa tiistaisin ja lauantaisin.

Lisätietoa ja hinnastot: www.mielakka.com

Kouvolassa riittää laskettavaa, sillä Mielakassa on hulppeat 21 reittiä.
Kouvolassa riittää laskettavaa, sillä Mielakassa on hulppeat 21 reittiä.

Ruokolahti Free Ski häikäisee maisemallaan

Ruokolahti Free Ski, eli kesäisesti Saimaa Bikepark, avaa fillarikauden kesäkuun alussa. Järven rannalta kohoavan keskuksen reitistö laajenee melkein tuplasti viime kesästä. Bike park -reitteihin on luvassa entistä enemmän vaihtelevuutta ja ajettavaksi tulee lisää myös helppoja reittejä.

Alamäen lisäksi Saimaan rannan tuntumaan on nyt merkitty yli 30 kilometriä maastopöräreittejä.

Saimaa Bikeparkin vuokravälinetarjonta on laajentunut ja lisäksi varustekauppaan tulee laajuutta. Vuokrapyöriäkin on jo toistakymmentä, uutena lisänä sähköpyörät.

Lue lisää – Saimaa Bikepark verkossa: saimaabikepark.fi/

Saimaa Bike Park on ilo laskea ja katsoa.
Saimaa Bike Park on ilo laskea ja katsoa.

Påminne kasvaa

Kesällä 2019 hissipyöräilyn aloittanut Påminne kasvattaa toimintaansa kesällä 2020. Luvassa on neljä uutta pitkää linjaa: lisää vauhtia, vielä enemmän bermejä ja isompia hyppyjä. Vaikka Påminnessä on etenkin kokeneille pyöräilijöille reittejä, on nyt luvassa myös helpompaa rullattavaa aloittelijoille.

Uutta on myös Bike Park Boss -konsepti, eli Strava-ajanotto. Kuskien top 10 julkaistaan kuukausittain Påminnen some-tileillä.

Tutustu Påminnen uusiin bike park -sivuihin: paminnebikepark.fi

Kesä 2020 on Påminnen toinen bike park -kausi. Reittejä on etenkin osaajille.
Kesä 2020 on Påminnen toinen bike park -kausi. Reittejä on etenkin osaajille.

Meri-Teijo Bike Park on uudelleensyntynyt

Meri-Teijossa on pyöräilty alamäkeen jo vuosia, mutta reitit ovat olleet etenkin aktiivilaskijoille. Vuosi sitten Meri-Teijon bike park -toiminnassa alkoi uusi aika, ja nyt hissipyöräilyyn on panostettu isosti. Bike parkissa on uusi pyörä- ja varustevuokraamo, mistä löytyy pyörien lisäksi varustesettejä, kypärät, suojavarusteet ja kenkiä sekä housuja lukuun ottamatta ajo-kamat.

Baanat on uudistettu täysin, ja niitä on auki avajaisissa mukavat 11 erilaista. Aloittelijoille on uusi rata Snake, jossa on oivallista harjoitella bermiajoa, pyöränhallintaa ja jarruttamista. Safari on myös helppo reitti ja siinä voi myös harjoitella hyppimistä turvallisesti.

Pyöräilyn lisäksi Meri-Teijosta löytyy kesäisin edelleen myös rinneautoilua sekä paintballia.

Lue Meri-Teijon kesästä: www.meriteijobikepark.com

Meri-Teijo Bike Parkin ratamestarit Jani Salminen ja Valtteri Vainio.
Meri-Teijo Bike Parkin ratamestarit Jani Salminen ja Valtteri Vainio.

Sappee – eteläisen Suomen suurin

Sappee on suomalaisen bike park -kulttuurin yksi tärkeimmistä suunnannäyttäjistä. Keskuksesta löytyy todella kattava ja monipuolinen reittivalikoima sekä kaikki tarvittavat palvelut.

Sappee on panostanut huomattavasti myös aloituskynnyksen madaltamiseen, keskus esimerkiksi otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön mattohissin ja rakensi sen viereen hienon radan, missä opetella alamäkiajon saloja.

Kesällä 2020 Sappeelle tulee uusia ratoja, mutta etenkin vanhojen ratojen parannus- ja uudistustöitä on tehty paljon.

Kurssitarjontaa laajennetaan ja se tulee monipuolistumaan entisestään. Opetuksen laadusta vastaavat FMBIA-koulutetut ohjaajat.

Tutustu Sappee Bike Parkiin: www.sappee.fi/fi/bikepark

Sappee on eteläisen Suomen suurin bike park.
Sappee on eteläisen Suomen suurin bike park.

Tornikeskuksessa pyöräillään ympäri vuoden

Tornikeskuksessa talvi ei keskeytä pyöräilykautta. Reitit on nyt putsattu talven jäljiltä ja bermit sekä hyppyrit muotoiltu.

Tornikeskuksessa on monipuolisesti ratoja, ja pian valmistuu metsään uusi enduroreitti. Kesäkuussa Tornikeskuksen peltoalueelle on tarkoitus tehdä kolme eri asteista dirttirataa.

Lue lisää Tornikeskuksesta: www.tornikeskus.fi/summer/

Tornarissa riittää reittejä ja perinteitä.
Tornarissa riittää reittejä ja perinteitä.

Kalpis pesee kasvonsa

Vuosia uinunut Kalpis on uusien omistajien myöstä keskittynyt raivaamiseen ja uuden rakentamiseen. Perinteisen alamäkipyöräilykeskuksen reitit on laitettu täysin uusiksi ja vanhat lahot rakenteet on purettu.

Tällä hetkellä Kalpiksessa on kahdeksan reittiä. Kalpis on tunnettu osaavien kuskien paikkana, mutta kesällä 2020 tarjolla on myös helppoja reittejä. ”Isoille pojille” löytyy edelleen ajettavaa, siitä esimerkiksi Calmageddon, Lentävä matto ja Calmayhem pitävät huolen.

Lue lisää Kalpiksen pyöräilystä: kalpalinna.fi/pyoraily-biking/

 

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kalle Palanderilla sydän sykkii yhä alppihiihdolle ja suksi kulkee mallikkaasti. Joulukuun 2023 alussa Kalle ikuistettiin laskemassa Vihdin rinteillä.
Laskettelukausi alkoi tänä vuonna aikaisin. Keskuksissa on hyödynnetty alkutalven hyvät pakkaset ja lunta on tehty vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon. Iso-Syötteellä (kuva) lumisista rinteistä on nautittu marraskuusta lähtien. Tämä kuva on otettu 27.11.2023.
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Levin rinteelle 6.1 tehtiin vuonna 2021 automaattilumetus ja LED-valaistus. Koillisrinteiden kehitys huipentuu kaudelle 2024–2025 valmistuvaan Levi Six -tuolihissiin.
Valkoinen maa ja lukemattomat sinisen sekä pinkin sävyt tekevät kaamoksesta maagista lasketteluaikaa. Telemark-käännös on ikuistettu vuoden ensimmäisenä päivänä.
Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta.
Levillä ja Rukalla avattiin laskukausi 6.10.2023. Syyslomalaiset pääsivät nauttimaan lumisalteista ja nyt pohjoisessa on jo mukavan talviset olosuhteet.
Äänemäki on kaupungin vilkkain nuorisopaikka perjantai-iltaisin. Talvella 2023–2024 tekemistä on entistä enemmän, kun keskus avaa uuden hissin ja rinteen.
Vaikka Ounasvaara on etenkin rovaniemeläisten lähikeskus, tarjoaa se myös monelle ulkomaalaiselle turistille Lapin eksotiikkaa.
Levin kausi starttasi aurinkoisena viikonloppuna 6.–7. lokakuuta 2023.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit

Tämän takia pyöräily sopii laskettelijan kesälajiksi

Ajovinkit
FMBIA-ohjaajat opastavat turvalliseen ja hauskaan bike park -pyöräilyyn. Kuvassa FMBIA-koulutusohjelman luoneet Matti Lehikoinen ja Antti Laiho.

FMBIA on osaavan bike park -ohjauksen tae

Ajovinkit