Pyhä 17.4.2024

Nyt on ajettavaa! Tässä kesän 2023 bike park -uutuudet

Alamäkipyöräily sopii koko perheen harrastukseksi. Useat bike parkit ovat tehneet kesälle 2023 entistäkin helpompia ja hauskempia reittejä. Tässä ajetaan Ellivuoren reittejä. Kuva: Mikko Joona Alamäkipyöräily sopii koko perheen harrastukseksi. Useat bike parkit ovat tehneet kesälle 2023 entistäkin helpompia ja hauskempia reittejä. Tässä ajetaan Ellivuoren reittejä. Kuva: Mikko Joona
Lisää helppoa ajettavaa, uusia reittejä ja entistä upeampia bermejä. Listasimme Etelä- ja Keski-Suomen bike parkien uutuudet kesälle 2023.

Bike parkit haluavat tuoda alamäkipyöräilyn ilot entistä useampien pyöräilijöiden ulottuville. Sen takia moni keskus on panostanut etenkin helppoihin reitteihin ja aloittelijoiden suorituspaikkoihin.

Kokeneita kuskeja ei kuitenkaan ole unohdettu. Kesällä 2023 on helppouden lisäksi tarjolla entistä vauhdikkaampia bermejä ja uusia hyppylinjoja.

Keräsimme Etelä- ja Keski-Suomen bike parkien uutuudet kesälle 2023. Pohjois-Suomen tarjonta esitellään myöhemmin kesäkuussa.

Ellivuori lisää bermien määrää ja laatua

Kesällä 2022 Ellivuoreen avattiin muutama uusi reitti. Kaudelle 2023 tehdään Ykkösreitin bermeistä entistäkin suurempia, helpompia ja mukavampia ajaa.

Lisäksi selkeytetään reittien ajonlinjoja. Reittien 1,2,3 ja 6 loppuosat uudistetaan, jolloin reittien loppupäässä reittiä voi vaihtaa mille tahansa lopun kolmesta eri vaihtoehdosta: bermilinja, hyppyrilinja, jossa kaksi uutta hyppyriä tai kutoslinjan lopun pienelle metsäpätkälle, jonka lopussa kaksi erilaista hyppyriä. Hyppyrit voi halutessaan myös kiertää.

Ellivuoren bermit ovat jatkossa entistä suurempia, hauskempia ja turvallisempia. Kuva: Mikko Joona

Kalpalinna huomioi aloittelijat

Kalpalinnassa luvataan tehdä kesän aikana todella helppoja reittejä aloittelijoita varten. Hugo-hissin kulkua hidastetaan, jotta sen käyttäminen olisi aiempaa helpompaa. Lapsille ja ajotekniikkaansa hioville rakennetaan kahvilan viereen ilmainen pumptrack.

Kesäkuusta alkaen pyöräkansaa nostaa ylös myös toinen hissi, joka samalla lisää ajettavien reittien määrää. Useaa reittiä on muotoiltu uudelleen ja niihin on tuotu kuskeille uusia haasteita.

Toukokuussa Kalpalinnassa järjestettiin eMTB-kilpailut ja nyt kisareitit on merkitty kaikille ajettavaksi. Myös enduroreittejä merkitään kesän aikana lähimetsiin ajettavaksi.

Ei vain Lentävää mattoa ja Calmageddonia. Kesällä 2023 Kalpiksessa on entistä enemmän myös helppoa ajettavaa.

Laajis bike park vannoo flown nimeen

Laajis avasi 2022 erittäin suositut flow-reitit Alfan ja Omegan. Tänä kesänä uudistukset keskittyvät Auriksen alueelle. Vasuri ja Freeride -reitit peruskorjataan kauttaaltaan. Pieniä lisäyksiä nousee myös muille reiteille, ja aloittelijoiden treeniparkki on saanut uusia taitoelementtejä. Vuokraamon tarjonta on laajentunut lasten täysjoustopyörillä.

Alfa ja Omega olivat kesän 2022 puheenaiheet. Kesälle 2023 moni muu reitti uudistetaan ja myös treeniparkki saa uusia elementtejä.

Meri-Teijo Bike Parkissa riittää rakkautta reiteille

Meri-Teijossa huomioidaan tällä kaudella aloittelijat ja lapset aiempaa paremmin. Viime kesän tapaan mattohissi pyörii myös kaudella 2023.

Moni reitti on saanut reittimestareilta rakkautta osakseen ja pieniä parannuksia on vähän joka reitillä. Erittäin suositun OTB-reitin jouhevuutta on parannettu, jotta se olisi kaikille ajajille hauskempi.

OTB:n vieressä kauan lymyillyt rata nostaa päätään nimellä Ragnarök. Ragnarökissa on tarjolla teknistä ajettavaa sekä isoja hyppyjä.

Myös Safarin ilmettä on kohennettu sekä mutkia että hyppyjä parantamalla. Hybrid-reitin luokitusta lasketaan mustasta punaiseksi muun muassa muuttamalla gap-hyppyreitä pöytähyppyreiksi.

Uutuutena Meri-Teijossa on 8 kpl uusia Tunturin sähköfätbikejä. Näillä pääsee sujuvasti ajelemaan lähistöllä sijaitsevaan upeaan kansallispuistoon.

Meri-Teijo Bike Park alkaa olla jo hengästyttävän monipuolinen keskus. Ajettavaa riittää kaiken tasoisille kuskeille.

Mielakassa pientä ja suurta

Vuoden 2022 bike park, Mielakka, jatkaa kehitystyötä. Kouvolassa on maata muokattu ja lautaa sahattu kesäkaudelle 2023. Liki jokaiselle reitille on tehty pieniä kohennuksia.

Junnuparkkia on muokattu uudelleen ja nyt mattohissin alueella ajaminen on aiempaakin helpompaa. Kun Junnuparkki käy pieneksi, on aika siirtyä uudelleen reititetylle vihreälle Ratapiha-reitille.

Kisakuskien toiveita on kuunneltu avaamalla Itärata-reitti. Metsäisellä linjalla on vain todella osaaville kuljettajille tarkoitettuja kookkaita hyppyreitä.

Aloittelijoille sekä edistyneimmille kuskeille on tarjolla laaja kattaus bike park -kursseja. Maastopyöräilijöille on yhteislenkkejä, maanantaisin ja keskiviikkoisin on mimmilenkit ja tiistaisin yhteislenkit klo 18–20.

Kehitys ei Vuoden bike park -tittelin myötä ole Mielakassa hidastunut, pikemminkin päin vastoin.

Nuuksio Bike Parkissa paljon uutta

Nuuksio Bike Parkissa tapahtuu: Kolme reittiä, Easy rider, Gump ja Forrest, on uudistettu liki kokonaan, nyt reiteillä on myös kookkaita bermejä. Kokonaan uusi reitti Green mile on tarkoitus avata viimeistään kesäkuun lopulla. Reitillä on pituutta Etelä-Suomeen kunnioitettavat 1,1 kilometriä.

Hyppylinja Jump street valmistuu osittain heinä–elokuussa. Noin 300 metrisen suojaisan hyppylinjan loppuosa valmistuu kesällä 2024.

Bike parkissa järjestetään koko kesän nuorisolle Werneri bike park -kursseja ja entisille nuorille Einari-kursseja.

Tekeillä on myös kahdeksan kilometrin maastopyöräreitti, johon on juuri tehty luontokartoitus. Näillä näkymin maastopyöräreitille pääsee ajamaan myöhään syksyllä. Kauden aikana on tarjolla ilmaisia ohjattuja maastolenkkejä.

Myös Nuuksio Bike Park haluaa tarjota entistä monipuolisemmin ajettavaa.

Påminne Bike Park

Raaseporin upeissa ruukki- ja merimaisemissa sijaitseva Påminne bike park avasi kauden jo toukokuun alussa.

Påminnen hississä on käytössä vetoliina, joka laitetaan vedettävän pyörän ohjainkannattimeen. Se vetää epävarman ajajan helposti ylös reiteille. Hissihenkilökunta on paikalla auttamassa hissin käytössä.

Kesäkuusta alkaen Påminne on auki kolme kertaa viikossa: keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Keskuksen reitteihin voi tutustua myös Youtube-videoiden avulla.

Lähistöllä sijaitseva Fiskars Village Trail Center on maastopyöräilijälle käymisen arvoinen paikka.

Påminnen retkeen on helppo yhdistää lenkki aivan naapurissa, eli Fiskarsin poluilla.

Ruosniemi Town Hill Center Bike Park panostaa jouhevuuteen

Porin Ruosniemessä kausi alkaa 17.6.2023. Pitkälti talkoovoimin toimivassa keskuksessa panostetaan tällä kaudella reittien jouhevuuteen.

Ruosniemessä tehdään parannuksia vanhoihin ratoihin ja panostetaan aloittelijaystävällisyyteen. Lisäksi rinteen reunaan rakentuu kokonaan uusi musta hyppylinja.

Ruosniemi on porilaisten aktiivinen olohuone kesät ja talvet. Kuva: Ken Hakanpää

Sappeella panostetaan reittien kuntoon

Sappeella rakennetaan joka kevät suuri osa radoista uudelleen talvisesongin jälkeen, joka mahdollistaa myös reittien uudistumisen. Viime kauden loppupuolella avattu flow-reitti Firestarter sai innostuneen vastaanoton, voittaen äänestyksen keskuksen suosikkireitistä.

Kaudelle 2023 aloittelijoiden Trainee Zone uudistetaan kokonaan ja vihreän suosikkireitin Ice Breakerin lopun helpot pöytähyppyrit on muotoiltu uudelleen.

Reittien rakentamista ja huoltamista varten Sappeelle on hankittu uusi pienempi kaivinkone, jolla pääsee myös metsään tekemään reittien huoltotöitä.

Sappee, eli Vuoden bike park vuosimallia 2021, uudistuu joka vuosi entistäkin paremmaksi.

Tahko Mountainille uusi ajoalue

Kesällä 2023 Tahkolla on käytössä kolme hissiä, yhdeksän alamäkirataa, täysin uudistunut Mini Mountain -harjoittelualue sekä monipuolinen bike school. Luvassa on myös uusia lipputyyppejä sekä enemmän aukiolopäiviä kesälle ja syksylle.

Tahko Mini Mountain -harjoittelualueella on kolme uutta aloittelijoille sopivaa rataa, katettu mattohissi, sompahissi sekä Trainee Zone -alue. Alueella on käytössä myös oma, halvempi lipputyyppi, sekä maksutonta opastusta torstai-iltapäivisin läpi kesäkauden.

Isoista reiteistä Panama uudistuu hyppylinjalla. Siihen tulee peräkkäin kolme pöytähyppyriä ja kaksi eri kokoista lippaa. Panama-radan loppuosa saa kokonaan uuden linjauksen eikä enää ylitä huoltotietä.

Tahko Bike Parkin kesäkausi avataan keskiviikkona 28.6.2023 ja hissit pyörivät viitenä päivänä viikossa, keskiviikosta sunnuntaihin. Perinteisten päivä- ja kausilippujen lisäksi myynnissä on nyt myös kolmen päivän lippu (pe–su), jolla alamäestä voi nauttia kolme päivää kahden hinnalla. Bike park -ohjausta on saatavilla päivittäin.

Tahkolla on tehty paljon. Pyöräilijät tervehtivät ilolla uusia hissejä ja pidennettyjä aukioloaikoja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 28.6.2023 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.

Tutustu alamäkipyöräilyyn: kansallinen bike park -päivä 28.6.2023

Bike park -uutiset
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit
Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!

Parhaat pyöräreitit löydät hiihtokeskuksista

Bike park -uutiset