Sappee 16.9.2023

Palkittu Meri-Teijo Bike Park tarjoaa entistä enemmän ajettavaa

Meri-Teijo Bike Park (MTBP) palkittiin syksyllä 2021 Vuoden teko -maininnalla onnistuneesta reittisuunnittelusta ja -toteutuksesta. Kesällä 2022 Teijossa on entistä enemmän ajettavaa ja reittejä myös aloittelijoille. Meri-Teijo Bike Park (MTBP) palkittiin syksyllä 2021 Vuoden teko -maininnalla onnistuneesta reittisuunnittelusta ja -toteutuksesta. Kesällä 2022 Teijossa on entistä enemmän ajettavaa ja reittejä myös aloittelijoille.
Varsinais-Suomessa sijaitseva Meri-Teijo Bike Park on saavuttanut vankan suosion hissipyöräilyn harrastajien keskuudessa. Eritoten hyvin suunnitellut ja toteutetut reitit ovat keränneet kiitosta.

Meri-Teijo Bike Park (MTBP) palkittiin syksyllä 2021 Vuoden teko -maininnalla onnistuneesta reittisuunnittelusta ja -toteutuksesta Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen gaalassa.

”Yrittäjien visionäärinen ote sekä lajituntemus yhdistettynä rakentajien ammattitaitoon näkyvät Meri-Teijo Bike Parkin reittien ajettavuudessa, hauskuudessa ja laadussa”, palkintoraati perusteli päätöstään.

Lue myös: Suomen ensimmäinen Vuoden Bike Park -palkinto on jaettu

Meri-Teijossa palkinto otettiin ilolla vastaan, mutta juhlat jätettiin lyhyeen ja katse siirrettiin nopeasti tuleviin kausiin.

MTBP:n reitit innostavat ajamaan.

Bike parkissa kehitetään aktiivisesti toimintoja ja reittien yleishuolto pidetään korkealla tasolla. Erityisesti reittien jouhevuus, pyöräslangissa flow, on MTBP:n reiteille ominaista, eikä siitä ole tingitty tämän kauden uudistuksia tehtäessä.

Vieläkin enemmän ajattavaa

Kauden 2022 uudistusten kärki on kohdistettu aloittelijoihin sekä vähän hissipyöräilyä harrastaneisiin. Ratojen muokkauksia on nopeuttanut MTBP:n hankkima kaivinkone, joka on jatkossa käytettävissä aina kun tarvetta ilmenee.

”Otamme mattohissin käyttöön ja sen ympärille on rakennettu niin helppo reitti, että sen voisi ajaa vaikka potkupyörällä. Isoista radoista helpoin – Snake – on muokattu entistäkin helpommin ajettavaan kuosiin, jossa vauhdin hallinta luonnistuu aiempaa luontevammin”, kertoo MTBP:n Valtteri Vainio.

Vaikka moni mieltää Meri-Teijo Bike Parkin osaajien paikaksi, löytyy keskuksesta paljon ajettavaa kaiken ikäisille ja tasoisille kuskeille.

Viime kesänä avatun OTB-reitin loppu on uudistunut kokonaan. Aiempi metsäinen ja endurohenkinen loppupätkä on nyt rakennettua flow-reittiä. Reitin mutkia on kohotettu ja hypyn alastuloa on pidennetty.

Safariin on tuotu uusia elementtejä sekä variaatioita. Kaikkiaan reiteille on tehty enemmän tekemistä ajon aikana.

Kaikkia uudistuksia ei vierailija nopeasti huomaa:

”Tärkeä asia on vesien juoksutus, myös niihin on kiinnitetty paljon huomiota”, Valtteri paljastaa.

Myös osaajille on luvassa uutta ajettavaa: Elokuussa Meri-Teijossa järjestetään rento Kona Freeride Cup. Kisaan valmistuvat Hanger sekä työnimellä OTB Black -kulkevat radat.

”Nämä erittäin haastavat radat jäävät kisan jälkeen ilmailusta pitävien ajajien iloksi. Niihin tulee muun muassa useita kookkaita hyppyreitä. Voi olla, että reitit saadaan avattua jo ennen kisojakin. Ensin valmistuu Hanger, jonka jälkeen otetaan OTB Black työn alle”, Valtteri kertoo suunnitelmista.

Valtteri viihtyy myös itse ilmassa.

Meri-Teijo Bike Park vauhdittaa myös jälkiajot

Monelle ajajalle voi iskeä nostalgiaikävä, kun Meri-Teijossa on siirrytty vanhaasta Mobira Cityman -hissilipputarroista sähköiseen hissilippujärjestelmään.

”Snowcard-järjestelmän ansiosta lippuvalvonta sujuu automaattisesti ja samalla saamme tarkempaa dataa kävijä- ja nousumääristä. Etäluettavat leveät portit ovat pyöräilijälle erittäin helpot käyttää.”

Jos joku jää kaipaamaan Mobira Cityman -hissilipputarroja, niin Valtteri osaa lohduttaa:

”Meillä on niitä tarroja vielä nippukaupalla, joten niistä voidaan neuvotella innokkaiden kesken.”

MTBP:n reitit kehittyvät jatkuvasti. Kuvassa OTB kesällä 2021, jonka loppu on uudistunut kesälle 2022.

Meri-Teijon vuokraamo ja kahvila on järjestelty uudestaan, ja ne ovat eri tiloissa. Suksivuokraamon puolella on nyt pyörävuokraamo sekä hissilippujen myynti, joten kahvio saa olla omassa rauhassaan.

”Ravintolalle on haettu alkoholin myyntioikeuksia, joten jatkossa voinee nauttia myös jälkiajo-oluet. Tarkoitus on tarjota lähipanimoiden erikoisuuksia. Muutenkin ravintolapuolella on nyt entistä enemmän asiakaspaikkoja. Kahvila on paljon rauhallisempi tila, kun vuokraamon toiminnot ovat eri tilassa”, Valtteri iloitsee.

Kahvilan ja vuokraamon välissä on bike parkeissa vielä harvinainen, mutta tarpeellinen pukuhuone, jossa on myös lukolliset kaapit! Mikäli omat puhdas paita jäi kotiin, päälle voi laittaa vähän erikoisemman kuosin.

”Meillä on oma vaatebrändi, vuosipaita. Siinä on painettu kesän 2021 eri ratojen pohja-ajat. Paidan kuosi on lainattu Metallican Ride the lightning -levyn kannesta ja hahmona on Matti Lehikoinen, joka kuvassa ajaa täällä vuonna 2001”, Valtteri kertoo selvästi ylpeänä.

Luitko jo nämä?

Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Pohjois-Suomessa on panostettu isosti pyöräilytarjontaan ja ero muutaman vuoden takaiseen on huomattava. Hiihtokeskukset ovatkin nykyään monipuolisia pyöräilykeskuksia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Elise Kulmala ajaa itse paljon. Valmennuksessa hän kiinnittää paljon huomiota kolmeen asiaan: ajoasentoon, vauhdin kontrollointiin ja katseeseen. Kuva: Tiia Nyholm

Kokenut bike park -ohjaaja Elise Kulmala: ”Ensin turvallisuus, sitten nopeus.”

Ajovinkit
Useimmissa bike parkeissa on pesupisteet. Meri-Teijo Bike Parkin Jani Salminen kertoo, kuinka saat pestyä pyörän nopeasti ja tehokkaasti.

Pyörän pesu – ammattilainen kertoo, kuinka se onnistuu nopeasti

Pyörät ja varusteet
”Pitkälle pärjää maalaisjärjellä”, videolla bike park -sääntöjä esittelevä Riku Mertala muistuttaa. ”Ennen kaikkea katsokaa minne ajatte tai pysähdytte!”

Bike park -säännöt haltuun hauskan videon avulla

Ajovinkit