Talma 2.2.2023

Saimaa bike park on aktiivipyöräilijän olohuone

Saimaa bike park on aivan Saimaan rannalla. Eipä ihme, että se on aktiivipyöräilijöiden toinen olohuone. Saimaa bike park on aivan Saimaan rannalla. Eipä ihme, että se on aktiivipyöräilijöiden toinen olohuone.
Saimaa bike park kohoaa nimensä mukaisesti aivan Saimaan rannalta. Vuodesta 2018 pyöritetty bike park on saanut kanta-asiakkaikseen aktiivisen nuorisjoukon. Saimaa bike park onkin nuorille kuin olohuone.

Saimaa bike park – talviselta nimeltään Ruokolahden Free Ski – on tuttu paikka viiden aktiivisen nuoren ajajan ryhmälle. Porukka ilmestyy keskukseen heti sen aukeamisen aikaan, tai viimeistään heti kun saavat vanhemmilta kyydin. Kaksi heistä on Variksen veljekset Jose-Valtteri ja Remu-Viljami.

Nuoret miehet myöntävät, että viettävät bikeparkissa niin paljon aikaa kuin vain voivat.

”Täällä ollaan melkein aina, kun paikka on avoinna. Vähän se on kyydeistä kiinni, mutta haluamme olla täällä ihan koko aukioloajan”, veljekset ilmoittavat kuin yhdestä suusta.

Kavereiden kanssa ajetaan jonossa, luonnollisesti turvavälit huomioiden.

Saimaa bike park hurmaa järvimaisemallaan

Ruokolahdella sijaitseva Saimaa bike park sijaitsee nimensä mukaisesti aivan Saimaan rannalla – hissiasema on vain parikymmentä metriä rantaviivasta. Alamäkipyöräily alkoi keskukssa vuonna 2018.

Reittejä on 16 ja ne on rakennettu pitkälti harrastajien toiveiden mukaan. Reittejä voi luonnehtia endurohenkisiksi, vaikka suuri osa onkin rinteeseen rakennettua bike parkia.

Reitit hyödyntävät maaston sekä rinteiden muotoja ja ovat paikoitellen aika jyrkkiä. Joka tapauksessa Saimaa bike parkin reitit ovat hauskoja ajaa, ja alhaalla siintävä sininen järvi vain nostaa ajofiiliksiä.

Lue myös: Ruokolahden Freeski tarjoaa erikoisuudet Saimaalla: säilölumi ja rinneäiti

Ajaminen on tärkeintä

Kaksi kautta ajaneet pojat harrastavat talvisin laskettelua, jonka lisäksi Remu-Viljami käy myös partiossa. Hissipyöräilyssä nuoria kiinnostaa vauhti ja hyppiminen, myös kisoissa on käyty.

”Ollaan käyty Funduro- ja DH-kisoissa. Kaatumisia on tullut, mutta ei niinkään menestystä.” Jose-Valtteri naurahtaa.

”Asialliset suojavarusteet ovat ehkäisseet pahemmilta loukkaantumisilta.”

Saimaa bike parkin reitit hyödyntävät mainiosti luonnon muotoja. Saimaa hallitsee maisemaa.

Eloisat veljekset kertovat jatkuvasti siitä, miten kivaa ajaminen on. Kavereiden kanssa se on entistä hauskempaa.

”Kavereita on aika vähän, mutta kyllä me liki kaikki nuoret ajajat täällä tunnetaan. Aikuisia ei niinkään, mutta vakioajajat tunnistetaan. Kavereiden kanssa puhutaan ajamisesta. Välillä käydään katsomassa keskittyneesti ajolinjoja ja välillä ajellaan ihan omaksi iloksi”, Remu-Viljami kertoo.

”Jos mennään kaveriporukalla samaa reittiä, tykätään ajaa jonossa. Haluan kuitenkin pitää kunnon väliä edelliseen. Ajaminen on tärkeintä, mutta hauskempaa on, jos on kavereita mukana.” Jose-Valtteri jatkaa.

Suosikkireiteissä veljeksillä on eroja, mutta pelkästään suosikkeja ei veljekset rullaile.

”Melkein joka kerta tulee kouluttua lähes kaikki reitit.” Remu-Viljami kertoo.

Herrat vakuuttavat, ettei heidän kesken ole kilpailua perheen nopeimmasta ajajasta.

Osalle hissipyöräilijöistä pyörien säätäminen on liki tärkeämpää kuin itse ajaminen. Variksen veljekset kertovat korjaavansa pyöriä, mikäli jotain menee rikki. Tarkempien säätöjen hierominen ei kuitenkaan kuulu veljesten bikepark-päivän ohjelmaan.

Saimaa bike parkissa on kotoisa tunnelma

Toiveita Saimaa bike parkin kehittämiseksi löytyy liki kuin kuorossa lausuttuna.

”Hyppyreitä voisi olla enemmän. Tietysti myös lisää reittejä, nopeita ja vaikeita.”

Variksen veljekset toivovat Saimaa bike parkiin lisää hyppyreitä ja vaikeita reittejä. Keskuksen ajatukset on toisen suuntaiset: seuraavaksi tehdään nykyisiä helpompia reittejä.

Saimaa Bikeparkkiin veljekset saapuvat mielellään. Herrat kävelevät hissikoppiin omistajan elkein ja asettuvat tuoleille istumaan vettä juomaan.

”Täällä on kiva käydä. Tosi vapaa ja rento meininki.” Jose-Valtteri toteaa

”Tämä on meille vähän kuin olohuone.” Remu-Viljami kiteyttää.

Luitko jo nämä?

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: Mieti, mitä vaadit lapselta rinteessä – älä anna kunnianhimon sokaista

Laskettelu
Mikä on mielestäsi paras bike park, entä miten bike parkeja pitäisi kehittää? Kerro näkemyksesi, anna tähtesi ja voit voittaa Bollén lasit!

Anna tähdet bike parkeille – voit voittaa Bollén lasit!

Bike park -uutiset
Useimmissa bike parkeissa on pesupisteet. Meri-Teijo Bike Parkin Jani Salminen kertoo, kuinka saat pestyä pyörän nopeasti ja tehokkaasti.

Pyörän pesu – ammattilainen kertoo, kuinka se onnistuu nopeasti

Pyörät ja varusteet
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit