Sappee 11.6.2024

Syyskuu on alamäkikuu – etenkin pyöräilijöille

Bike park -kausi ei ole vielä ohi. Luvassa on vielä paljon hienoja laskuja, kuten tämä Ylläksellä. Bike park -kausi ei ole vielä ohi. Luvassa on vielä paljon hienoja laskuja, kuten tämä Ylläksellä.
Hieno pyöräilykesä jatkuu, vaikka ilmat vähän viilenevät ja päivät lyhenevät. Suurin osa Suomen bike parkeista on auki syyskuussa, osa jatkaa kautta aina lokakuun loppuun asti.

Bike parkeissa on kesällä riittänyt vilskettä. Alamäkireittejä on viilettänyt alas konkareiden lisäksi ilahduttavan suuri joukko lajin kuluneena kesänä löytäneitä. Kesän ajofiiliksiä pääsee vielä jatkamaan, sillä onhan syksy mainiota pyöräilyaikaa. Suurin osa Suomen bike parkeista on auki syyskuussa, osa jatkaa kautta aina lokakuun loppuun asti.

Edessä on myös upeita aurinkoisia ja kuulaita syyspäiviä.

Bike park -kouluttajan vinkit syyskeleille

Syksyllä vettä sataa usein kesää enemmän, ja sillä on monta vaikutusta alamäkireitteihin. Kuivuuden ja pölyn takia liukkaat reitit ovat historiaa. Jos vettä tulee oikein kunnolla, niin pito voi vaihtua taas liukkaudeksi.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen bike park -ohjaajien (FMBIA) kouluttaja Antti Laiho kannustaa pyöräilijöitä jatkamaan kautta syksyyn.

”Kynnys lähteä ajamaan syksyllä etenkin vesisateessa voi olla korkea, mutta kun tulee lähteneeksi, niin huomaa kuinka hauskaa se on!”

FMBIA bike park -ohjaajien kouluttaja Antti Laiho kertoo välinevinkit, joiden avulla syksyisistä ajopäivistä nauttii entistä enemmän.

Kuulalla ja kuivalla syyskelillä ajettaessa ero kesään on pieni, joten Antin vinkit keskittyvät sadekeleihin.

”Kannattaa hankkia hyvät vettä pitävät ajohousut kurakeleille – pysyy takapuoli kuivana. Usein monella on hyvä takki, mutta housuihin ei ole jaksettu oikein panostaa. Märällä kelillä myös lämpöiset ja kosteutta hylkivät hanskat on mukavat.”

Syksyiselle bike park -reissulle kannattaa pakata vähän ylimääräistä varustetta ja vaihtovaatetta. Kun mukana on ainakin varalasit ja -hanskat, niin päivä pitenee kummasti.

”Pieni, etuhaarukkaan nippusiteillä kiinnitettävä etulokari auttaa yllättävän paljon: naamalle lentää kuraa vähemmän ja lasitkin pysyvät puhtaampina.”

Antti myös muistuttaa tärkeästä yksityiskohdasta:

”Mikäli käytät heittareita, eli lasien suojana olevia suojakalvoja, huolehdi että roskat päätyvät roskikseen, ei reittien varsille maastoon.”

Kosteilla reiteillä voi rapa lentää, joten ajokamat ja fillari voi vaatia huolellisen pesun alamäkisession jälkeen.

Bike parkien syksyn tapahtumia ja aukioloaikoja

Päivät lyhenevät syksyllä, joten nopeasti pimenevät illat vaikuttavat myös bike parkien aukioloaikoihin. Muutamissa keskuksissa hämäristä illoista myös iloitaan järjestämällä yömäkiä (omat valot mukaan!).

Ilmoitettuihinkin aukioloaikoihin voidaan tulla tilanteen mukaan muutoksia, joten aukiolot kannattaa varmistaa keskusten sivuilta etukäteen.

Syysillat mahdollistavat myös hämäryydestä nauttimisen. Ilta- ja yöajotapahtumia järjestetään ainakin Swinghillissä ja Mielakassa.

Meri-Teijolla Bike Park on auki syyskuussa kolmena päivänä viikossa (ke, la ja su). Päättäjäispäivä määräytyy kelien mukaan.

Påminne Bike Park on myös syyskuussa auki kolmena päivänä viikossa (ke, la ja su). Kausi päättyy 1. lokakuuta 2020.

Swinghill, eli kesäiseltä nimeltään Nuuksio Bike Park, jatkaa kautta 4.10.2020 asti. Syksyn aukioloajat kannattaa tarkistaa keskuksen sivuilta. 25.9.2020 ohjelmassa on Night Rider, eli yömäki kello 20.00–24.00. Kauden päättäjäisissä sunnuntaina 4.10.2020 on tarjolla nokipannukahvia, lettuja ja grilliherkkuja. Samalla järjestetään myös MTB-kirppis.

Klaukkalan Tornikeskuksessa ajetaan 3.10.2020 asti.

Talma ei ole vielä lyönyt lukkoon pyöräkauden päättymispäivää, vaan Sipoossa seurataan kelien kehittymistä. Toistaiseksi mäkeen pääsee keskiviikkoisin, perjantaisin sekä viikonloppuna.

Porvoon Kokonniemessä ajetaan täysillä ainakin syyskuu. Jatkosta päätetään syyskuun lopussa.

Mielakassa ajetaan syyskuussa tiistaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Tiistaisin on aina myös ohjattu maastopyörälenkki, jonka jälkeen paistetaan muurikkalettuja kahvion terassilla. Lauantaina 26.9.2020 on bike parkin vuokrakaluston, suojien ja tarvikkeiden myynti – sekä yömäki, jolloin hissi pyörii aina keskiyöhön asti. Mielakan bike parkin kauden viimeinen aukiolopäivä on 27.9.2020.

Kalpalinna bike park on auki vähintään lokakuun loppuun, olosuhteiden salliessa pidemmällekin! Keskus on auki keskiviikkoisin, perjantaisin sekä viikonloput. 12.9.2020 ohjelmassa on Calmayhem.

Mustavuoren bike park on avoinna 18.10.2020 asti kolme kertaa viikossa (ke, pe ja su). Aikoja ja aukiolopäiviä saatetaan kuitenkin säätää olosuhteiden ja kysynnän mukaan. 3.10.2020 Mustavuoressa järjestetään enduron ja dh-ajon yhdistävä Mustavuori Gravity Race.

Sappeella syksyn ajokausi jatkuu 4.10.2020 asti. Aukioloajat kannattaa tarkistaa keskusten sivuilta.

Laajiksessa on tarkoitus polkea aina syylomaan asti. Syyskuussa pitkällä viikonlopulla (to–su) ja lokakuussa viikonloppuisin – tosin syyslomalla (12.– 18.10.2020) Laajis on auki joka päivä.
Bike park -kauden päättäjäiset, eli jyväskyläläisittäin ”nasset” pidetään kuitenkin jo syyskuun viimeisenä lauantaina 26.9.2020.

Tahkolla hissi kuljettaa pyöräilijät reittien päälle syyslomalla (12.– 17.10.2020) ja saatavilla on myös bike park -opetusta.

Iso-Syötteellä ajetaan viikonloppuisin vielä lokakuussa, tietenkin säävaraus huomioiden. Syyslomalla on tarkoitus ajaa joka päivä. Pyöräilykausi päättyy viimeistään 25.10.2020.

Rukalla gondoli ja VillageExpress -tuolihissi kuljettavat pyöräilijät tunturin huipulle 27.9.2020 asti. Gondoli pyörähtää käyntiin talvikauden kunniaksi jälleen 2.10.2020. Pump track pyritään avaamaan viikolla 37 ja se on auki lumien tuloon asti.

Levillä avataan bike parkin jälleen lauantaina 5.9.2020 hissien huollon jälkeen. Bike Park on avoinna 27.9.2020 saakka päivittäin (poikkeuksellisesti kiinni 25.9.2020).

Ylläs bike parkissa pääsee nauttimaan hissipyöräilystä ruskan keskellä 4.10.2020 asti.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.
Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.
Meri-Teijo Bike Park tarjoaa korkeuserometreihin nähden ilahduttavan monipuolisen reittikattauksen.
Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Elise Kulmala ajaa itse paljon. Valmennuksessa hän kiinnittää paljon huomiota kolmeen asiaan: ajoasentoon, vauhdin kontrollointiin ja katseeseen. Kuva: Tiia Nyholm

Kokenut bike park -ohjaaja Elise Kulmala: ”Ensin turvallisuus, sitten nopeus.”

Ajovinkit
Useimmissa bike parkeissa on pesupisteet. Meri-Teijo Bike Parkin Jani Salminen kertoo, kuinka saat pestyä pyörän nopeasti ja tehokkaasti.

Pyörän pesu – ammattilainen kertoo, kuinka se onnistuu nopeasti

Pyörät ja varusteet

Bike park -ajotekniikkaa, osa 2: Vauhdin kontrollointi

Ajovinkit