Pyhä 17.4.2024

”Kyllä tänne on pärjäämään tultu, en minä tätä muuten tekisi enää tässä vaiheessa” – Suomen kumparelaskijat pitkän harjoitusjakson myötä kohti kumparelaskun MM-kilpailuja


Kumparelaskun ja freeskilajien maailmanmestaruuskilpailut huipentavat erilaisen mutta vaiherikkaan talviurheilukauden 2020-2021. 

Kazakhstanin Almatyssa Suomen edustujoukkue valmistautuu kaksipäiväiseen MM-koitokseen, 08.03.-09.03.

Joukkueeseen on nimettynä neljä urheilijaa: Jimi Salonen, 26, Jussi Penttala, 27,  Olli Penttala, 25 ja Akseli Ahvenainen, 18. Ahvenaiselle aikuisten MM-kilpailut ovat uransa ensimmäiset. 

Koronan kurittama kausi on myös tuonut haasteensa Suomen kumparemaajoukkueellle: kausi ei ole kilpailullisesti kuormittanut runsaudellaan. Sen sijaan joukkueella on takana pitkä, jopa puuduttavan pitkä treenijakso. 

– Paljon on treenattu ja kisoja on ollut vähemmän tällä kaudella. Kyllä sitä lähtökohtaisesti aina kisoja varten treenataan, niin välillä on tuntunut, että  on vähän liikaakin treenannut ja haluaa päästä jo kisaamaan, toteaa Jimi Salonen. 

Myös päävalmentaja Eemeli Kallas on aistinut jo tovin urheilijoissa kisanälkää.

– Henkisesti se on ollut välillä raskasta urheilijoille kun kisoja on peruttu, mutta sinnikkäästi on jaksettu kaikesta huolimatta tehdä töitä. Kova on tahto pärjätä kisoissa, joten hinkkaaminen treeniolosuhteissa on varmasti tuntunut turhauttavalta kun ei ole päästy kisaamaan normaaliin tapaan. Joka tapauksessa pojat ovat kehittyneet ja hyviä asioita on saatu aikaiseksi, summaa Kallas. 

Uransa ensimmäisiin aikuisten MM-kilpailuihin valmistautuvalle Akseli Ahvenaiselle mennyt kausi on toteutunut melko suunnitellusti. 

– Minulla oli hyvä mäihä, että pääsin Deer Valleyhyn kisaamaan ja ehdin vielä EC-kisoihinkin mukaan.  Tämä on ollut myös mahdollisuuksien vuosi kun on voinut treenata paljon kisaamisen ohella. 

Vaikka MM-kilpailut ovat Ahvenaiselle ensimmäiset, ei kisarinteeseen lähdetä hakemaan ainoastaan kokemusta.

– En tullut tänne hakemaan startteja vaan haastamaan, summaa Ahvenainen. 

Penttalan veljeksille koronavuosi  pitkine treenijaksoineen on antanut kisavalmiutta MM-koitokseen. Viimeisimpänä MM-joukkue harjoitteli kaksi viikkoa Rukan kumpareikoissa. Jussi Penttalalle MM-kilpailut ovat uran 6:nnet ja Olli Penttalalle toiset. 

– Kyllä minä koen, että ollaan valmiimpia näihin kisoihin kuin aiemmin, tuumaa Olli.

Jussin mukaan kisastarttien vähyys ei vaikuta kilpailun lähtöasetelmiin. Joukkueen kokeinen MM-kävijä ei tavoitteissaan kainostele. 

– Treenattu on paljon ja toistoja on tullut, kisoja on kuitenkin ollut suhteessa kaikille vähemmän kuin yleensä. Kyllä tänne on pärjäämään tultu, en minä tätä muuten tekisi enää tässä vaiheessa. Tavoitteet ovat korkealla ja niitä kohden mennään, täsmentää Penttala. 

Vaikka Kazakhstanissa kilpaillaan vuosittain maailmancupin huipentavat kumparelaskun finaalit, on tänä poikkeuksellisena vuonna uusittu myös kisarinne. MM-kumpareikko on kaikille MM-kilpailijoille uusi.  Päävalmentaja Kallas näkee uuden kisarinteen hyvänä mahdollisuutena urheilijoiden näkökulmasta. 

– Rinne on kaikille uusi. Haastavaksi rakennettu kisarinne, mahdollistaa paremmin menestymisen, myös haastajille. Kunhan pystyy kisassa vetämään oman parhaan laskunsa.

Almatyssa MM-kilpailut käynnistyvät maanantaina 08.03. yksilökumpareilla. Kisaa voit seurata Yle TV2 tai Yle Areenasta klo 10:55. (10:00 CET)

Kumparelaskun maailmanmestaruuskilpailuiden lisäksi Kazakhstanin Almatyssa kilpaillaan maailmancupin finaalit 13.-14.03. Freeskilajien MM-kilpailut 10.-16.03. Yhdysvaltojen Aspenissa. Junioreiden freestylelajien MM-kilpailut järjestetään Venäjän Krasnoyarskissa 15.-28.03.

Katso ennakkohaastattelut @mogulskiFIN -instagramista. 

Jussi Penttala

Olli Penttala

Jimi Salonen

Akseli Ahvenainen

Päävalmentaja Eemeli Kallas 

Koko joukkueen yhteinen ennakkohaastattelu