Pyhä 17.4.2024

Menneiden vuosikymmenten suomalainen menestyslaji nopeuslasku on vuodesta 2019 alkaen kuulunut Ski Sport Finlandin lajivalikoimaan. Aktiivisia laskijoita Suomessa on vajaa kymmenen ja uutta verta kaivataan. Yhteistyö Ski Sportin kanssa on ensimmäinen askel harrastajamäärien lisäämiseksi sekä lajin nostamiseksi takaisin hiihtomaailman tietoisuuteen. 

Vauhti on aina kiehtonut ihmistä ja tässä lajissa se on koko homman tarkoitus. Jo pelkästään nimi kertoo oleellisimman: tavoitteena on laskea rinne alas niin kovaa kuin mahdollista. Vuonna 2016 laskettu maailmanennätys 254,958 km/h on italialaisen Ivan Origonen hallussa. Naisten ennätys – samalta vuodelta – on myös italialaisten nimissä, sillä Valentina Greggio laskenut 247,083 km/h. Maailmanennätykset on laskettu lajin mekassa Ranskan Varsissa, jossa kilpaillaan 27.2-2.3. 2021 lajin maailmanmestaruudesta. Sen lisäksi, että nopeudet ovat päätä huimaavia, niin on myös kiihtyvyys. Vars:n mäki on sen verran kallellaan (n.35 astetta), että vauhti kiihtyy 0-200km/h noin viidessä ja puolessa sekunnissa. Formula 1 kiihdyttää samaan nopeuteen noin 4,5 sekunnissa ja mainittakoon vielä, että 250km/h on vauhti, jolla 240-260 tonnia painava Airbus A350 nousee ilmaan. Nopeus mitataan radan lopussa olevalta 100 metrin aikavyöhykkeeltä, jonka Origone pyyhkäisi ennätyslaskussaan 1,41 sekunnissa. Suomen ennätystä miehissä pitää hallussaan Jukka Viitasaari, joka on kellottanut nopeuden  248,790 km/h (2006, Les Arcs, Ranska) ja naisissa Kati Metsäpelto nopeudella 237,78 km/h (2006, Les Arcs, Ranska).

Miten mukaan toimintaan?

Laji sopii erittäin hyvin esimerkiksi alppipuolella laskeneille mastereille tai vaikkapa lopetuspäätöstä pohtiville nuorille, jotka tykkäävät vauhdista. Heille nopeuslasku voi parhaimmillaan tarjota uuden alppielämän. Tänä päivänä Suomessa lajia harrastetaan erittäin pienessä piirissä ja lajin keskuspaikkana toimii Salla, joka on viime vuosina myös ollut maailmancup kiertueen eksoottisin kohde.

Kätevä tapa tutustua nopeuslaskuun on kokeilla lajia ensin ns. S2-luokassa, jossa kilpaillaan FIS-standardin mukaisilla syöksylaskuvälineillä. Samalla S2-luokka toimii syöttäjänä varsinaiseen S1- nopuslaskuluokkaan. Sääntöjen mukaan laskijan on laskettava yksi kausi S2-luokkaa (tosin yksi kilpailu kauden aikana riittää) ennen kuin on mahdollista siirtyä S1-luokkaan. Huhtikuun liukkaat keväthanget ovat vetäneet nopeuslaskijat kauden päättävään avoimeen Speed campiin, jonne esimerkiksi nuoret – tai miksei vanhemmatkin – alppilajien harrastajat ovat tervetulleita kokeilemaan lajia.

Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä suoraan Jukka Viitasaaren Facebook-sivun kautta tai Antero Holmilaan, aholmila@gmail.com.

 Lisätietoja ja infoa:

FIS:n nopeuslaskusivut

Lumipallo.fi

Åka Skidor