Sappee 13.7.2024

Kumparelaskun päävalmentaja Eemeli Kallas: ”Usko tekemiseen ja urheilijoiden omiin menestysmahdollisuuksiin on lisääntynyt kumparemaajoukkueen sisällä entisestään”

FIS Freestyle Ski World Cup event in Ruka (FIN). Photo: Mateusz Kielpinski (FIS)

Kumparelaskun maajoukkueet päättelevät parhaillaan kauden ensimmäistä ulkomaanleiriä Norjan Folgefonnassa. Maaliskuussa alkaneella poikkeuksellisella ajanjaksolla joukkueella on ollut erityisen hyvä onni sen suhteen, että harjoittelemaan on päästy käytännössä täysin ennen korona-aikaa tehtyjen suunnitelmien mukaan. Onni harjoitusmahdollisuuksien kanssa ei tässä yhteydessä tietenkään takaa mitään, vaan se pitää myös pystyä käyttämään hyväksi tekemällä entistä intensiivisemmin töitä kehittymisen eteen. Kevään ja kesän tekemisen perusteella urheilijat ovat itsekin oivaltaneet tämän mahdollisen etulyöntiaseman muihin maihin verrattuna ja tehneet varmasti parhaansa, jotta se konkretisoituisi kehityksenä.

 Jyväskylän akatemiaympäristössä kevätkausi keskityttiin laskuteknisten yksityiskohtien kehittämiseen. Laskemaan pystyttiin aina toukokuun loppupuolelle saakka. Kesäkuussa otettiin 6 viikon fysiikkapainotteinen jakso, jolloin urheilijat saivat tarpeen mukaan myös vetää henkeä ja palautua laskukauden rasituksista. Jyväskylän urheiluakatemian tuella olemme pystyneet jakamaan fysiikkavalmennuksen kolmen valmentajan vastuulle,  jolloin harjoitteluun ollaan saatu myös monipuolisemmin virikkeitä ja näkökulmia. Samaan aikaan joukkueen muissa ympäristöissä harjoittelevat urheilijat ovat paiskineet töitä niska limassa.
Usko tekemiseen ja urheilijoiden omiin menestysmahdollisuuksiin on lisääntynyt ryhmän sisällä entisestään. Myös Olympiakomitean tukipäätöksistä kantautunut positiivinen signaali ja usko suomalaisen freestylen tulevaisuuden menestyspotentiaaliin luo uskoa myös ulkopäin.
 Joukkueen ykköstykeillä Jimi Salosella ja Jussi Penttalalla uuteen kauteen valmistautuminen on lähtenyt hyvin erityyppisissä merkeissä liikkeelle. Jussi on päässyt harjoittelemaan terveenä ja hänen kanssaan on lähdetty työstämään tiettyjä detaleja hyppäämisen ja laskemisen edelleen kehittämiseksi. Niiden kehittymisestä on hyviä merkkejä näkyvissä jo nyt. Jussilla kehitystä haetaan erityisesti hyppyjen vaikeusasteen lisäämiseen sekä laskun terävyyden ja nopeuden kehittämiseen. Jussilla rutiinitaso on korkealla, joten pieniä asioita parantamalla ja vahvuuksia vahvistamalle pystymme nostamaan Jussin maksimitasoa. 
Jimillä keväällä tehty molempien polvien operaatio on tuonut omat vaatimuksensa kevään ja alkukesän tekemiseen. Pienistä takapakeista huolimatta polvet ja kroppa muutenkin alkaa ottamaan treeniä vastaan. Norjassa Jimi onkin voinut rauhassa keskittyä laskuteknisiin asioihin, joihin aiemin ei ole välttämättä keskitytty riittävästi. Käsien asentoa ja käännöstekniikkaa on lähdetty muuttamaan verrattain radikaalisti ja uskomme että niitä viemällä tiettyyn suuntaan, Jimi pystyy tuomaan laskussaan näkyville kaiken sen potentiaalin jota hänellä on.
Täällä Norjassa leirillä on ollut mukana lähes koko Maajoukkue ja Challenger team. Vallitseva maailmantilanne on aiheuttanut sen, että olemme päässeet harjoittelemaan täällä täysin omassa rauhassa, käytännössä tyhjissä rinteissä. Erinomainen lumitilanne mahdollisti myös tähän asti parhaat suorituspaikat mitä Norjaan on pystytty rakentamaan. Kahdessa eri jyrkkyisessä kumpareikossa on päästy tekemään laadukkaita toistoja. Isossa ryhmässä ja verrattaen pienellä valmennusresurssilla toimittaessa urheilijoille jää iso vastuu oman harjoittelun tehon ja tuottavuuden varmistamiseksi. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että urheilijat ovat kasvaneet yksilöina ja hitsautuneet ryhmänä hyvin yhteen, ja pystyvät myös sparramaan ja tukemaan toistensa kehittymistä.
Jatkoon joukkue katsoo luottavaisena. Tulevat lumileirit Norjassa, Sveitsissä ja myöhemmin alkutalvesta Ruotsissa ja Rukalla pystytään tilanteen pysyessä nykyisellään viemään läpi ilman kompromissejä. Työ Jyväskylän Akatemiaympäristössä jatkuu intensiivisesti heti Norjasta paluun jälkeen. Heinä-elokuussa keskitytään edelleen fysiikkaharjoitteluun, elokuun lopusta eteenpäin pääpainoa siirretään vesihyppäämiseen. 
Katso Ski Sport Finlandin maajoukkueet sekä haastajaryhmät kaudelle 2020-2021. 
 
Päävalmentaja Eemeli Kallas