Tornikeskus 8.9.2024

Emma Kimiläinen hakee alamäkipyöräilystä vauhdin hurmaa

Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.” Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Emma Kimiläinen on tunnettu autourheilija, kommentaattori ja juontaja. Hän viihtyy siellä missä vauhtia on tarjolla. Alamäkipyöräilystä Emma hakee hyvää mieltä ja onnistumisen kokemuksia.

Emma Kimiläinen pitää itseään aloittelijana, alamäkipyöräily on hänelle tuoreahko harrastus.

”Olen alamäkiajajana alkutaipaleella, sillä en ole hirveästi bike parkeissa käynyt. Nautin ajamisesta ja hymy nousee siinä herkästi. Välillä innostun maisemista, joskus jostain kivasta radan kohdasta, hyvästä flowsta tai vaikka pienestä hypystä. Tykkään myös ajaa minulle haastavia kohtia, mutta sitten palaan vauhdikkaille reiteille, joista pidän eniten.”

”Bike parkissa minun ei tarvitse olla paras tai nopein”, Emma Kimiläinen tunnustaa.

Emma Kimiläinen ei paljoa suostuttelua vaatinut

Muuten uteliaan ja positiivisen elämänasenteen omaavalle Emmalle bike parkiin lähteminen oli pienen kynnyksen takana.

”Taisi kaveri houkutella minut alamäkipyöräilyn pariin. Sitten mietin, että kyllähän minä pyörällä osaan ajaa. Siinä on kaksi jarrua, joilla voi kontrolloida sen vauhtia. Eli avoimin mielin vain matkaan.”

Ensimmäiseen ajopäivään Levin bike parkissa Emma valmistautui huolella ottamalla selvää mitä tulevan pitää.

”Katsoin paljon videoita Youtubesta. Siellä on paljon hyvää materiaalia reiteistä, niiden avulla saa kattavan ennakkokäsityksen (bike parkista). Ensimmäiset kierrokset otan rauhallisesti ja tutustun reittiin, sen haastaviin paikkoihin ja niiden päivän kuntoon. Mikäli vielä jokin asia mietityttää, niin aina voi kysyä neuvoa bike parkin väeltä tai kanssa-ajajilta.”

Analyyttinen autourhelija ei hae bike parkissa optimaalisia ajolinjoja, vaikka hän myöntääkin miettivänsä seuraavia kehityskohteita ajamiseensa.

”Minulla on yli 30 vuotta kilpa-ajoa takana, mutta siinäkin löytyy aina kehitettävää. Alamäkipyöräilyssä kehitettävää on esimerkiksi olosuhteiden muutoksiin reagoinnissa. Ajamalla oppii luottamaan pitoon tai vaikka kallistamaan. Kokeilemalla löytää aina jotain pientä kohennettavaa.”

”Onneksi rohkaistuin kokeilemaan ja huomasin, että minähän tässä kontrolloin vauhtia ja suuntaa”, Emma kertoo ennakkoluulojensa kumoutumisesta.

Bike parkissa ei tarvitse olla nopein

Emma Kimiläisen puheessa vilahtelee usein sanat kunnioitus ja oppiminen.

”Oli kyseessä mikä tahansa laji, varsinkin jos siinä on vauhtia tai tuntemattomia elementtejä, sitä kannattaa kunnioittaa. Bike parkissa minun ei tarvitse olla paras tai nopein. Eikä sitä voi toki heti ollakaan. Mikäli minulle tulee ajaessa semmoinen flow-tila, että on minulle hyvin vauhtia, silloin pitää lopettaa. En ota vielä ”yhtä” kierrosta, kun vauhti on kasvanut ja kaikki tuntuu hyvältä.”

Vauhtinaisena tunnettu Emma kertoo, että hän piti alamäkipyöräilyä pitkään vaarallisena lajina.

”Alamäkipyöräily on kiinnostanut jo pitkään, mutta ajattelin tämän olevan vaarallista. Onneksi rohkaistuin kokeilemaan ja huomasin, että minähän tässä kontrolloin vauhtia ja suuntaa. Maastopyöräilen paljon, joten ei tämä niin ihmeellistä ole. Aina voi ajaa sieltä mistä itsestä parhaalta tuntuu. Lisäksi voi kysyä vinkkejä askarruttaviin asioihin. Autokisoissakin minun ympärilläni on tiimi, enkä todellakaan tee yksin kaikkea. Ajokavereiden puoleen voi ja kannattaa kääntyä. Koskaan kukaan ei osaa kaikkea!”

”Bike park -ohjaus on hyvä ja turvallinen tapa tutustua lajiin”, Emma vinkkaa muille alamäkipyöräilyn kokeilemista miettiville.

Sosiaalista ajamista

Eloisa ja puhelias Emma lähtee bike parkiin aina kaverin kanssa, mutta arvelee, että voisi lähteä ajamaan myös yksin.

”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista. Ryhmässä ajaessa muistan, että en ole ajanut kovinkaan paljoa, mutta haluan pysyä ryhmän perässä ja oppia heidän ajamisestaan. Välillä huomaan myös itse tekeväni jotain hyvin muihin verrattuna. Aina pitää muistaa oma taitotaso ja realiteetit.”

Innostustaan alamäkipyöräilyyn hän on levittänyt myös lähipiiriinsä.

”Tänne Levin bike parkiin houkuttelin tänään mukaan ystävättäreni, joka ei ole aiemmin alamäkipyöräilyä kokeillut. Hänen pyöräilykokemuksensa koostuu työmatka- ja hiekkatiepyöräilystä. Lähtökohtaisesti ei tarvita muita taitoja. Kävimme Liv-pyörämerkin kurssilla, jossa katsottiin vielä ajoasento ja jarruttaminen kuosiin. Sen jälkeen lähdettiin ajamaan ja nyt hän on ihan innoissaan tästä lajista. Naisille järjestetään omia ajokursseja, jos sekaporukkaan osallistuminen tuntuu haastavalta.”

Ystävätär nyökyttelee tyytyväisenä lähistöllä ja kertoo ensimmäisen ajopäivän olleen todella mukava. Alamäkipyöräily on saanut Emma Kimiläisestä uuden ilosanoman saattajan. Rohkaisusanoja häneltä lohkeaa myös muille alamäkipyöräilyn kokeilemista miettiville.

”Menkää vaan! Jos pyörä on tuttu kapistus, ei muuta vaadita. Reittejä on monen tasoisia. Ota vaikka kaveriporukka mukaan ja varaa opetus. Bike park -ohjaus on hyvä ja turvallinen tapa tutustua lajiin.”

”Nautin ajamisesta ja hymy nousee siinä herkästi.”

Luitko jo nämä?

Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.
Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!

Nyt valitaan Vuoden Bike Park – ehdota suosikkiasi ja voit voittaa kausikortin!

Bike park -uutiset
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.

Sami Hyypiä ihastui alamäkipyöräilyyn kertaheitolla

Bike park -uutiset
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.

Sirly Ylläsjärvi innostui alamäkipyöräilystä

Bike park -uutiset