Sappee 13.7.2024

Freeski päätti SM-kilpailujen rupeaman Rukalle

Kuva: Jani Johansén / Flatlight Creative House Kuva: Jani Johansén / Flatlight Creative House

Freestylen SM-tapahtuma Rukalla päätettiin Freeskin kilpailuilla Big Airissa, Half Pipessä ja Slopestylessä. Aurinkoinen kevätsää hemmotteli osallistujia kolmen päivän ajan ja rinteessä nähtiinkin toinen toistaan tyytyväisempiä laskijoita. Nuorimmat osallistujat Minikids -sarjassa olivat 10-vuotiaita. Vanhempien Kids- ja varsinkin Rookie- sarjojen meno oli näyttävää, ja sen perusteella voidaankin sanoa, että huipputaitavia Freeski -laskijoita tullaan näkemään tulevina vuosina myös aikuisten kisoissa. ”Meillä on akatemiassa kovia laskijoita tällä hetkellä, jotka meidän täytyy saada kilpailemaan hankalan korona -vuoden jälkeen. Rookie -tourin kilpailu Rukalle tai mahdollisesti Eurooppa Cup voisi vahvistaa tekemistämme entisestään”, toivoo Vuokatti-Rukan akatemiavalmennuksesta vastaava Juha Mourujärvi.

Pro-sarjan kärki oli odotetun kova, kun mukana olivat muun muassa maailmancupissa ja MM-kisoissa säännöllisesti maailman kärkeä kolkutellut Anni Kärävä ja muuta maajoukkueen vakiokalustoa. Vahvaa nousua kohti huippua tekevät Kuura Koivisto ja Simo Peltola jatkavat kauttaan Keski-Euroopassa, eivätkä olleet mukana. Miesten sarjaan kansainvälistä väriä toi Viron Henry Sildaru, joka on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt kiertää maailmaa yhdessä isosiskonsa Kellyn kanssa.

Eniten Suomen mestaruuksia kahmi, naisten sarjan Anni Kärävän lisäksi, Moebiuksen Joona Sipola, joka ehtii ainakin kerran vuodessa kilpailemaan työnteon, opiskelun ja valmentamisen ohessa. Anni Kärävän kausi jatkuu vielä pohjoisessa harjoittelun, testaamisen ja kuvausten muodossa. ”Suunnitelmissa on laskea Rukalla niin pitkään, kun keskus on auki. Kesällä hyvä treeniporukka on muodostunut Helsinkiin, jossa varmasti tulee vietettyä aikaa. Lumilta en tosin haluaisi olla pois pitkään” toteaa Anni.

Freeski-lajien 3-kertaiset Pro-sarjan SM-mitalistit, Joona Sipoja ja Anni Kärävä, kuva: Jani Johansén / Flatlight Creative House

Kokonaisuutena Freeskin kausi oli positiivinen. Erityisen tyytyväinen päävalmentajana nyt jo useamman vuoden toiminut Jussi Mononen, on ryhmän yhteishenkeen ja fiilikseen. ”Ollaan päästy kiinni oikeisiin asioihin ja puhutaan porukalla siitä miten tullaan paremmiksi ja menestytään”. Tuleva kausi on Olympiavuosi ja Suomen joukkueella on mahdollisuuksia saada useampi laskija mukaan. ”Anni, Kuura ja Simo ovat, onnistuneella alkukaudella, vahvoja kandidaatteja kisoihin. Eliaksen (Syrjä) kuntoutumista odottavat kaikki eikä vähiten mies itse. Hänenkin osaltaan kaikki on mahdollista”, lopettaa Mononen.

Artikkelia muokattu: